padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Antara Minat dan Terpaksa

Antara Minat dan Terpaksa

/ July 19, 2010 /
Selamat Datang ke padinno.blogspot.com


Salam mesra aku unjurkan pada rakan taulan sekalian, mudah - mudahan kita sentiasa berada di bawah naungan rahmatNya. Di samping menjalani kehidupan seharian, jangan sekali - kali kita alpa dengan perintah dan laranganNya.


Entri kali ini, aku ingin mengajak korang bercerita tentang Minat atau Terpaksa dalam sesuatu perkara. Sebelum tu kena paham la apa maksud untuk kedua dua terma ni hehe.. Pandangan aku, minat ni suatu perasaan suka yang lahir dengan sendiri dalam hati manakala terpaksa ni sesuatu yang berbeza dengan minat la hahahaha...


Perasaan minat dan terpaksa ni, aku yakin semua orang pun pernah rasa dan alami, tapi belum tentu kita dapat apa yang kita minat tu, dan belum tentu juga kita dapat mengelak dari perasaan terpaksa. Aku melihat, kedua - dua perasaan ni ada pro dan kontranya.. hehe.. Dah keluar statement macam ni, kena la bagi contoh, kan?..


Ok, contoh mudah yang aku bagi kat korang pikirkan, keadaan semasa memilih kursus untuk melanjutkan pelajaran, tak kisah la apa jenis peringkat pengajian pun. Ada yang minat bidang kejuruteraan, sains, pendidikan, perakaunan dan lain - lain. Okeh, itu minat! Tapi tak semua dapat memenuhi apa yang di hajatkan, dek kerana beberapa halangan, contoh mudah kelayakan minimum la kan.. Jadi terpaksa la memilih kursus yang sepadan dengan kelayakan. Okeh, itu terpaksa!


Tapi, ada juga terpaksa memilih kursus yang kurang di minati atas dasar menjaga hati sesetengah pihak. contohnya, mak bapak suruh amik kursus kedoktoran, sedangkan si anak minatkan seni tari. Demi menjaga hati orang tua, si anak terpaksa pulun study, ekekee.. Bila dah berjaya jadi seorang doktor, ha... kan bermanfaat tu.. Tapi, dari segi sudut negatifnya, takut anak tu jadi hancur je, hehe akibat desakan family, last - last dia jadik doktor sendiri plak, ahaks.. Mintak jauh ye..


Bagi pengalaman diri aku, aku memang agak cerewet sikit hal makanan nih, hehe.. Contoh, aku minat pizza hut, tapi aku tak minat seafood. Tapi dek kerana menjaga hati kawan - kawan yang selalu ajak aku makan seafood, aku follow je la hehe.. Memang macam ayam masuk pekan la, tercangak bangak tengok orang berebut - rebut memilih makanan yang nak di makan, dah aku tak minat, aku tengok je la dari tepi, ekekeke..





Tapi kalau korang bawak aku gi tempat makan yang aku minat, siap!! haha memang tak bagi peluang la.. Aku order untuk aku sorang - sorang, no share!! hehe.. Jadi, tu la sedikit sebanyak yang aku nak kongsikan dalam entri nih.. samada minat atau terpaksa, masing - masing ada pro dan kontra. Itu pendapat aku, dan kat atas ni contoh hujah aku. Korang pulak macamana? ada nak kongsi pengalaman tentang minat dan terpaksa ni?..



Terima Kasih ~ Datang Lagi

24 comments:

{ ked :) } on: 23:34 said...

mak ai,,canggih betol restaurant ni..
haha :D

cuba ni virus datang menyerang

{ Jericho } on: 23:40 said...

Kalau seafood, udang jer la jadi pilihan.. nasib bek tak minat makan pizzahut.. Kalau makanan jepun layan jer.. hehe. Komen yang lebih kepada makanan daripada "pilihan" pulak ni.. tapi pilihan saya pula nak komen apa pun kan.. hehe

{ belalang hijau } on: 23:50 said...

nih nak tunjuk makanan sebenarnye nih...
huhuhu...tp betul kadang2 kita terpaksa buat sesuatu yang bukan kehendak kita semata-mata menjaga hati org lain...hee...

{ padin } on: 00:01 said...

ked : hehe tu restoran biase je tu hehe

Jericho : hehe komen je pape nak komen pon ekekee

Belalang : hehe, nak masuk dengan jalan cerita, ekekee..

{ zA8dA } on: 00:58 said...

blnje makan!eehehe

Milo
http://malaysia.youthsays.com/zahidahadi/hidup-bola

Chill-lah
http://malaysia.youthsays.com/zahidahadi/chilllah

klik taw

{ mankete } on: 01:12 said...

lain kali aku g johor ko bawak aku tempat makan yg best din..ko punya citarasa ..heheh

{ RastaMat } on: 02:01 said...

Padin, kat mane seafood tu??
macam best jek..
aku kalau bab makanan jarang memilih..
tapi kalau makanan tu tak sedap, memang aku mengomel la..
hahaha..
senang kate, aku cerewet kalau bab makan ni..
tapi ape2 pon boley je aku sebat laju2..
hehe..

{ Chaon Cornerz } on: 03:58 said...

ehem2~ kalo kita buat dengan ikhlas insya-Allah lama2 akan jadi minat kan..?

{ Lagenda } on: 08:12 said...

huh!! mukadimah punya skima x hengat!!! endingnya....adussssss!! apsal ko x ajak mak din? mak suka bangat oh mkn seafood!! oh..kempunan lah mak

{ si[jari] telunjuk } on: 08:43 said...

antara pilihan dan terpaksa...saya suka lagi dipaksa...haha,dalam kes tertentu....contoh:dalam kes mengemas barang2 sebelum balik ke hostel...kalau boleh buat pilihan,mmg taknak duk hostel..tapi kena paksa gak...~~~~~

{ padin } on: 11:04 said...

zA8da : huhu sampai kotak komen ni ko promote Youthsay? please la..

Mankete : insyaAllah boleh hehe.. roger je,tapi ko kena bawak kereta sendiri lew,

Rastamat : ko ni cerewet ke sebat je kalau pasal makanan? hehe..

restoran tu kat area JB Catering, kedai dia D'Terrace Seafood hehe, try la rasa Mat,

{ padin } on: 11:07 said...

cha'on : ye, aku setuju pendapat ko tu, aku pun bukan minat jadik cikgu nih suatu masa dulu,

tapi lama - lama jadi seronok plak, hehe..

mak : aik, bukan da ajak ke aritu? hehe.. saja nak kaitkan info dengan kehidupan seharian mak,

cik jari: hehe ada jugak kes macam tu ya? umm, tepuk dada sendiri, terasa sakitnya hehe..

{ dinie } on: 11:41 said...

bro, haha... aku mmg dh tau ko x mkn benda cenggitu... p nk pakse gak... xpe, len kali kita g pizza lak na...

{ padin } on: 12:47 said...

hahaha aku folo je dinie, tu aku bagi masuk muke ko, ekeke.. tapi daging tu memang sedap lew, kalau gi lagi aku nak balun daging tu je banyak2

{ RedBoy } on: 19:23 said...

owh.. aku sama mcm ko din.. aku mmng x minat gila dgn seafood... pizzahut pon aku x minat juga.. aku minat ayam RFC saja..haha.. KFC n MCD boleh blah.. sori ye.. kalau dipaksa sangat kdang2 tak elok juga kan.. itu saja..

TAMAT! haha.. mak marah ko tuh din.. nahasla ko.. haha

{ iddinm } on: 20:05 said...

Padin,
Kalau aku asalkan sedap dan boleh dimakan aku akan bedal.. Tapi kalau terpaksa menjaga hati kawan tu pa boleh buat..terpaksa la p situ juga walaupun makan sedikit..

Aku mengomen ni kerana 'minat' dan bukan 'terpaksa'..
hehe

{ RastaMat } on: 20:05 said...

aku sebat je pape makanan..
tapi pas kenyang makan, aku komplen kalau tak sedap..hahaha..
nanti aku balik jb, ko bawak la aku g sane eh..

{ Zikr the Jalanan Sepi Perantau } on: 20:19 said...

makan apa yang ada ... yehaa.. sedapnya pizza tuh..huhu

{ padin } on: 22:39 said...

RedBoy : huhu mak marah apa tuh? hehe ok le, xde paksaan dalam memilih makanan, ekeke..

iddinm : ahah, aku suka ayat last ko tu hehe

RastaMat : hehe, insyaAllah

Zikr : hehe, xbole percaya pada gambar je, kena rasa dulu kiki,

{ HidrogeN } on: 23:35 said...

nmpak mcm best je mkn kat situ

{ maCy } on: 23:49 said...

kerjaya guru dlu bkn minat, tapi bkn jga tpaksa. demi mak abah, maC tanam mnat dr kterpaksaan :)

{ padin } on: 23:52 said...

bagus la macam tu maCy hehe.. semua tu boleh di pupuk kan? hehe gudluck ya!! Hidrogen, cuba lah hehe mesti layan..

{ ~ ReD ~ } on: 16:22 said...

cikgu padin..:D

whoah! awal2 dh wish salam ramadhan.siap banner plak tuh.hehe


Latest Entry : Review Filem Street Dance

{ padin } on: 19:13 said...

hehe supaya kita sentiasa bersedia Cik Red hehe..

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap