padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Tragedi 11 September

Tragedi 11 September

/ September 10, 2010 /
Selamat Datang ke padinno.com


Dalam kemeriahan kita menyambut Syawal, dalam keseronokan kita bergurau senda dengan rakan taulan, sanak saudara, jangan kita lupa pada mereka yang sengsara, jangan kita lupa pada yang telah tiada. Sekurang - kurangnya, sedekahkan Al - Fatihah, mudah - mudahan mereka juga turut merasai kegembiraan seperti kita.


Raya kali ini, merupakan tahun kedua tanpa kehadiran kakak sulung aku, Dahlia yang telah pergi buat selamanya, perasaan hiba masih di rasai seluruh anggota keluarga, tapi yang pergi tetap pergi, hanya doa yang mampu mengiringinya


Berbalik kepada tajuk blog entri kali ini, aku cuba membawa pembaca kepada 3 perkara yang tidak patut anda lupa tentang 11 September, setiap tahun. Aku rasa ramai yang dah dapat agak, tapi jom la baca, samada betul ke tidak tekaan korang tu ekekee


11 september padin

11 September 2001


Dunia di kejutkan dengan tragedi pesawat merempuh 2 bangunan kemasyhuran Amerika Syarikat, atau lebih di kenali Pusat Perdagangan Dunia, eh macam tak sedap je, World Trade Centre (WTC) ekekee..


Bermacam versi kita dengar dan baca tentang konspirasi perlanggaran ni, tapi yang pasti Afghanistan yang terpaksa menadah peluru berpandu dari pesawat - pesawat tentera Amerika Syarikat pada tahun 2002.


11 September 1998


Ini juga merupakan acara terbesar, yang perlu kita ingat. Penganjuran Sukan Komanwel di negara kita, Malaysia jatuh pada 11 September sehingga 21 September 1998. Tambah membanggakan, Pasukan Malaysia berjaya meraih 10 pingat emas dan menduduki tangga ke 4 secara keseluruhan.


Aku berpeluang menyaksikan perlawanan hoki antara Trinidad & Tobago menentang New Zealand, di mana New Zealand menang 3 - 0, dan menyaksikan Pasukan Badminton Malaysia membenam cabaran India, 4 -1 di suku akhir. Terima Kasih Petronas, yang menjadi sponsor utama ekekee


11 September 1986


Haha, ini pun satu lagi tragedi yang korang kena ingat sampai bila - bila ekekee.. seorang budak lelaki comel telah selamat di lahirkan di atas lantai jarang, di sinari rembulan.. Eh pukul lapan pagi mana ada bulan, di simbahi embun pagi ekekee


Walaupun sering di hinggapi berbagai penyakit, di rundung pelbagai masalah namun budak lelaki itu tabah meneruskan hidup, dan kini setelah 24 tahun, budak lelaki itu segak berdiri, memikul Amanah Rakyat, menunaikan tanggungjawab demi anak bangsa dan negara


Budak lelaki tu........ aku la weh ekekee


Hee, itulah 3 perkara yang berlaku pada 11 September yang korang perlu ingat, kerana ada sejarahnya yang tersendiri ekekee.. Kejap ye, nak cari tisu ke, apa ke, haha abes lunyai kepala aku kena sekeh japgi ni kang, hahahaa


Sekian, Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap