padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Temuduga : Punca Kejayaan

Temuduga : Punca Kejayaan

/ January 17, 2012 /
Apa Itu Job Interview

Secara ringkas, Job interview merupakan janjitemu formal di mana bakal majikan dan calon pekerja bertanya soalan untuk penjelasan dan pertukaran maklumat tentang calon dan pekerjaan yang di pohon.Kemahiran Yang Perlu untuk Sukses

Melalui pembelajaran, pembacaan dan juga sedikit pengalaman, aku kongsikan beberapa perkara yang perlu untuk berjaya dalam Job Interview. Mohon jika ada tips tambahan anda boleh kongsi di ruangan komen.

Good Grades
Pencapaian yang baik merupakan titik tolak untuk anda di panggil temuduga. Sesetengah majikan lebih suka mengambil calon yang mempunyai kelayakan akademik yang baik, dan mungkin juga keseimbangan pengalaman yang telah di timba.

Ability to Communicate
Kemahiran berkomunikasi dengan baik merupakan aspek penting yang di cari oleh majikan.

Thinking on Your Feet
Boleh berfikir di atas kebolehan anda sendiri. Ini boleh di tunjukkan semasa temuduga saringan (screening interview)

Focussing Your Thoughts
Penemuduga biasanya melihat bagaimana anda fokus dengan pendapat anda. Mereka memerhati dan menganalisa bagaimana anda merangka jawapan dan memberi tindakbalas dalam menyelesaikan sesuatu masalah berbangkit.

Giving Genuine Answers
Penemuduga boleh mengesan sekiranya anda memberi jawapan yang tulen, atau berpura - pura memberi jawapan yang di hafal.

Demonstrating Your Enthusiasm
Penemuduga juga boleh melihat semangat, usaha calon, cita - cita, kepintaran dan kebolehan untuk berfikir secara logikal dan analitikal.

Ability to Get Along With Colleagues
Penemuduga akan menimbulkan soalan untuk menentukan keupayaan anda untuk bekerja bersama rakan - rakan sekerja lain. Mereka boleh mengukur melalui cara anda menjawab soalan, berfikir dan meluahkan perasaan anda.

A Sense of Humour
Bergantung pada environment kerja anda, jika memerlukan kemahiran ini. Ia penting supaya pekerja boleh meredakan ketegangan di tempat kerja.

Emotional Quotient (EQ)
Majikan percaya, keupayaan IQ semata - mata tidak menjamin kualiti kerja yang bagus. Ia perlu di seimbangkan dengan EQ yang baik. Ia termasuk kesedaran diri, ketabahan, keyakinan diri, motivasi diri dan kemahiran meyakinkan (persuasive).


Aku rasa, setakat ini sahaja. Sekadar panduan supaya peluang untuk berjaya dalam Job Interview lebih besar untuk anda.  

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap