padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Kehangatan Formula One

Kehangatan Formula One

/ March 30, 2011 /

Selamat Datang Ke padinno.com


Kehangatan Grand Prix Formula One bagi musim 2011 baru sahaja bermula. Biarpun mengalami beberapa krisis, sukan ini tetap berjalan seperti biasa, dan masih menyajikan siri perlumbaan yang dramatik dan menghiburkan.


Siri pertama musim ini telah berlangsung di Melbourne, Australia dan siri kedua, Litar Antarabangsa Sepang pula akan mengambil giliran. Bagi sesiapa yang berminat untuk turut merasai kehangatan sebenar di litar lumba, bolehlah menempah tiket, serta merancang perjalanan sebaiknya.


Secara jujurnya, aku memang minat dengan pelbagai acara sukan, tidak kira menonton di televisyen, internet, akhbar dan juga majalah. Sama juga dengan sukan permotoran ni. Aku lebih suka menonton secara langsung, berbanding melihat siaran ulangan ataupun sekadar menunggu keputusan.


Sewaktu di bangku sekolah, aku bercita - cita untuk menjadi salah seorang tenaga kerja dalam kem Formula One. Entah apa yang seronoknya, tapi aku sangat teruja, tambahan pula masa tu beberapa anak muda Malaysia terbabit secara langsung dalam krew pasukan Sauber Petronas.


Setiap perkembangan Formula One, termasuk pelumba, peraturan, pasukan bertanding, dan juga litar perlumbaan berada dalam buku nota aku. Tahun 2002 merupakan tahun gemilang pasukan Scuderia Ferrari , aku kira, berdasarkan kejayaan Michael Schumacher memonopoli hampir kesemua perlumbaan dalam musim tersebut.


gtb 599 fiorano

Pertukaran perundangan, di lihat mengurangkan jurang penguasaan jentera berkuasa tinggi dengan jentera pertengahan, dan beberapa tahun selepas itu, Renault telah mendapat kuasa, di terajui oleh Fernando Alonso dan Giancarlo Fisichella sebelum munculnya juara baru, Lewis Hamilton dengan jentera McLaren Mercedes.


Masa itu, memang setiap inci perkembaangan Formula One aku ikuti. Tapi, berbeza dengan hari ini, aku kurang berminat untuk mengetahui secara mendalam. Entah apa sebabnya, mungkin Scuderia Ferrari dah tak mengancam agaknya? Hehee, oh ya.. Terlupa. Aku merupakan die-hard fan pasukan Ferrari, hehee


ferrari f50

Minggu lalu, aku lihat jentera Ferrari seakan - akan tidak dapat memberi saingan kepada jentera McLaren. Felipe Massa terlalu mudah di pintas Jenson Button, dan sukar untuk memberi tekanan selanjutnya. Michael Schumacher juga turut mengecewakan. Adakah Schumacher untuk Ferrari???


Huhuu.. Ini hanya ulasan peribadi sahaja. Bila aku tengok semula Die-Cast Model koleksi aku tu, teringin nak menambah koleksi. Tapi kali ni bukan skala 1:60, tapi 1:18, hahaa.. Dah kerja ni, ada modal lebih sikit, apa salahnya beli model yang lebih menarik. Lagipun ini memang hobi aku sejak umur 7 tahun :D

Nak pinjam??

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap