padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Kemas Kini Blog

Kemas Kini Blog

/ November 28, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Bercuti di hujung minggu memang amat di nantikan. Bagi yang dah bekeluarga sendiri, saat ni amat berharga untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan. Ada yang memilih untuk melancong, membeli belah dan mungkin bersiar - siar.


Cuti kali ni, aku memilih untuk berehat - rehat, maksudnya aku lebihkan sedikit masa untuk berblog ni. Yelah, sekarang musim hujan, jadi mood pun agak kureng nak bersiar - siar. Jadi aku peruntukkan lebih masa untuk menyemak, menilai dan memperbaiki blog aku ni, tak kira la dari segi pengisian, susun atur, dan juga dari segi teknikal.


Bagi aku, sekali sekala (sebulan sekali dah cukup rasanya) kena juga perbaiki lagi segala kandungan yang ada. Mungkin ada sesetengah perkara dah tak relevan dengan keadaan semasa. Aku selalu juga menyemak prestasi, error dan macam - macam lagi la. Dari situ kita boleh perbaiki segala kelemahan yang ada.


Apa yang aku buat, aku akan periksa broken link dalam blog ni. Kalau banyak sangat error, orang pun menyampah kan. Pautan yang kita sediakan memang bertujuan untuk orang lain terjah (bagi yang berminat), tapi kalau dah error je, susah juga. Google pun menyarankan minimakan error dan kalau boleh tiada langsung.


Kedua, aku akan periksa kelajuan blog nih.. Kita kena prihatin, kelajuan khidmat jalur lebar di negara ini masih belum boleh di banggakan, jadi kita kena pilih yang terbaik supaya pembaca/pengunjung tidak menunggu terlalu lama. Setakat yang aku periksa, blog ni hanya memakan masa 3.54 s untuk full page loading.


load speed padinno

Ketiga, aku akan membaca dan terus membaca bagaimana untuk mengoptimakan blog ni dalam enjin carian. Dari segi teknikal mahupun taktikal. Penggunaan keywords yang sesuai boleh membantu, selain kaedah yang di anjurkan oleh google sendiri. Jadi, kepada yang berminat, jangan sesekali berputus asa dan sentiasa belajar.


Keempat, aku akan perbaiki dari segi kandungan. Baik blog entri, mahupun perkara lain, seperti kandungan di dalam pages dan sidebar. Aku memilih untuk tidak meletakkan sebarang statistik dalam ni, ( contohnya : alexa rank, total visitor dll) sebab benda tu ada di tempat yang lain. So, buat apa kita nak letak lagi, in case kalau nak tunjuk Alexa Rank kita no 1, baru aku letak. Google pun tak letak, kan.


Dari semasa ke semasa juga, aku akan teliti dan analisis sendiri juga bentuk penulisan yang macamana orang suka dalam blog ni. Berekperimentasi dalam melakukan perkara tu adalah terbaik. Thomas Edison pun melakukan lebih 6000 ujikaji sebelum terciptanya lampu, yang menerangi dunia kita sekarang ni.


Aku rasa, cukup setakat sini saja. Blog entri yang menceritakan apa yang aku buat bila ada masa lapang sewaktu menghadap blog ni. Kalau pembaca ada kisah masa lapang yang menarik terutamanya ketika membelek blog (bloggers), boleh kongsikan di ruangan komen.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap