padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Apa Itu Bounce Rate?

Apa Itu Bounce Rate?

/ June 26, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Menuju ke akhir Jun ni, bila aku semak semula masih tiada lagi blog entri yang memaparkan hal berkaitan blogging. Mengikut perancangan, aku akan rotate 5 topik utama, tapi nampak gaya macam tak kesampaian je azam tu hehee..


Apa pun, topik yang aku pilih bulan ini mengenai blogging adalah bounce rate. Bagi yang pertama kali mendengar term ini, mungkin pelajaran baru untuk anda tapi mana yang dah expert tu anggap sahaja sebagai refresher.


Apa Itu Bounce Rate?


Mengikut kefahaman, bounce rate ini adalah peratus kunjungan pelawat yang hanya melawat satu halaman sahaja dan meninggalkan terus blog anda. 87% bounce rate bermaksud 87% daripada keseluruhan pengunjung blog anda (bergantung masa samada sebulan, setahun) hanya melawat satu halaman sahaja tanpa melihat blog post lain yang terdapat di dalam blog anda. Dapat?


Bounce Rate boleh di kira dengan formula,

BR = Visits that left after one visit/total visit


Secara hakiki, semakin rendah bilangan pengunjung yang hanya singgah pada satu halaman sahaja, semakin rendah nilai bounce rate. Jelas, nilai bounce rate yang rendah lebih baik. Menggunakan metrik ini untuk mengukur kualiti, bounce rate yang tinggi menggambarkan halaman blog kita kurang relevan kepada pembaca dan menyebabkan mereka terus meninggalkan blog kita.

google analytic
Bounce rate : 72.22%
getclicky
Bounce Rate : 36%

Jadi, bagaimana untuk anda mengetahui nilai bounce rate web/blog anda? Umum, terdapat pelbagai web analitik di luar sana, tetapi aku lebih suka menggunakan Google Analytic. Selain itu juga aku menggunakan Getclicky, tapi aku prefer Google Analytic lagi.


Jadi, mana - mana yang berminat atau kisah dengan bounce rate, bolehlah mula periksa berapa peratusan bounce rate anda. Jika dah bawah 50%, dah boleh maintain je. Kalau yang masih tinggi tu, sama - sama kita fikirkan macamana kita nak turunkan ye? :D


Apa kata anda?

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap