padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » Bersediakah Kita?

Bersediakah Kita?

/ July 9, 2010 /
Salam buat pengunjung blog padinno ni hehe.. Sori le, 2 3 hari datang pon tengok artikel sama je kan, biasalah.. kerja mesti di utamakan.. Tambah pulak sekarang kan dah masuk sesi baru.. oh ye, sebelum terlambat, di kesempatan ni aku nak mengucapkan selamat menyambung pelajaran la pada adik - adik yang dah masuk tempat belajar masing - masing..

hehe.. Sempurnakan lah impian adik - adik, dan mungkin ibubapa korang jugak.. Kepada Sofia, selamat menempuhi alam IPT.. hehe semoga enjoy dengan life di sana.. dunia baru buat anda, ekeke.. Mana - mana yang dah menamatkan pengajian, aku jugak nak ucapkan sekalung tahniah.. Hehe, dah tiba masa untuk korang mencari kerja pulak..

Berkaitan mencari kerja ni, memang takkan lari dari istilah resume, CV, temuduga dan kelayakan. So, jangan la buat - buat pening plak bila orang bercakap pasal CV and so on.. wah dah gaya mengajar dalam kelas pulak.. ekekeke

Emm, aku taknak menulis panjang, cukuplah aku nak berkongsi pasal persediaan menghadapi temuduga. Secara jujurnya, aku pernah menghadiri 2 temuduga je.. hehe dan kedua - dua temuduga tu aku berjaya. Err, bukan nak kata kalau ada 10, aku berjaya 10, yang itu aku pun tak pasti, cuma aku nak berkongsi pengalaman 2 kali di temuduga sebelum ni.



Bersederhana

Maksud aku mudah je, walaupun korang terer gile, tiap semester dapat 4.00, tapi elakkan la berkata seakan - akan korang tahu semua.. hehe Penemuduga tu nak menguji korang je.. Penemuduga ni selalunya mesti terdiri dari otai, kadang - kadang dia selalu bertanyakan hal yang macam di bawah level dia.. Paham ke tak nih? Ulang baca balik ayat pertama aku tu hehe..

Ok la, contohnya kalau penemuduga tu suruh explain pasal operasi distillation column, jangan pulak korang tibai masuk semua macamana nak setting P-bubble, P-dew, nak setting P-feed, berapa banyak heat exchanger kena letak, apa jenis coolant dia, bape tinggi column, tray yang ke berapa feedstream perlu di letak, ha kan dah melebih - lebih tu.. Dengar dan pahamkan kehendak soalan.. hehe

Jujur

hehe yelah, kita kena la jujur kan, bak pepatah, berkata benar biarpun pahit hehe tapi korang cubalah yakinkan pada panel yang korang bersedia bila - bila masa untuk memperbaiki kelemahan tu..

Aku dulu, panel tanya : "Masa di UTM, awak tak pernah pun kan buat kerja - kerja praktikal macam ni? Boleh ke awak mengajar diorang (Student) nanti? "

Then aku jawab "Ya, tak pernah buat. Cuma, dengan pengetahuan teori yang ada, tidak jadi masalah kalau saya belajar sedikit demi sedikit...kita pun di tuntut untuk memperbaiki selagi terdaya" hehe..

Keyakinan

Bagi aku, keyakinan amat penting. Bertutur dengan yakin, berjalan dengan yakin, mengolah pendapat dengan yakin dan posisi tubuh juga kena yakin.. Itu menunjukkan attitude kita sebenarnya. Penemuduga selalunya menilai dari segi ini juga. Tapi jangan terlalu yakin setiap perkara. Berwaspadalah dengan kata -kata korang, sebab setiap tuturan korang mungkin akan di bidas semula.. Jadi, berhati - hati juga ya.

Huhu, aku rasa itu lah basic need untuk menghadapi temuduga. Of course la pengetahuan tentang bidang yang korang apply tu korang da superb, kalau tercangak bangak lagi, mata terkebil - kebil, ada konfiden pun tak guna juga hehe.. ok, macam biasa, kalau ada keraguan ke apa ke, boleh jerit kat ruangan komen, aku menunggu maklum balas korang.. Persoalannya, bersediakah kita dengan perkara - perkara sebegitu..

24 comments:

{ ++***hana zaty**++ } on: 22:15 said...

perrhhh! smartla abg pensyarah kite! hehe

{ M a W a D D a H } on: 23:27 said...

first...wahh segaknye padin!!! :)

act adah memang takut la interview..series..sebab 1 yg paling lemah adalah confident level..mula la terkebil2 nak jawab...adah rasa je..lum pernah di interview lagi..tapi tu la..confident level kurang..camne erk nak buat diri kite confident dgn apa jua jawapan kita?? opss..tanya padin lak...hehehe

takut jugak nak hadapi viva..huhu

{ MissXYZ a.k.a Abaikan } on: 23:38 said...

wah tip tulus dr bro padin =))

{ padin } on: 23:49 said...

hana zaty : erkk tu time belom jadi pensyarah lg tu hehe

Adah : huhu, thanx.. umm cemane nak konfiden ek? .. entahnyer, ala nervous tu mmg akan ada, tp yg penting kena pandai sorok la,

nervous tu 2 3 minit awal je, pastu membebel xhenti2 la ekeke

MISS : sekadar berkongsi pengalaman hehe

{ ASSOYFINGER67 } on: 23:54 said...

Yang penting jawab dengan jujur...supaya muka kite nampak cool..tapi kalau die soalpelik2 cth: pernah main judi ker dulu...kenelah corner sikit... haha

{ padin } on: 00:01 said...

hehe.. ape lak nak cornernye? bagitau je lah terus terang, bukan pe, untung sabut timbul, untung batu tenggelam.. mane tau kejujuran kita tu akan buatkn dia pandang sebagai satu value hehe

{ PUPUT } on: 05:12 said...

perghhh....masyuk la ayat2 ko..klu aku jd dorg pon aku amik keje..kdg dak2 ni mentang ada qualify tggi, eksyen lebih..bagus r tips2 ko ni...
adik2...belajar la dr abg padin ni ek....hehe..

{ Fyzal } on: 08:12 said...

tak sabar la nak keje.. hehehehe

{ ked :) } on: 08:22 said...

wow,,tips terbaek nieh..HAHA

usha entri terbaru

{ padin } on: 08:31 said...

Puput : hehe, tu la.. jgn eksyen sgt.. panel tu lebih berpengalaman.. thanx komen

Fyzal : gudluck untuk kamu ya!

Ked : sekadar berkongsi pengalaman huhu, thanx komen

{ puterapescado } on: 10:33 said...

wah padin..best gak tips ko tue..
hoho..ari tue aku g interview kat tebrau...dapat ofer terus tpi tepakse tolak...nk sambung master..

bagi aku, ape yg penting confident..kalau nk bg confident lagi, kene pandai maen eye contact dan senyum sokmo mase jawab soklan.. :)

{ padin } on: 10:51 said...

ye, betol tu mus.. eye contact, gerak tubuh tu pon main peranan, sekurang2nye bole mengurangkan nervous, dan nak bercakap pon jadik selesa, hehe

bagos le ada peluang nak amik master, chaiyyook mus..

{ ASSOYFINGER67 } on: 11:11 said...

Taik lalat tu buffering ke Padin..ekeekeee

{ padin } on: 11:29 said...

hehe identiti tu Assoy..

{ RastaMat } on: 12:42 said...

oi Padin..
Gambar tu mase ko interview ke??
Patotla berjaya..
da macam Elvis Presley je aku tgk..
hahaha...

{ padin } on: 12:52 said...

eh, xla Mat... tu masa presentation projek final Plant Design..

mase interview, aku botak licin, panel pon takot ingt aku penyangak mane, on the spot terus sain bagi tawaran kerja, ekeke

{ Cik Bucken } on: 14:23 said...

ni leh jado tips interview yg plg vogue d vassss

{ padin } on: 14:34 said...

haha xde la sampai macam tu cik bucken ekekeke

{ Jericho } on: 15:37 said...

Amboi, dah boleh buat ebook ni... hehe. Mesti laku tu... Pasal bersikap jujur tu.. ramai jer bagi tips macam ni "Cakap jer kita tahu walaupun kita tak tahu.. nanti boleh belajar juga benda yang kita tidak tahu tu".. Memang betul juga kata dorang tu, tapi saya lebih suka amalkan integriti. Bagi saya, biar la saya bersikap jujur. Dapt ker tak kerja tu, belakang cerita.

{ padin } on: 17:21 said...

betul jerry, bagi aku cakap je jujur, kalau tak tahu cakap je taktahu.. xperlu nakbohong diri sendiri dan orang lain juga..

Cuba kita jadi diri sendiri,dan bolehlah ukur keupayaan kita sendiri, nice komen,jerry..

{ ASSOYFINGER67 } on: 08:49 said...

Mem aku cakap kao hemsemlah hehe

{ padin } on: 09:20 said...

Erkk.. mekaseh mem Assoy, hehe .. Assoy pon ape kurangnye, hehe..

{ uncle } on: 13:39 said...

uncle pun kalau rambut panjang mmg maca afro..pernah sekali tak gunting 6bulan...huuhuuuu rimas giler..last sekali uncle senang dgn imej botak..nampak lagi seri hahaha

{ padin } on: 19:58 said...

hehe 6 bulan? mak ai, mesti lagi kembang tu hehe.. saya paling lama pun 4 bulan je uncle..

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap