padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Kesihatan Mental Untuk Kehidupan

Kesihatan Mental Untuk Kehidupan

/ July 18, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Kalau dulunya aku pernah kongsikan apa itu tekanan mental dan bagaimana mengatasi tekanan di tempat kerja, kali ini aku ingin kongsikan sambungannya iaitu kesihatan mental untuk kehidupan.


Kesihatan mental tercapai apabila seseorang itu berjaya mengimbangi kesemua aspek dalam kehidupannya seperti keperluan rohani, fizikal, mental, kewangan, sosial dan sebagainya. Usaha ke arah keseimbangan itu adalah sesuatu yang boleh dipelajari dan di usahakan.


Membina harga diri
dalam kita membina harga diri, kita hendaklah menerima hakikat tentang kekuatan dan kelemahan diri serta berusaha mencari jalan untuk memperbaiki kelemahan yang ada.

Hubungan keluarga positif
Kita hendaklah membina hubungan keluarga yang baik, serta mengetahui cara - cara untuk memberi dan menerima sokongan moral sesama ahli keluarga dan yang paling penting adalah luangkan masa sebagai "masa keluarga".

Bina persahabatan yang jujur
Kawan yang baik akan berkongsi kegembiraan dan kesusahan. Kadangkala hubungi kawan lama sekali sekala - mendengar khabar berita dan juga ambil peluang untuk berkenalan dengan orang lain ataupun kenalkan kawan anda kepada orang lain.

Tentukan keutamaan anda
Pneting untuk anda belajar membezakan antara keperluan hakiki dengan kehendak. Ia boleh mengelakkan kita berbelanja melebihi pendapatan.

Kenal dan kendali emosi
Apabila anda boleh kenal emosi anda, ia membolehkan anda mempelajari cara untuk mengendalikannya seperti berbincang, menangis, bersenam, mengadukan hal dan lain - lain.

Amal nilai agama dan moral
Hakikatnya, agama dan moral adalah benteng kehidupan kita. Gunakan nilai agama dan moral sebagai sumber kekuatan bagi menangani masalah sebarang masalah hidup.


Aku rasa usaha ini sebagai satu pelan tindakan yang mudah untuk kita hadapi demi memastikan kesihatan mental kita berada tahap terbaik dalam menjalani kehidupan seharian. Apa kata orang, mental yang sihat menjana kehidupan berkualiti.

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap