padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » DISQUS Punca Blog Berat?

DISQUS Punca Blog Berat?

/ October 11, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Seringkali terdengar dan terbaca tentang isu mengguna pakai DISQUS atau intensedebate dalam laman web/blog menjadi punca blog menjadi berat. Adakah ada asasnya isu itu di perbangkitkan? Mari sama - sama kita berbincang mengenai topik ini.


DISQUS atau sistem komen lain merupakan third party web, yang kita pautkan bersama dalam blog. Semestinya, definisi third party adalah pihak yang tiada kena mengena, dalam kes biasa yang di perdebatkan, bila meletakkan fungsi ini dalam platform blogspot.


Kalau nak ikutkan, berapa banyak kita meletakkan third party web dalam blog kita? Shoutmix, misalnya, juga merupakan third party web. Jam. Live-traffic. Followers. Bermacam - macam lagi la web, yang kita 'tumpangkan' bersama dalam blog. Sedar atau tidak, penggunaan web ini juga menjadikan blog akan menjadi lembab.


Jadi, wajarkah semata - mata penggunaan DISQUS, menjadi faktor utama blog menjadi berat? Aku rasa, tidak! Sebab, melalui pemerhatian aku, penggunaan sistem komen ini tidaklah mengambil masa yang terlalu lama untuk muncul.


Sudah tentu, kalau blog ringan macamana pun, tapi perkhidmatan internet bukan di tahap terbaik, tak membantu juga. Apa yang penting, pemahaman tentang konfigurasi blog tu sendiri sekurang - kurangnya dapat membantu bagi yang menghadapi masalah connection service.


Kalau anda seorang yang serius dalam berblogging, anda tentu mahu memikirkan tentang perkara yang aku nak tunjuk nih. Ya!! Uji blog anda. Pepatah "kelajuan membunuh" memang tepat, tapi dalam istilah mencari informasi, "kelajuan" amatlah penting. Bayangkan anda di beri masa 2 hari sebelum di temuduga, di manakah tempat terbaik untuk membuat rujukan?


Yup!! Laman web. Pantas. Tapi, alangkah rugi jika informasi yang anda cuba kongsikan gagal di akses gara - gara blog/web yang berat. Pikirkan.. hehe.. macam kelakar je rasa aku buat blog entri serius ni ekekee..


Ok lah, dalam erti kata lain, kalau korang tak nak orang lain jemu datang mencari informasi di blog korang, cuba titikberatkan struktur blog. Memanglah, terlalu ringkas pun tak berapa menarik juga kan, cuma kita perlu tahu kedudukan setiap widget yang kita nak letak tu.. Jadi, korang boleh cuba analisis menggunakan laman web yang aku senaraikan di bawah nih.



Dengan analisis ni, kita boleh tahu, widget yang mana paling lama untuk loading, dan yang mana paling cepat. Bagi blog padinno.com ni, aku dah kenal pasti yang mana satu. Yup. Logo Selangor tu.. Berdasarkan turutan blog ni, sidebar adalah yang terakhir sekali maka aku letakkan logo tu di bawah sekali.


Tengok, di penghujung cerita, takde kena mengena pun pasal DISQUS kan? Jadi aku rasa itu bukan sebab utama blog jadi berat. Hehe, pada yang rajin komen tu, terima kasih.. Walaupun aku sendiri kadang - kadang tak nampak ruangan komen tu hehehe..


*aku rasa 30:38 s tu dah di kira paling cepat lah tu.. komen anda?


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap