padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Rahsia Warna

Rahsia Warna

/ November 26, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Dalam lestari hidup, memang tidak dapat di pisahkan dengan warna. Kepelbagaian warna menjadikan suasana lebih ceria, menarik, bermakna dan menaikkan inspirasi. Andainya dunia ini hanya sewarna, maka susah kita nak meneka bagaimana bentuk tubuh manusia, rekabentuk bangunan KLCC, ataupun membaca blog. [ wakakaka ]


Warna dapat mengubah citarasa, mempengaruhi cara pandang kita akan ruang , menutupi keketidaksempurnaan dan mewujudkan suasana atau kenyamanan yang unik untuk semua orang. Warna adalah cara yang paling pantas dan paling kuat untuk menghadirkan transformasi dan melahirkan perspektif-perspektif baru. Warna adalah salah satu inspirasi paling berharga dunia yang paling mudah didapati. Sumber : Wiki


Pernah aku terbaca, warna ni jugak boleh melambangkan keperibadian. Juga, boleh menimbulkan mood tertentu dan sebagai daya penarik kepada sesuatu perkara yang ingin di promosikan. Contohnya, biru merupakan warna selamat untuk kita hiasi di bilik tidur, suasana yang menyamankan, tapi awas, jangan terlalu lena, takut nanti lewat pergi kerja.


Kalau di ruang legar makan, seeloknya kita penuhi dengan warna terang seperti kuning, oren dan merah. Warna ini dapat menaikkan keghairahan untuk makan. Bahaya juga bagi orang yang sedang berdiet, lalu je kawasan dapur, terus tak jadi nak diet. Bagi pasangan yang mempunyai anak yang lasak, eloklah gunakan warna yang lembut supaya melawan karakternya.


Jelas, warna amat mempengaruhi dalam kehidupan. Tak kira lah, dinding rumah ke, pakaian, warna kereta, atau apa sahaja, kita kena bijak untuk memadankan warna - warna ni. Jangan jadi mangsa fashion pula. Dalam satu baju ada 10 warna. Pemilihan yang bijak amat perlu supaya kita tak di label durjana warna.

warna blog padinno
Warna mana yang menarik?


Sama juga dalam berblog. Pemilihan warna untuk blog kita kena sesuai supaya nampak elegan. Pendapat aku, tak perlu banyak warna sangat pun, dah ok. Bayangkan rumah dah di hias cantik, menggunakan konsep 2 Alam, eh bukan, konsep alam semulajadi, tapi sarat dengan warna - warnnie. Agak menyakitkan mata.


Jadi, rujuklah mana - mana terlebih dahulu, lakukan eksperimen, bertanyalah pendapat rakan - rakan akrab, sebab selalunya mereka akan berkata jujur. Melalui kacamata mereka, sekurang - kurangnya kita akan mendapat ilham dan idea untuk membuat pilihan yang terbaik. Dan kalau mendapatkan pandangan profesional, itu lebih baik.


Aku sempat bertanyakan hal kombinasi warna dalam blog ni, manalah tahu warna kuning ini membuatkan pembaca mudah lapar dan cepat - cepat menekan butang pangkah untuk mengambil makanan, tapi nyata jawapan yang aku terima sedikit sebanyak melegakan aku.


"Blog Padin dah kira selamat. Warna kuning ni memang menyakitkan mata, tapi Padin pandai sebab boleh merehatkan mata pembaca dengan pemilihan warna putih dan hitam sebagai warna latar.." -Anishaway, pelajar Digital Media Design


Jadi, blog korang macamana? Dah tanya pendapat kawan - kawan lain? hee...Itu je rahsia warna yang dapat aku ulas kali ni, kalau aku rajin membaca lagi, mungkin entry ni lagi panjang, hahahaa..


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap