padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Fungsi Ketawa dan Menangis

Fungsi Ketawa dan Menangis

/ July 12, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Apa khabar anda untuk minggu baru ini? Adakah kekal sihat dan ceria atau bebanan kerja, masalah kewangan menghimpit keharmonian hidup anda? Jika ya, di harapkan anda lekas bangun dan segera menyelesaikan masalah anda, setidak - tidaknya dapat mengurangi bebanan anda.


Senyum , menangis dan ketawa boleh menjadi penawar duka. Proses ini adalah semulajadi dan mempunyai banyak manfaat sekiranya kita benar - benar memahami. Secara dasar, apabila ketawa atau menangis, badan mengalami perubahan fizikal dan kimia.


Ketawa di anggap sebagai penawar dan ubat terbaik dalam merawat apa jua masalah. Bagi aku pendapat ini ada benarnya kerana badan akan semulajadi berehat ketika kita ketawa. Ia membantu meransang proses pemulihan dengan merendahkan tekanan darah dan melancarkan aliran darah.


Ketawa bukan sahaja boleh meredakan tekanan, tetapi juga boleh menghilangkan rasa marah. Antara manfaat ketawa yang lain ialah meransang mood, memperbaiki fungsi otak, melegakan perasaan dan juga boleh merapatkan hubungan dengan orang lain.

senyum"
Berbanding ketawa, menangis merupakan proses yang rumit. Walaupun sesetengah orang menganggap ia suatu kelemahan tetapi sebenarnya ia merupakan fungsi penting dalam kehidupan. Air mata boleh di bahagi kepada 3 jenis. [1]

  • Air mata basal - melembapkan mata
  • Air mata refleks - apabila mengalami keradangan
  • Air mata emosi - terhasil melalui perubahan emosi
Apabila menangis, air mata akan keluar bersama dengan bahan kimia yang terlibat dengan emosi. Ini sebabnya kita akan berasa tenang dan lega selepas menangis. Jadi, kini anda sedar menangis bukan sesuatu yang memalukan sangat. Bagi lelaki mungkin sifat ego membataskan perlakuan menangis ni.


Individu yang tidak menangis terutama apabila mengalami tragedi sebenarnya lebih menderita secara fizikal kerana tidak dapat meluahkan keperitan yang di lalui menerusi tangisan. Jadi selepas anda menghabiskan bacaan artikel ini, adakah anda rasa perlu untuk ketawa dan menangis?


Jika anda prihatin kepada kesihatan anda, maka ketawa dan menangislah :D Anda yang menentukan kehidupan anda.

[1] Fungsi Ketawa, Menangis, MetroAhad. Mac 18,2007

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap