padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Completed!

Completed!

/ July 1, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Terima kasih tidak terhingga kepada pengunjung dan pembaca yang berterusan memberi sokongan kepada Perjalanan Ini. Dalam 2 minggu ini aku berkesempatan menulis 3 blog entri sahaja. Mungkin dalam masa 2 minggu ni ada yang dah berpuluh agaknya :D


26 - 30 Jun, aku baru sahaja melengkapkan Kursus Komunikasi : Speaking & Presentation anjuran Institut Latihan Kecemerlangan MARA (ILKM) yang di jalankan di De Palma Hotel Shah Alam. Kursus yang menawarkan pembelajaran mengenai kemahiran dalam berkomunikasi.


Mungkin kursus sebegini kita boleh jumpa semasa di bangku sekolah - grammar, speaking, small-talk dan presentation, tapi bagi aku kali ini lebih bermakna sebab bukan sahaja belajar (atau lebih di sebut refreshment), malah ia lebih kepada penggunaan seharian dalam kita bekerja di dalam organisasi.


Sebagai individu yang terlibat dalam pengurusan dan profesional, aku rasa ini memang sesuai untuk aku - dan mungkin juga untuk pegawai lain memantapkan kemahiran dalam berkomunikasi secara tertib dan profesional.


Minggu sebelum itu (19 - 23 Jun), aku menghadiri kursus 3D Modelling : Piping Design yang di jalankan di KKTM Pasir Mas. Kursus ini bertujuan memantapkan kemahiran tenaga pengajar dalam mengendalikan aplikasi komputer dan perisian Plant Design Management System.


Semasa di universiti dulu, aku hanya menggunakan perisian HYSYS, dan gambaran dalam 2 matra sahaja (2-Dimension), tetapi kali ini aku lebih teruja dengan aplikasi 3D. Ia lebih jelas jika di bandingkan dengan 2D, dalam konteks melihat kedudukan equipment, piping arrangement dan instrument.

phenol production plant

Gambar ini merupakan lakaran 2D, menggunakan Visio sahaja, (HYSYS dah hilang). Ia merupakan salah satu rekabentuk bagi penghasilan 50,000 MTA phenol. Aku sendiri dah pening tengok PID ni, huhu..

depropanizer plant
Gambar ini pula merupakan lakaran 3D, menggunakan PDMS, dan ia kelihatan lebih menarik dan mudah untuk di fahami. Ini hasil seminggu aku berada di Kelantan, tak sempat siap untuk keseluruhan loji (plant).

gas processing plant
Ha, yang ini yang betul - betul dah siap. Ini merupakan salah satu loji yang terdapat di Loji Pemprosesan Gas (Gas Processing Plant) di Kerteh, Terengganu.


Hehe aku rasa itu je lah sinopsis sepanjang aku berkursus 2 minggu anjuran ILKM. Harap - harap kursus yang mendatang lagi best, buat kat Genting pun cantik juga kan?.. *Ehemm, Pn Huda baca ke blog saya ni? hee..

Note | Motor aku tak hidup plak, 2 minggu tidur.. adehh

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap