padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Blogku, Rumahku

Blogku, Rumahku

/ November 21, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Alhamdulillah, Lukisan Wang telah menemui pemenangnya. Harap - harap peserta berpuas hati lah ye. Apa pun setinggi penghargaan sebab aku tau melukis ni bukan kerja yang senang. Ada request nak tengok lukisan aku, hehe ok, ni dia. Berapa markah ya?


lukisan padinno


Baik, ada banyak perkara yang aku nak huraikan dalam artikel ni, harap - harap aku dapat menulis kesemua isi yang ada, dalam rangka penulisan yang pendek. Aku tahu, semakin panjang ia meleret ke bawah, semakin bosan orang nak baca. Statistik orang Malaysia.


Bila Hari Raya (event apa - apa lah), tuan rumah semestinya sibuk dengan aktiviti mengemas rumah, mengenakan langsir, mengecat dinding, susun atur perabot, hiasan dalaman dan pelbagai lagi. Jangan di lupa, juadah dan hidangan juga.


Jadi, untuk apa semua tu? Semestinya, untuk menyambut kehadiran tetamu. Hidangan yang enak, rumah yang cantik, bersih dan kemas, akan menjadi buah mulut orang. Haha kadang - kadang, kalau perkara sebaliknya juga orang akan mengata juga.


Jadi, bila dah jadi bualan orang, (kalau positif la) memungkinkan rumah kita akan di kunjungi lagi oleh tetamu itu, ataupun tetamu lain. Nah. Rumah kamu kini dah jadi lebih ceria, kerana ramai pengunjung yang datang, tidak kira menjamu hidangan, ataupun selesa dengan hiasan dalaman rumah kamu.


Tapi kadangkala berlaku juga rumah dah di hias cantik, juadah enak tersedia, tapi tiada tetamu. Kenapa boleh berlaku? Cuba jawab soalan ini sendiri.. hehe, bagi aku mungkin susunatur tidak kena gaya. Ruang tamu berada di belakang, manakala dapur di hadapan rumah..


Baik, sekarang mari kita lihat perspektif ni dalam konsep berblog. Andaikan blog kita sebuah rumah. Yang mana ruang tamu, yang mana dapur, dan yang mana dinding? Jawapan aku, blog post la juadah yang kita nak hidangkan pada tetamu. Right? Jadi kalau boleh, hidangkan juadah utama terlebih dahulu kepada tetamu.


Then, baru lah kalau kita nak tambah set sofa ke, buaian ke, tempat karaoke ke, atau macam - macam lagi, di sidebar atau footer. Satu lagi perkara yang kita kena faham, konsep loading blog nih, semestinya dari header dan terkahir sekali footer. Jadi, sebagai cadangan aku :


[1] susun perkara yang utama dalam blog kita - bagi aku yang utama blog post la, archive, shoutbox (mungkin), related entry, then baru lah kita isi blog list, dan mungkin pautan - pautan lain

[2] widget yang gunakan script memang berat untuk loading, nak pula third party web. Jadi kalau boleh widget seperti ini kalau nak letak juga dalam blog, pastikan berada di bahagian bawah sidebar, tak pun footer

[3] kena paham kronologi loading process untuk sesebuah blog. Adakah sidebar yang muncul dulu, atau footer, atau entry, anda yang tentukan. Bagi aku, biarlah entry muncul dulu, supaya senang orang nak baca, sambil tunggu widget lain muncul.

[4] Kepantasan. Al - maklum, khidmat jalur lebar di Malaysia masih dalam pembangunan. So, tak semua pengguna mendapat kepantasan seperti yang di harapkan. Jadi sebagai webmaster, kita boleh tolong pengguna, dengan memberikan kepantasan apabila mereka membuka laman blog kita.

[5] Banyak cara untuk meringankan blog, mungkin nanti aku akan tulis dalam artikel lain, tapi untuk asasnya, pastikan total request dalam homepage kita kurang dari 100, macam blog ni, hanya 78 request. Follower tu kalau boleh jangan la letak bawah header, penyumbang utama homepage jadi berat.


Jadi itu lah serba sedikit (banyak juga ni) pandangan aku tentang persepsi "Blog aku, Rumah aku".. Kalau "blog aku, aku punya suka lah", tak perlu pergi canang ke seluruh dunia la, hahaha hanya berkongsi, melalui pendapat peribadi sahaja..


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap