padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » 6 Tips Mengoptima Rekabentuk Blog

6 Tips Mengoptima Rekabentuk Blog

/ October 5, 2011 /
Tidak terkira banyaknya jumlah laman web di dunia ni, dan mungkin seratus atau seribu laman web di bina dalam sehari. Antara persoalan yang sering berlegar ialah 'apa elemen yang perlu untuk laman web yang bagus'. Apa yang menyebabkan rating pengunjung tinggi, dan sebaliknya?


Bagi webmaster yang serius, membina laman web/blog bukan sekadar menulis dan menyiarkannya, tetapi harus juga memikirkan bagaimana ia boleh di guna oleh pembaca di luar sana. Seringkali ia seakan diari peribadi, tetapi hakikatnya mahukan pembaca luar mengetahui dan berkongsi rasa dengan penulis (kalau tak, tak perlu la bayar bil broadband, menaip, muatnaik gambar dan lain - lain).


Jadi dalam artikel ini, aku menyenaraikan beberapa langkah yang boleh di ambil kira dalam usaha menjadikan web/blog anda kelihatan profesional, mesra pembaca dan mudah di akses. Notis dari penulis, ini hanya pandangan peribadi aku jadi tidak semesti betul, dan begitu juga sebaliknya.

6 Tips Mengoptima Rekabentuk Blog

1. Fokus pada elemen utama
Di akui, terdapat beberapa elemen yang menarik boleh kita gunakan dalam rekabentuk blog. Aku sendiri menggunakan banyak widget tambahan suatu masa dahulu dan lama - lama aku merasakan ia tidaklah terlalu berguna untuk pembaca, jadi aku mengambil keputusan untuk fokus pada elemen utama blog sahaja

Ex : Blog Archive, Recent Post, Popular Post

Widget seperti jam, 3rd party statistik, share button dan widget seumpamanya.. err bagi aku tak perlulah kot. Widget seperti ini akan menambahkan bilangan request, yang memberi kesan kepada saiz blog anda dan yang pasti kelajuan akses.


2. Kandungan Berstruktur
Content is King. Jika kandungan web/blog anda menarik, ia adalah bonus. Menarik di sini adalah subjektif dan ia boleh jadi kepada pengisian, struktur entri dan juga pengolahan. Strukturkan kandungan entri anda dengan penggunaan H1 tag, underline, bold, table, paragraph, bullet dan numbering supaya ia kelihatan kemas dan sekaligus mampu menarik mood pembaca.


3. Elakkan Pop-Up/Captcha/Complex Form/Too Many Ads
Siapa pun akan sukakan elemen 'suprise' tapi bukan cara terbaik di lakukan di blog anda. Senang cakap, item di atas ni sangat merimaskan. Dan, kalau dah terlalu banyak iklan pun, boleh jadi macam gambar kat bawah ni ekekee..

tips mengoptima rekabentuk blog
Sumber gambar : www.hongkiat.com

4. Navigation
Bina navigasi yang mudah untuk pengguna. Gunakan teks dan hyperlink untuk tujuan navigasi. Elak dari meletakkan dead link, broken link sebab ia akan menyusahkan pembaca. Klik pada pautan, tapi notis keluar : 404 Error. Tak ke buang masa namanya tu??


5. Hayati "Value of Whitespace"
Dalam merekabentuk, jangan abaikan nilai whitespace. Pada blog design aku yang terdahulu aku menggunakan hitam sebagai warna blog, dan artikel 'The Value of Whitespace' inilah yang membuatkan aku bertukar selera. :D


6. Ambil Kisah Teguran
Yeah, ini boleh jadi tips jugak, hahaa.. kena ambil kisah teguran orang lain, kena tahu apa yang orang suka dan tidak pada web/blog anda. Kalau anda rasa, "ini blog aku so aku punya sukalah", lebih baik anda gunakan masa untuk blog itu kepada aktiviti yang lebih berfaedah. Hahah!


Nota Kaki : Apa tips lain yang boleh anda kongsikan dalam usaha mengoptima rekabentuk blog?

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap