padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Blog dan Blogger Mesra padinno

Blog dan Blogger Mesra padinno

/ November 16, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Pertama sekali, aku ingin mengucapkan terima kasih kepada Sop atas lantikan Penghulu Geng Terjah, juga kepada Wanzi, pemilik www.wanda2u.com kerana banner yang macho, dan terakhir Anish (rujuk pengopi tegar), pembina blog header untuk padinno.com, yang menang untuk contest anjuran Ell tempoh hari.


tag2



Kalau di lihat, program blog review yang di jalankan oleh Sop mendapat sambutan hangat. Tahniah buat sahabat, semoga program sebegitu dapat mengeratkan hubungan sesama blogger, di samping dapat meningkatkan prestasi, seperti cadangan - cadangan penambahbaikan yang di utarakan oleh Sop.


Blog post kali ini bukan untuk menyertai mana - mana blog review, cuma aku menulis sebagai menzahirkan penghargaan kepada kawan - kawan yang sentiasa memberi sokongan dan pendapat untuk aku terus menulis, berfikir dan menyampaikan perkongsian kepada rakan - rakan.


Kalau di lihat pada tajuk di atas, memang, aku tak nafikan susah untuk aku senaraikan satu persatu pautan blogger yang mesra dengan padinno.com, atau pemiliknya sendiri. Jadi untuk kali pertama ini, aku mengambil keputusan untuk menyenaraikan hanya 3 blog dan blogger sahaja.


Sop, pemilik www.gnesop.com

analisa padin-gnesop
Blogger - perkenalan aku dengan Sop melalui Projek Cerpen Pautan : Aku Anak Derhaka, yang mana kini memasuki siri ke 10. Kesemua siri ada di sidebar sana. Seorang yang ramah dan kelakar jugak mungkin, walaupun ekspresi muka asyik nampak garang je, ekekee


Blog - Siapa yang tidak kenal dengan blog ini, yang kini hangat dengan Program Blog Review. Kandungan entry yang menarik, di selang selikan dengan berita, perbincangan, tutorial dan tips menjadikan blog ini wajib kunjung. Tidak boleh komen sifu, ekekee..


Kalau di lihat, blog Sop memaparkan 10 entri pada halaman utama, mungkin untuk menyeimbangkan dengan susunan widget di sidebar, menggunakan "Read More Hacks" merupakan perkara terbaik untuk blog post kelihatan seragam dan kemas, selain meningkatkan pageviews.


Dan, meletakkan lain - lain perkara di bahagian footer, menjimatkan masa untuk blog post loading tanpa sebarang masalah (mungkin lewat keluar je, tapi tak kisah sebab di letakkan di bahagian footer).. Jadi dalam 5 bintang, aku boleh katakan blog Sop mendapat 4.5. Tahniah ekekee


Tehr, pemilik www.tehramuan.com

analisa padin-tehr

Blogger - Seorang guru. Melalui penulisan, aku rasa tehr seorang yang tegas, berpendirian dan punya identiti sendiri. Entri akan keluar selepas jam 12 tengah malam ekekee..


Blog - Simple dan kemas. Tidak banyak beza sewaktu menggunakan platform blogger. Ada Borak - Borak Teh, Hidangan Teh, Penggemar Teh, Dulang Teh dan tak lupa juga Pesan Teh. Kalau korang nak tahu apa bendanya tu, berkunjung la ke sana.


Takde masalah dari segi template, cuma sebagai cadangan, apa kata saudara tehr letakkan posisi ads tu kat atas sekali bahagian sidebar.. Yang sekarang ni, berada di bawah sangat, pihak pengiklan pun tak berapa nak perasan, mungkin. Hee..bercakap mengenai ranking Alexa, superb!! Tahniah bro..


Cikbelog, pemilik dunspeakme.blogspot.com

analisa padin-cikbelog

Blogger - Student yang tengah menuntut di Melaka, dan tengah bercuti agaknya (merujuk entri terbaru). Seorang penulis yang betul - betul menunjukkan emosinya (marah, sedih, happy) ketika menulis, ngee~


Blog - sepanjang kenal, ni kali ke empat rasanya cikbelog cuba menyesuaikan blog template dengan keselesaan dirinya. Apa pun, template yang terbaru ni nampak kemas juga, seperti template yang sebelum - sebelumnya.


Sebagai cadangan, elok rasanya cikbelog menggunakan 2 column template je, atau kalau nak guna 3, biarlah kedua - dua sidebar berada di sebelah kanan. Ini mengelakkan proses loading yang terlalu lama di bahagian sidebar kiri sebelum post entri muncul.


Juga, cuba seimbangkan kandungan entri pada halaman utama bersama sidebar, mungkin blog anda akan lebih kemas di pandang. Masterlinky tu mungkin sesuai di letakkan bersama award di bahagian footer. Yang lain, aku rasa takde masalah dah.


Ok, aku rasa setakat ni je. 3 blog dan blogger yang menjadi pilihan aku setakat ini. Sebelum tu, mari kita lihat perbandingan ketiga - tiga blog ni bersama padinno.com dalam GTmetrix analisis.

analisa gtmetrix
Ahaks, tak sangka blog ni mendapat 5 lampu hijau hehee.. Ok, jadi penerangan, YSlow Grade - Higher is Better, Page Speed Grade - Higher is Better, Page Load Time - Loower is Better, Page Size - Lower is Better, Request Counts - Lower is Better.


Tapi kalau dari segi Alexa Ranking, ke laut la jawabnya blog kuning nih, miahahaa... Tapi aku akan cuba mengecilkan nilai tu, hehee... oklah, dah panjang sangat ni. Umm, apa yang aku senaraikan kat atas tadi cuma pandangan semata - mata, adios.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap