padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » 4 Tabiat Penulis Tegar

4 Tabiat Penulis Tegar

/ July 15, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Aku dah lama menulis, sejak kecil tetapi ia hanya bermula 2 tahun lepas yang mana aku serius dalam penulisan. Semakin hari aku puas menulis dan ia menjadi tabiat – selain minat membaca aku semakin bertambah.


Perkara ini mungkin seiring dengan bidang kerja aku sebagai pensyarah di mana sentiasa dengan suasana pembacaan, kajian dan juga penulisan. Aku juga menjadikan blog ini sebagai medium untuk aku bereksperimentasi.


Blog entri kali ini, suka aku kongsikan 4 tabiat yang perlu untuk penulis tegar – penulis novel, e-book dan mungkin web/blog juga.

penulisan padin
1: Tulis
Untuk menjadi penulis tegar, anda perlu menulis. Anda tidak akan dapat lebih baik daripada itu jika anda tidak menulis. Kuncinya adalah “menulis selalu”.Tidak bermakna menulis sepanjang masa, jika anda boleh menulis 2 – 3 hari seminggu, that’s fine!


2: Fokus
Kadangkala anda merancang untuk memulakan penulisan, duduk di hadapan computer. Tapi dalam masa yang sama anda melihat headline berita terkini, Twitter, Facebook dan anda menuruti pautan tersebut….. and you’ll lost. Bila anda menulis, tetapkan masa dan pastikan ketika itu tiada aktiviti lain seperti membancuh kopi, menyidai pakaian dan lain – lain.


3: Pembacaan
Penulis memerlukan pemikiran, emosi dan idea untuk diterjermahkan dalam perkataan. Melalui pembacaan, anda boleh melihat pelbagai cara dan teknik yang digunakan. Ia akan memberi idea dan gambaran untuk anda menulis dengan baik.


4: Belajar
Membaca sahaja tidak akan membawa anda ke mana- mana. Anda boleh baca 10 novel yang hebat tapi bukan pada proses perancangan, menstruktur, draf dan draf-semula proses penghasilan novel tersebut. Anda perlu belajar apa yang anda tulis dan bagaimana ia menarik perhatian pembaca.


Blog entri ini bukan mengajar sesiapa cuma aku merasakan ia perkongsian untuk berjaya dalam penulisan – menarik minat pembaca, dan semestinya jika anda mendapatkan pendapatan melalui penulisan, sedikit sebanyak ia boleh membantu.

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap