padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

Selami Hati Mereka

/ February 28, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Februari menghampiri penghujungnya, dan kini Mac menjelang tiba. 2 bulan dalam tahun 2011, pasti sudah banyak azam baru yang terlaksana, setidak - tidaknya satu ia sedang berkembang. Bagi pelajar, mungkin ada yang berdebar menunggu keputusan peperiksaan, keputusan untuk menyambung pelajaran dan perkara lain.


Minggu ini, aku tertarik kepada 2 blog entri sahabat blogger, yang membuatkan aku terfikir sejenak. Kedua - dua blogger ini merupakan seorang ayah dan seorang lagi merupakan ibu, dan penulisan mereka membuatkan aku...... termangu.


Adakah kita hanya akan sedar dan memahami apa yang diinginkan oleh ibu dan ayah setelah kita sendiri menjadi seorang emak atau menjadi seorang bapa? Kalau begitu, kita mungkin sudah terlewat. Bukankah kita ini calon harapan keluarga? - Tehramuan


..dan juga aku terbaca blog entri ini,


Perasaan hiba dan sebak ni sebenarnya terbit dari perasaan mak tak mahu kehilangannya. Dia tak tahu tentang ini. Dia tak akan tahu…apa yang ada dipelosok hatinya seorang ibu... LagendaMahsuri


Pernahkah kita fikir, selami dan hayati perasaan ibubapa? Kalau ya, berapa kali anda memikirkannya dan apa tindakan anda? Aku amat terkesan dengan 2 entri ni, dan entri Mahsuri tu membuatkan aku terfikir, semasa aku nak masuk sekolah berasrama waktu dulu.


Selepas keputusan UPSR, aku mengambil keputusan untuk masuk ke sekolah asrama, dan masa tu Mak dan Abah aku tidak bersetuju. Masa tu aku marah (merajuk) agaknya, dan mengatakan rugi sahaja aku belajar pandai - pandai, tapi nak terperuk di sekolah biasa sahaja. Aku ada impian, dan aku mahu tinggal di asrama (pemikiran masa tu).

Dan sejak itu, aku dah tak 'melekat' di rumah. Lepas SPM, terus sambung Matrikulasi di Pulau Pinang, dan seterusnya program ijazah di Skudai. Sehingga sekarang dah berkerjaya, masih lagi di Johor. Tapi taklah sepanjang tu aku mengabaikan diorang, cuma jauh je la..


Sampai sekarang, aku tak pernah tanya kenapa mereka mulanya tidak setuju aku sekolah di asrama. Adakah mereka juga berperasaan sama macam Mahsuri dalam entrinya? Aku pun tak pasti. Wang ringgit sebenarnya bukanlah pulangan yang berbaloi untuk mereka.


Masa bersama tu lagi penting sebenarnya. Aku akui masa belajar memang jarang balik kampung, yelah cuti tak banyak, dan duit pun kadang - kadang ada, kadang tak. Heh.. Tapi sekarang aku kerap juga balik kampung, eh bukan kerap, jarang tapi sekali balik, lama aku cuti hehee..


Dan bila balik kampung, aku memang jarang keluar rumah. Selalunya, ramai yang balik kampung, pergi berjumpa kawan, sahabat handai. Tapi aku tak. Ada la sekali dua, bersosial dengan kawan lama. Bukan apa, bila sekali balik tu, memang banyak la perkara yang di bualkan, dan aku seronok macam tu.


Hehe, makbapak siapa pun, siapa yang tak suka anaknya berkumpul, dan makbapak aku tak terkecuali. Masak segala jenis masakan kegemaran, dan kuantiti banyak, kalau tak makan rasa rugi pulak dan nanti merajuk kononnya masakannya dah tak sedap! Adehh tu yang sekali balik, berat badan pun naik.


Apa pun, 2 entri ni memang memberi kesan pada aku, dan dengan kesempatan ni jugak, aku ingin menyatakan jagalah, selamilah hati mereka, dan jangan sampai terlewat. :D Kalau lah mereka nak tinggalkan kampung tu, memang aku bawa ke Johor Bahru, ekekee..


Note : Selamat Hari Jadi Mak, (28 Feb)

Terima Kasih ~ Datang Lagi

Semuanya Sama Sahaja

/ February 26, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Syukur pada Tuhan kerana masih lagi berpeluang menulis, berkongsi idea, memberi pendapat serta mengimbas kenangan dan pengalaman lalu untuk di jadikan teladan atau pun sempadan. Apa yang boleh di jadikan pengajaran, aku berharap sekurang - kurangnya memberi anda idea untuk saling memperbaiki, kerana aku sedar aku juga tidak sempurna.


Kalau di lihat, komuniti blogger masakini memang bergerak ke arah positif. Pelbagai tips, panduan dan seangkatan termasuk tutorial, info blog berada di mana - mana. Kewujudan blog entri seperti ini sebenarnya membuktikan keprihatinan sesama blogger. Terpulang kepada individu yang mahu mengambil intipati panduan tersebut ataupun sebaliknya.


Segala panduan dan tips ini di kongsikan hanya untuk menjadikan komuniti ini meriah, dan saling berjaya. Perkongsian tutorial untuk layout dan template, sememangnya menjadi teladan yang baik, bagi sesiapa yang mahukan dekorasi blognya menjadi lebih kemas dan menarik. Juga, perkongsian mengenai tips blogging amat berguna kepada yang serius dalam berblog.


Justeru, memang tidak dapat di nafikan lagi, siapa sahaja boleh berkongsi tips, panduan dan tutorial, kerana perkara inilah yang akan menghampirkan kita kepada kesempurnaan. Jika kita lihat secara peribadi, kenapa ada ruang di antara jari - jari kita? Ini kerana, ia akan di lengkapkan dengan jemari orang lain. Begitu juga dalam kehidupan, termasuk komuniti blogging ni, :D


Ada di antara blogger lain yang bertanyakan aku mengenai panduan berblog ni. Terima kasih kepada yang bertanya. Di antara perkara yang di bicarakan ialah tips berblog, rata - rata blogger dah buat, dan mempunyai idea dan cara masing - masing, jadi aku tak perlu lagi rasanya, at least aku ada cara yang lain daripada yang di sebutkan. Bukan apa, bosan juga tips yang sama je di publish kebanyakan blogger.


Sebagai contoh, banyak blogger yang dah post mengenai SEO, kepentingan SEO, membina blog yang mesra SEO. Jadi, tak perlu la lagi aku tulis mengenainya, just cari di blog yang dah sedia ada kan lagi senang :D Lagipun aku ni tak berbakat la mengajar dalam bidang ni hehee.. Kalau dalam bidang gas asli, nak merekabentuk sistem perpaipan, tangki, loji pandu uji, mungkin aku pertimbangkan hehee..

overpressure protection
Kalau nak setting regulator - overpressure protection, boleh tanya :D

Kenapa aku cakap tak berbakat? Sebab dalam blog ni, hanya ada satu je tutorial yang pernah aku buat, dan ramai yang tak faham, wakakaaa.. tutorial autoslide menu di sidebar. Sebab tu aku dah tak buat tutorial dah, huhuuu.. Bukan apa, terasa kekurangan sangat bila orang tak paham apa yang di ajarkan.


Itu kes tak paham, kalau ajaran sesat, lagi naya kan? Kalau korang perhatikan jugak, blog ni kurang tentang isu agama. Bukan bermaksud aku tak pentingkan agama, tapi sebab agama tu penting la, aku tak buat sewenang - wenangnya. Kena banyakkan pembacaan dan kefahaman yang jelas sebelum buat entri mengenai agama.


Sama halnya dengan tips blogging nih, aku takmahu ajaran sesat pulak nanti :D Banyak yang aku kena pelajari kalau - kalau aku teringin nak buat tutorial ataupun tips. Kepada ciktom, persoalan kenapa aku masih tak post pasal SEO tu, blog entri ni aku dah sediakan jawapannya, hehee


Terima Kasih ~ Datang Lagi

High-Land

/ February 24, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Setiap manusia di ciptakan dengan pelbagai variasi. Ada yang pendek, tinggi, kurus, gemuk dan pelbagai bentuk fizikal lain yang biasa kita temui. Sama halnya dengan sifat, perwatakan dan kemahiran setiap individu. Ia hadir dalam pelbagai bentuk yang berbeza, dan kadangkala seperti yang bukan kita jangkakan.


Aku sedar, dalam diri sendiri juga, ada beberapa perkara yang boleh aku banggakan, tetapi aku sedar juga masih sama seperti manusia lain, banyak kekurangan dan kelemahan, dan tidak menolak kemungkinan terlalu banyak lagi kelemahan yang aku belum sedar. Antara yang paling ketara adalah kegusaran berada di tempat tinggi.


Aku akui, memang gayat bila berada di tempat tinggi. Tambah pula berada di tempat yang agak kurang keselesaan dan tiada keselamatan, memang bergetar lutut dan berdegup kencang jantung. Tapi, dalam apa jua keadaan, terdesak dan sangat memerlukan, aku terpaksa lalui juga, memanglah masa menghadapi tu rasa itu yang kali terkahir, tapi bila dah lepas, rasa nak mencuba lagi :D

genting highland

Tempat tinggi yang aku paling gayat ketika menaiki kereta kabel, ke Genting Highland dan merentasi Pulau Sentosa ke ViVo City di Singapura. Perjalanan yang amat mengerikan (aku rasa) melintasi laut biru, dan hanya berpegang pada satu ikatan yang entah tahun bila di pasang.. Pheww


pulau sentosa

Pengalaman 'rock climbing' juga amat terkesan dalam hati. Bukan sahaja memerlukan daya fizikal yang mencukupi, malah juga persediaan mental yang tinggi. Bila melepasi beberapa bahagian, apabila menoleh ke bawah, memang seram sejuk je rasa. Tetapi Alhamdulillah aku berjaya juga melawan perasaan tu dan meneruskan 'pendakian'.


Bukan sahaja melakukan aktiviti seperti itu, malah menaiki tangga pun aku dah rasa bergegar jantung. Entah kenapa, tapi aku memang gayat tempat tinggi! Kebetulan, masa berada di kampung tempoh hari, keluarga sedang bergotong royong untuk membaiki atap rumah, dan aku terpaksa naik ke atas untuk membantu.


Malangnya, kerana tahap gayat yang tinggi, aku tak dapat fokus untuk membuat kerja dengan baik, dan tambah malang terketuk jari sendiri ketika memaku kayu alang. Aku memang tabik betul la orang - orang yang bekerja di tapak pembinaan, yang kadang - kadang berada betul - betul seperti yang di umpamakan seperti telur di hujung tanduk.


Aku tabik juga pada Abah aku, sebab dalam 62 tahun hidupnya, lebih kurang 40 tahun lebih bergelumang dalam kerja - kerja pembinaan, memang tiada rasa gayat langsung. Steady je kerja, adehh... padahal kalau di ikutkan, bentuk fizikalnya lebih besar berbanding aku ekekee..


Apa pun, aku merasakan semua ini adalah cabaran, dan cabaran ini yang membuatkan diri kita sebenarnya boleh - jika ada kemahuan dan unsur paksaan wakakaa.. Kita terpaksa hadapi untuk maju ke hadapan. Jika itu sahaja pilihan yang ada, maka mahu atau tidak terpaksa kita hadapi.


Sama halnya dalam kehidupan. Walaupun kita sedar kelemahan kita, bak kata orang ukur baju di badan sendiri, tapi apa salahnya kita mencuba terlebih dahulu dan jangan terlalu awal berputus asa. Kebolehan melawan kelemahan adalah perkara yang terbaik, daripada membiarkan kelemahan itu membinasakan diri kita.


cork screw

Akhir kata, aku akui memang gayat bila berada di tempat tinggi, tapi aku seronok melakukannya, terutama menaiki kereta kabel ke Genting Highland, sebab di atas sana, terdapat pelbagai keriangan, yang boleh melupakan seketika perasaan gayat semasa menaiki dan turun nanti hehee.. Apa kata anda?


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Tips Pelajar Cemerlang

/ February 21, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Versi pertama yang di tulis dalam blog ini ialah Bagaimana menjadi pelajar cemerlang, mengikut pengalaman aku sendiri. Beberapa langkah dan cara telah aku senaraikan dalam blog entri tersebut dan hasilnya, boleh tengok sendiri pada beberapa keputusan peperiksaan aku.


Bagi versi kali ini pula, aku cuba mengetengahkan tips yang digunakan oleh pelajar cemerlang SPM 2003 SMKA Sultan Azlan Shah, iaitu Dr Hafidzah.


Soalan : Boleh tolong kongsikan bagaimana untuk score dalam SPM? Terima kasih..


Jawapan : Assalamualaikum, terlebih dahulu aku nak mintak maaf bebanyak sebab tak tegur hang. Bukannya apa, muka hang tue menakutkan la, masam je. senyumlah sikit. Nanti kalau aku tegur tak kena time tak best pulak. Kita tetap kawan tapi jaranglah bercakap sebab bukan sekelas. Kalau sekelas senang hari - hari boleh bercakap @ bertegur sapa.


Berbalik kepada soalan hang yang susah tu, sebenarnya aku taklah sepandai yang hang sangkakan. Aku rasa hang lagi pandai dari aku (in certain aspect). Firstly hang nak keputusan periksa aku kali ni kan? Kali ni keputusan aku macam yang dulu - dulu tapi agak teruk sikit la iaitu 6A 3B 1D (Quran Sunnah tak dapat lagi) dan D ialah Matematik Tambahan. Aku dengar cerita keputusan hang apa kurang gempaknya, 7A kan?


Okeylah, yang kedua hang nak tahu cara aku belajar. Sebenarnya cara aku belajar lebih kurang sama dengan orang lain belajar. Tapi bagi aku, the most important thing is concentration in class dan mengulangkaji pelajaran sebelum bermulanya sesuatu pelajaran dan sesudah selesai sesuatu pelajaran.


Dengan cara ini, minda hang akan dapat ingat sesuatu memori bukan saja cepat malah kekal lama. Selain tu banyakkan latihan berkaitan dengan subjek yang melibatkan pengiraan seperti Fizik, Kimia dan Matematik. Kalau macam subjek yang melibatkan pembacaan seperti Biologi, Sejarah, Syariah dan QS rajin - rajinkanlah diri hang membaca sebab hang takkan dapat jawab kalau tak baca. Percayalah!!


penulisan padin

Aku rasa ini jelah cara - cara aku belajar. Aku yakin hang mampu untuk mendapat keputusan yang cemerlang untuk periksa yang seterusnya sebab hang ni orang yang cepat pick-up (cepat tangkap) dan sekaligus dapat menunaikan hajat yang tidak kesampaian iaitu menewaskan aku.


Sebenarnya aku pun dah kehabisan idea untuk menulis. Sebelum aku akhiri warkah yang tidak seberapa ni, aku doakan hang akan berjaya dalam apa jua bidang yang di ceburi dalam mencapai cita - cita hang untuk menjadi seorang jurutera. Aku yakin hang mampu dapat 11A dalam SPM kelak.


Aku rasa ini first time aku berutus surat dengan hang. Tapi bagi aku, aku lebih prefer cara ni sebab aku jenis perempuan yang tak suka bersembang mahupun bergaul dengan lelaki. Okeylah aku rasa takat ni jelah yang aku nak tulis sebab waktu prep petang pun dah nak abes. Aku akhiri dengan lafaz wassalam.


Fiza Rauf, 7 Mac 2003


Note : Dr Hafidzah merupakan pelajar tunggal yang mendapat 11A dalam peperiksaan SPM 2003 untuk SMKASAS.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Mengejar Prestasi

/ February 19, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Masih teringat sewaktu di zaman persekolahan, persaingan mendapat tempat yang terbaik dalam kelas amat tinggi. Bila keputusan peperiksaan di umumkan, memang akan berdebar juga, adakah akan mendapat tempat yang lebih baik, sama atau lebih buruk? Yelah, itu semua populariti.


Dapat kedudukan terakhir akan popular juga, tapi takmahu la popular macam tu, hehee.. lebih baik popular di tempat pertama, atau top 10 sekurang - kurangnya. Apa kelebihan bila dapat tempat yang baik ni? Memang banyak (bergantung pada keadaan la).. Kalau pelajar cantik, no 1 pulak tu, memang jadi rebutan dan sebutan la.


Nampak kan? Yang popular akan terus popular, dan yang di pertengahan tu macam ada dan takde je. Ok, baik. Cuba kita perhatikan perkara semasa keputusan peperiksaan, adakah selamanya pelajar di barisan pertengahan akan berada di situ, atau tak mustahil boleh pergi ke kedudukan yang lebih baik?


Usaha. Semua itu bergantung pada usaha. Sejauh mana usaha kita untuk berada di tempat terbaik? Adakah hanya berdoa siang malam, tanpa membuat sebarang rujukan dan bacaan mampu menempatkan kita dalam 1o pelajar terbaik? Bagi aku, kita akan dapat setimpal dengan apa yang kita usahakan.


sabar
pic : chlorenology.blogspot.com

Blog entri kali ini mengajak hal yang demikian dalam konsep berblogging. Adakah kedudukan prestasi blog berada di tahap terbaik? Kalau ya, kerja anda lebih mudah, iaitu untuk maintain sahaja, tetapi yang masih belum berpuas hati? Adakah hanya berdoa siang malam sahaja tanpa melakukan apa - apa usaha, blog anda boleh mengatasi populariti facebook? (sekadar contoh)


Ada yang bekerja keras untuk mempromosikan blognya, ada yang mengambil kesempatan, ada yang hanya goyang kaki. Berbagai - bagai usaha boleh di lakukan, jadi terpulang pada kita mahu mengambil jalan yang lebih mudah atau sebaliknya. Aku tak menggalakkan salahlaku etika dalam berblog sebab masih banyak cara dan kaedah yang relevan.


Salah satu cara yang paling murah dan mudah, adalah pemahaman dalam permainan konsep SEO. Aku tak jamin perkara ini memberi 100% kejayaan, tapi ia sekadar best practice untuk mengoptimakan blog kita dalam enjin carian. Supaya blog kita lebih mudah di indeks dan dijumpai oleh pelayar internet.


Mengulas mengenai SEO, aku bukanlah orang yang tepat untuk di jadikan rujukan tetapi melalui rujukan dan beberapa bacaan, aku menyimpulkan ada beberapa perkara yang perlu kita lakukan untuk berjaya. Pembangunannya memerlukan masa, dan aku rasa itu lebih baik daripada meniti kejayaan sekelip mata.


Memetik kata - kata Cikgu aku dahulu, " Orang yang cepat naik, dia juga akan cepat turun.." Dan aku bertanya, kenapa boleh jadi begitu? Jawapannya, "Orang itu tertinggal satu nilai semasa ia sedang naik, jadi ia tidak dapat menggunakannya semasa turun. Nilai itu ialah kesabaran.."


Apa yang dapat di rumuskan, dalam kita mengejar prestasi terbaik, pastikan usaha kita juga sama dengan apa yang di harapkan. Lakukan dengan berperingkat, dan pembangunan itulah yang memberi kita kejayaan yang berpanjangan, mudah - mudahan.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Ronaldo Bersara

/ February 17, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Mood bercuti ni, banyak juga masa untuk aku luangkan untuk berada dalam talian. Sambil mencari info untuk di masukkan dalam pengajaran, sempat juga menjelajah ke blog rakan - rakan, membaca kisah, pengalaman ataupun info yang di coretkan mereka.


Antara yang menarik perhatian aku, ialah artikel berkenaan persaraan bintang bola sepak Brazil, Ronaldo. Antara artikel yang mula - mula aku baca ialah tulisan saudara MohdNadri, :D dan seterusnya aku mencari info yang lebih lanjut mengenainya.


ronaldo bersara
Sumber : usatoday.com

Ronaldo Luiz Nazario de Lima, atau lebih di kenali sebagai Ronaldo mengumumkan persaraan pada 14 Februari dengan penoh emosi, dan antara sebab beliau mengumumkan persaraan pada umur 34 tahun adalah kerana badannya sudah tidak mampu untuk bermain bola sepak. Ini berikutan kecederaan serius yang berulang dan bentuk tubuhnya yang semakin membesar :D


Bagi peminat bolasepak, semestinya amat mengenali pemain ini. Beliau merupakan sebahagian dalam pasukan Brazil 1994, dan menjadi bintang pada Piala Dunia 1998 dan 2002, sebelum mengakhiri rekod gemilangnya pada Piala Dunia 2006. 15 gol sepanjang 4 musim sudah cukup untuk menobatkan dirinya sebagai penjaring terbanyak Piala Dunia sepanjang zaman (sehingga 2010).


Kelincahan, keazaman, kekuatan dan penyudah yang berbisa sentiasa menggerunkan pihak lawan. Aku gemar memonton semula semua jaringan yang di hasilkan Ronaldo, baik ketika di Barcelona, Inter Milan mahupun Real Madrid. Di kemuncak prestasinya, beliau menggambarkan dirinya sebagai sesuatu yang tidak boleh di sekat, sehinggakan beliau di panggil 'The Phenomenon'.


Yang paling di kenang, semestinya gol terakhir Ronaldo di Piala Dunia, gol ke tiga sewaktu Brazil menumbangkan Ghana di peringkat kedua. Ronaldo berjaya melepasi perangkap offside, berhampiran garisan tengah padang, dan melakukan larian solo, memperdayakan penjaga gol sebelum menolak mudah bola ke gawang. Ciri sebagai penyerang sejati masih kekal walaupun ketika itu dia di kritik hebat mengenai prestasinya.

gol ronaldo
Aku berpendapat, Ronaldo bukan di kenang sebagai pemain terhebat sepanjang zaman, tapi lebih tepat sebagai penyerang sejati sepanjang zaman. Pengundurannya dalam dunia bolasepak amat dirasai, tetapi persaraan adalah pasti. Cuma tak tahu bila dan bagaimana keadaan persaraan itu.


"Dengan pengumuman ini, rasanya seperti itu kematian pertama saya.." Katanya.



Terima Kasih ~ Datang Lagi

Anda dan Hantu

/ February 16, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Hihihihihhhhiiiii ~ Tidak dapat di pastikan itu huruf terbaik untuk merekodkan hilaian tawa seekor hantu yang sedang bersenang lenang di atas pokok sana. Hilai tawa yang nyaring, dan kadangkala mendengus membuatkan dada berdegup kencang, dan hayunan kaki juga turut menderap laju.


Mengimbas semula pengalaman aku di ganggu lembaga terbang tempoh hari. Seperti biasa, aku akan mengambil bas dari Johor, 9 malam dan akan sampai ke kawasan kampung aku jam 4 pagi. Bas berhenti di jalan besar, dan aku perlu berjalan kaki sejauh 200 m agaknya, untuk sampai ke pintu rumah.


Menuju 100 m lagi, ada sebatang pokok besar yang memang rendang. Masa tu aku tidak terfikir pula apa yang ada di situ, sebabnya aku lebih fokus untuk memerhati sekeliling, takut - takut ada haiwan liar seperti anjing, ular dan sebagainya,maklumlah hutan. Nak mengejutkan orang tua aku, rasa keberatan pula.


Sebaik aku melintasi kawasan pokok itu, tiba - tiba bulu roma aku meremang naik, serentak dengan itu pokok berkicauan dan aku melihat lembaga terbang sambil mengilai.. MasyaAllah, dengan tenaga yang ada, aku lari sekuat hati, menuju ke rumah. Memperihalkan keadaan itu, aku berlari sambil membawa beg sandang dan beg laptop, menuruni bukit yang jalannya di penuhi batu kerikil.


Aku tak fikir risiko dah. Bahaya entah ke mana, asalkan aku sampai ke rumah. Sebaik sampai mak aku bertanya mengapa pucat dan agak keletihan. Nak bercakap pun rasa tak terkeluar, takut sangat agaknya.. Dan setelah beberapa ketika, baru aku menceritakan keadaan sebenar. Kisah ini menjadi gelak tawa di subuh hari.


najihah sahami

Hantu macam ni, aku yang kejar!! Pic : najihahsahami.blogspot.com

Rupanya, diorang pun dah selalu kena, adehh! Patutlah pokok tu dari dulu lagi memang tidak di tebang dan di bakar, tiada siapa yang berani kui3.. Kalau di tanya bentuk dan rupa lembaga tu aku tak dapat nak meneka, sebab aku tak sempat nak tengok, dah cabut lari hehee.. Kalau macam Maya Karin pun, aku lari juga, pasal dah tahu, hantu!


Aku rasa, kasihan pada golongan hantu ni, kalau dulu 'mereka' ini sangat misteri, dan sukar ditemui, tapi sekarang tiada lagi privasi untuknya. Boleh katakan setiap bulan, malah tidak melampau di katakan setiap minggu ada sahaja tayangan cerita hantu di layar perak mahupun televisyen. (Mana privasi kami? - dialog hantu agaknya)


Kalau perangai manusia macam hantu, memang susah nak di bendung. Lebih baik di beri pelempang daripada membenarkannya makan lempeng. Hahaa.. Kalau gigi macam hantu, segeralah ke klinik, takut nanti pasangan tak tidur malam pulak hehee.. Kalau muka macam hantu? Erkk.. redha je lah, itu pemberianNya.


Pengalaman anda dan hantu??


Note : Happy 24th birthday to missSenget


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Siri Membebel

/ February 12, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Bermula 11 Feb sehinggalah 20 Feb, aku bercuti dan menghabiskan cuti di kampung. Perancangan dalam tempoh cuti aku pun tak pasti lagi, nanti - nanti la fikir hehee.. Aku mengambil keputusan untuk bercuti panjang sebab Isnin Selasa memang dah cuti, dan aku memiliki 2 hari Cuti Tanpa Rekod, dan alang - alang aku sambung lagi cuti untuk hari Jumaat.


Aku akui masa untuk aku dengan blog dah tak sama sewaktu awal - awal aku berblogging. Hehe.. Mengimbas kembali waktu dulu, masa memang banyak aku luangkan, bila malam sahaja, melekat di hadapan laptop sampai la mata tertutup rapat.


Masa tu, blogwalking (meninggalkan jejak di Shoutmix, Cbox dll) gila - gila. Memang meriah, seronok dan menghiburkan. Bila jam 12 malam, bermula 'perang' nuff, memang bertukar - tukar pengunjung, dan tak hairan masa tu trafik boleh cecah 500 ke atas dalam sehari. Jumlah pendapatan untuk seminggu pun boleh tahan masyuk.


miraerika
Apa khabar kamu Erika? (miraerika.blogspot.com)

Lama kelamaan, aku merasakan keghairahan macam tu dah hilang. Kawan - kawan yang seiring meningkat naik masa tu dah banyak menyepi, dan mungkin ada yang meninggalkan lapangan berblogging ni. Tak di nafikan pertumbuhan blogger baru setiap hari amat menggalakkan. Tapi keseronokan dengan teman awal tu lagi best rasanya.


Banyak isu timbul sepanjang aku menceburi blogging ni, antara yang sentiasa menjadi perhatian adalah isu copy paste entri orang lain. Di tambah pula isu blogger menghentam sesama blogger, mengkritik hasil penulisan orang lain, dan yang terbaru kita dengar masalah auto-blogwalking dan juga Iframe-na!


Aku memang tak masuk campur hal - hal macam ni, dan aku seronok melihat, membaca dan menganalisis tulisan rakan - rakan mengenai masalah - masalah yang timbul. Seronok melihat jenis - jenis manusia yang ada, pemikiran, perancangan, kepintaran, sifat tamak dan sebagainya.


Zalim! Apa erti zalim? Zalim adalah meletakkan sesuatu bukan pada haknya! Adakah sama kes menyalahgunakan kepintaran yang ada, mempergunakan orang lain semata mata untuk kepentingan diri sendiri sesuai dikatakan zalim? Anda sendiri ada jawapannya.


Aku nak tengok apa lagi isu yang akan di perhebohkan lagi selepas ini. alangkah baiknya perkara- perkara yang baik ini di kongsikan untuk manfaat bersama, dan bukan berguna untuk kepentingan diri sahaja. Heh, entahlah kan.. Aku sendiri dah jarang dalam talian, amat sukar untuk kembali seperti dulu.


Akhir kata, bertindaklah mengikut kemampuan. Janganlah menggunakan orang lain, memperdaya, menipu dan mengeksploitasi orang lain untuk untuk kepentingan diri sendiri.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Sukan dan Kesihatan

/ February 10, 2011 /

Faedah Bersukan

Kehidupan yang berkualiti boleh di definasikan dengan pelbagai cara dan kaedah, antaranya memiliki kebahagiaan, kesenangan hati dan tidak kurang pentingnya elemen kesihatan. Badan yang sihat, cergas dan aktif melahirkan kehidupan yang sempurna.


Elemen - elemen ini sebenarnya memberi gambaran sejauh mana kita menghargai dan merasa nikmat yang telah di anugerahkan kita. Sebagai tanda bersyukur, kita hendaklah sentiasa menjaga amanah yang di berikan supaya tidak mendatangkan sebarang perkara yang tidak di ingini berlaku.


Blog entri kali ini mengisahkan kaitan antara faedah bersukan dan kepentingannya dalam kesihatan. Tidak dapat tidak, untuk mendapatkan kesihatan yang baik, antara faktor yang perlu diambil perhatian ialah bersukan. Definisi sukan adalah meluas, dan kita boleh ambil kira sebahagian daripada senaman, riadah atau sukan yang lebih berat.


Bersukan memberikan kita banyak faedah dan manfaat. Sukan merupakan salah satu cara untuk kita mengekalkan kecergasan diri. Keseimbangan mental dan fizikal amat perlu untuk menjana kehidupan yang berkualiti. Kurang bersenam, akan mengakibatkan badan akan merasa cepat letih dan lesu, sekaligus membantutkan banyak perkara.


Selain itu, bersukan juga membolehkan kita menambahkan kemahiran, tambahan pula jenis sukan yang berbeza mempunyai disiplin yang berbeza. Ini merupakan peluang untuk extra skill dan membolehkan kita dilihat sebagai individu yang versatile. Biasanya, individu seperti ini akan mendapat banyak kelebihan.


pasukan bolasepak ikmjb

Sukan juga di lihat sebagai alat untuk menjalinkan jaringan hubungan sosial antara rakan - rakan, jurulatih dan siapa sahaja yang terlibat. Sukan juga boleh memupuk semangat muhibah di kalangan individu, selain merapatkan silaturahim, malah juga boleh mengisi masa lapang.


padin memanah
Nah, bersukan bukan sahaja penting dalam menjaga kesihatan, malah juga mempunyai banyak faedah yang lain. Persoalannya, adakah masyarakat kita meletakkan bersukan dan kesihatan ini perkara utama dalam kehidupan? Aku sendiri kadang - kadang mengabaikan tahap kesihatan aku, kurang kawalan pemakanan, kurang bersenam dan lain - lain.


Tapi, elok aku nyatakan di sini, boleh di katakan aku masih aktif bersukan, dan aku memang minat bersukan. Cuma kalau dulu, aku hanya menumpukan pada sukan berat iaitu bolasepak sahaja, tapi sekarang aku mahu mencuba sukan lain yang lebih santai dan sesuai dengan peringkat umur aku sekarang hehee.


Sebagaimana yang tertulis dalam surat lantikan, aku sekarang mengepalai sukan memanah di IKMJB, dan ini merupakan peluang untuk aku lebih serius dengan sukan memanah. Lain - lain sukan, bowling umpamanya, takraw, bola tampar dan badminton. Selain bersukan untuk outdoor, boleh juga terlibat dengan indoor seperti karom, dart dan juga Saidina! hahaa..


skor boling padin

Sebagai rumusan, aku menyimpulkan bahawa selain untuk mendapatkan kesihatan yang terbaik, bersukan juga mempunyai faedah - faedah lain yang sangat menguntungkan. Justeru, marilah kita bersukan, tidak kira beriadah santai, senaman ringan atau sukan berat supaya kita semua akan mendapat manfaat darinya.


Note : IKMJB sedang membuat pemilihan atlet untuk Sukan Staff IKM/KKTM SeMalaysia, agak - agak aku terpilih tak? Huhuu..


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Safee Sali Ke Pelita Jaya

/ February 8, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Alhamdulillah aku selamat sampai ke Johor Bahru semula, dan kembali ke pejabat untuk bekerja seperti biasa. Bagi yang terlepas pandang atau baca, hujung minggu lalu aku menghabiskan cuti di sekitar Lembah Klang dan di turuti dengan peperiksaan Jabatan Perkhidmatan Awam di Bangunan Sapura @ Mines pada 7 Feb 11.


Menyentuh hal peperiksaan, aku pun tak pasti, mungkin 50 - 50 untuk lulus dan gagal. Tunggu je lah keputusan yang akan di keluarkan kurang 3 bulan dari sekarang. Apa yang pasti, aku berjaya menjawab kesemua soalan, cuma betul atau tidak, mengikut spesifikasi jawapan yang di tetapkan pihak JPA.


Khabar angin tentang penyerang bolasepak prolifik negara, Mohd Safee Sali kini telah terjawab. Safee kini sah menyarung jersi kelab Liga Super Indonesia, Pelita Jaya dengan memakai jersi no 10. Safee mengikat kontrak setahun bersama kelab itu.


Melalui pembacaan, maklumat yang aku terima mengatakan kelab tersebut merupakan kelab tercorot di sana. Ironinya, Safee berhijrah dari pasukan terbaik liga super Malaysia ke kelab yang lebih kurang prestasinya. Tetapi aku pasti semua kriteria telah di pertimbangkan semasaknya sebelum membuat keputusan.


Memetik kata - kata Safee, ini adalah peluang. Berada pada umur 27 tahun, ini merupakan peluang terbesar dan seharusnya di rebut, lebih - lebih lagi untuk pengembangan karier. Aku percaya, Safee mampu berjaya di sana dan membantu kelab tersebut untuk berada di kelompok pasukan terbaik.


Sebagai peminat dan penyokong pasukan bolasepak Selangor, aku (dan mungkin peminat lain) akan terasa kehilangan pemain ini, namun perkara ini menjadi lumrah. Pemain akan datang dan pergi, samada mencapai prestasi atau tidak. Apa yang dapat aku perhatikan, kemasukan Safee dalam pasukan Selangor memberi impak yang cukup baik.

peminat selangor
Apa pun, aku mengucapkan selamat maju jaya buat Safee Sali dengan kelab barunya, Pelita Jaya. Apa yang aku lihat, melalui perpindahan ini, ada 2 perkara yang perlu kita pelajari iaitu kebolehan membuat keputusan dan merebut peluang yang telah di berikan.


Keputusan di tangan kita, dan kita perlu membuat pilihan yang terbaik yang dapat di jangkakan. Gagal membuat pilihan sebenarnya menggambarkan kita sebagai orang yang tidak berkeupayaan, dan membuka ruang untuk diri di perkotak katikkan. Justeru, sebelum membuat pilihan, tanyalah pada yang berpengalaman, yang lebih arif sedikit sebanyak boleh membantu kita membuat keputusan.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Otak Berkarat

/ February 6, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Pastinya, ramai antara kita sudah mula ke tempat asal masing - masing, pelajar kembali ke sekolahnya, pekerja kembali ke pejabatnya dan pelbagai lagi aktiviti seperti asal. Cuti 4 hari boleh di kira panjang juga bagi pekerja macam aku nih.


Perlambakan limau sememangnya di duga apabila menjelang perayaan Tahun Baru Cina. Jiran aku juga tidak keberatan memberikan berkotak - kotak limau untuk di makan hehee.. Tatkala asyik menonton televisyen, boleh juga mengunyah limau.


Namun itu bukanlah perkara yang menyampaikan maksud tajuk kali ini. Otak berkarat? Orang Melayu ini memang banyak simpulan bahasa, yang mana kadang - kadang memberi maksud baik, dan adakala sebaliknya. Otak berkarat ni maksud apa?..


Pernah juga aku terdengar, orang kata semakin berumur, semakin berkarat otaknya. Aiseh, dah berumur sangat ke aku ni? Belum pun lagi suku abad rasanya.. Apakah cara terbaik menghilangkan karat tu? Kalau dari segi kimia mungkin boleh, tapi otak - entahnya.


Bukan apa, sekarang ni susah betul nak cari idea, nak mengarang dan menulis. Nak kata takde idea langsung, memang mustahil kan, cuma bila jari jemari mula mengetuk kekunci huruf ni, terhenti serta merta. Nak kata banyak masalah yang merunsingkan, aku rasa hidup seperti biasa.


Di jadikan cerita lagi, 7 Feb ni aku akan menghadiri Peperiksaan Jabatan Perkhidmatan Awam, PLV J41 di Seri Kembangan. Ada yang turut sama ke? Tapi masalahnya berkali - kali baca dan study pun, boleh lupa dan tak ingat saja. Rasa geram pulak kenapa susah sangat mahu ingat. Kalau bukan soalan fakta, memang aku dah goyang kaki je.


Nak bawa toyol ke dewan peperiksaan? Emm.. Entahlah, bukan berbangga diri, tapi jujurnya sekali pun aku tak pernah membawa sebarang nota yang tidak di benarkan untuk memasuki dewan peperiksaan. Itu prinsip aku yang aku kekalkan semasa belajar dulu. Bukan apa, peperiksaan dibuat untuk menilai prestasi diri, kalau dah bawa toyol, itu menipu prestasi diri sebenarnya. :D


Aku rasa jalan terakhir ialah meminta doa. Doa aku dan kalian semua, mudah mudahan aku dapat menjawab dengan tenang, dan di permudahkan untuk LULUS. Masa Kursus Induksi dulu pun takut juga, tapi Alhamdulillah lulus dengan jaya. Untuk ujian kali ini, harap - harap ia mudah :D Sekian,


Terima Kasih ~ Datang Lagi

Komunikasi Dalam Organisasi

/ February 2, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Jika tidak keterlaluan, bolehlah di anggap setiap masa kita akan berkomunikasi. Berkomunikasi ini mempunyai tujuan yang berbeza, samada sosial, intelektual dan juga luahan emosi. Skop komunikasi bukan sahaja melalui perkataan, malah juga menerusi beberapa medium, dengan matlamat mesej yang hendak disampaikan jelas dan di fahami penerima.

Komunikasi

Mengikut pemahaman dan bacaan tambahan, boleh juga di katakan komunikasi ialah perkongsian idea, pendapat, luahan rasa, arahan dan penyampaian maklumat di antara individu dan individu lain, atau juga kumpulan individu yang lain. Setiap individu pastinya mempunyai karakter dan latar belakang berbeza, lantas ia sedikit sebanyak memberi kesan kepada organisasi.


Proses Komunikasi
Proses komunikasi boleh di dapati di mana - mana sahaja, di meja mesyuarat, talian telefon, meja makan dan lain - lain. Tiga unsur penting yang perlu ada dalam komuniksi ialah penyampai, penerima dan mesej. Maklumbalas dari penerima menjadikan komunikasi itu di sebut sebagai komunikasi berkesan.


Jenis - Jenis Komunikasi
  1. Lisan - biasanya komunikasi yang menggunakan suara. Penggunaan gaya bahasa yang sesuai, nada, kefasihan dan kelancaran bercakap dapat meningkatkan kualiti komunikasi.
  2. Bukan Lisan - Proses yang tidak melibatkan suara, samada ia secara bertulis, simbol, isyarat dan percetakan.

komunikasi berkesan
Sumber gambar : akar16.wordpress.com

Kepentingan Dalam Organisasi
Komunikasi ini sangat penting dalam organisasi, malah ia di ibaratkan sebagai tautan yang mengikat antara organisasi, juga umpama minyak yang melicinkan urusan organisasi. Persefahaman dan kerjasama dapat mengurangkan tekanan, seterusnya menjadikan suasana kerja yang berkualiti dan produktif. Ini boleh mengelakkan individu berasa tersisih dan di pinggirkan.


Aku melihat komunikasi adalah merupakan perkara terpenting, lebih - lebih lagi dalam pembinaan organisasi. Sebagai contoh, dalam sebuah pasukan bolasepak, ia amat penting. Kurang komunikasi dalam padang menyebabkan kegagalan organisasi bekerja sebagai satu pasukan.


Sama halnya di tempat kerja. Komunikasi mewujudkan suasana yang harmoni, persefahaman dan toleransi antara individu. Apa kata anda?
Terima Kasih ~ Datang Lagi

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap