padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Melukis Kerangka Manusia

Melukis Kerangka Manusia

/ October 19, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Bahagian muka manusia merupakan elemen terpenting untuk menjadikan lukisan itu mirip kepada individu sebenar. Kemahiran melukis muka memudahkan kita untuk melukis seluruh individu yang hendak kita terjemahkan dalam lukisan.


Cara melukis muka manusia telah di perjelaskan dalam siri sebelum ini, maka untuk kali ini, mari kita sambung dengan pelajaran tentang bahagian tubuh manusia, serta pergerakan normal, bagi menjadikan lukisan kita lengkap dan sempurna.


  • Lengan
Keadaan bahagian atas dan bawah lengan boleh di gambarkan seperti 2 buah silinder yang berbeza saiz, di ubahsuai dan di gabungkan bersama, membentuk lengan yang sempurna. seperti yang di tunjukkan dalam rajah, penyesuaian silinder itu amat penting supaya keadaan lengan adalah tulen ( tidak janggal)

lengan manusia

  • Kaki
Sebagaiman melukis lengan, kaki juga di lukis berdasarkan pengubahsuaian 2 buah silinder, di mana kali ini lebih panjang berbanding lengan. Pendekatan yang sama sewaktu melakar lengan turut di aplikasikan dalam proses melakar bentuk kaki.

kaki manusia

  • Typical Human Body
Proses biasa dalam melakar bahagian badan manusia, ialah dengan membahagikan tubuh manusia kepada 8 bahagian ( 7 bagi orang Asia). Pembahagian ini boleh di jelaskan melalui rajah di bawah.

kerangka manusia

Setiap posisi, postur atau perilaku manusia dapat di lukis/di lakar dengan mudah jika sudah mahir dalam melakukan pembahagian ini. Ini dapat mengelakkan kejanggalan pada lukisan yang di bina. Jadi, dalam pembinaan pergerakan, gunakan pembahagian ini untuk mementukan posisi setiap anggota tubuh manusia supaya ia kelihatan sempurna.


Maka, sempurnalah teknik - teknik asas untuk melukis, objek mahupun manusia. Latihan yang berulang kali, serta minat yang tinggi dapat membantu anda menjadi pelukis yang baik. Sekurang - kurangnya, lukisan ini bolehlah di jadikan pemberian kepada yang tersayang, atau sesiapa sahaja, dan menjadikan ia sesuatu yang bernilai, jika anda rasakan begitu.


Selamat mencuba. Selamat maju jaya.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

1 comments:

{ Yanie J } on: 22:15 said...

salam bro.
kenapa ek yanie xjumpa bro pnye SB.ke line tenet yanie truk.uwwwwwwaaaaaaa

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap