padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » 7 Langkah Untuk Berjaya

7 Langkah Untuk Berjaya

/ March 4, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Aku memulakan blog entri kali ini dengan mengatakan berblog ini sesuatu yang menarik dan hebat, jika dan hanya jika anda betul - betul bersemangat mengenai topik yang ingin anda ketengahkan. Jika anda boleh menulis artikel yang baik untuk lapangan anda, tidak mustahil anda sedang membangunkan nama anda dalam niche tertentu.


Sekiranya mahu blog sebagai medium untuk menjana pedapatan sampingan, dan mungkin utama, aku boleh cakapkan ia adalah tidak mustahil tetapi ia bukanlah suatu perkara mudah seperti yang di sangka dan ia tidak akan berlaku semalaman.


Perkongsian Aku Mengenai Pembelajaran Blog



Pada asasnya, aku tidak mengetahui langsung perihal berblog. Aku menghabiskan setengah tahun juga dengan horrible theme, berjam - jam bermain dengan coding, menulis berpuluh - puluh blog entri tanpa tujuan sebelum aku dapat memahami erti apa yang blog perlu ada, dan apa yang perlu di tulis.


Melihat semula blog entri aku yang terdahulu, aku sendiri tak boleh bayangkan bagaimana orang membaca apa yang aku perkatakan dalam penulisan. Err, aku rasa penulisan sama je dulu-sekarang, mungkin level naik dari darjah satu dah naik darjah dua je, ahah! Jadi di sini aku kongsikan beberapa perkara yang penting untuk berjaya kelak.

penulisan padin
Pelaburan
Perkara pertama yang akan di lihat oleh pengunjung baru adalah rekabentuk blog. Pemilihan template yang sesuai, ringkas dan menarik mampu mengajak semula untuk datang kali kedua dan seterusnya. Jadi laburkan sedikit masa untuk memahami konsep rekabentuk blog yang menarik dan ringkas.


Arah Tuju Khas
Blog anda memerlukan tujuan yang khusus. Adakah untuk berniaga? Berceloteh? Resepi makanan? apa sahaja, tapi pastikan arah tuju yang jelas. Setiap artikel yang diterbitkan perlu berkaitan dengan arah tuju anda, dan ia membina jalan mudah untuk anda berkembang dalam niche anda. Ia di ibaratkan seperti menaiki sampan tanpa pendayung, tetap akan bergerak tapi ke mana arah tujunya? Jadi tetapkan sasaran anda.


Artikel Berstruktur
Pastikan anda telah membuat format sendiri untuk blog entri anda, format dari segi pemilihan tulisan, saiz tulisan, perenggan, senarai nombor, gambar dan lain - lain. Kepelbagaian format ini hendaklah di susun secara seragam dan menjadikan blog entri anda lebih teratur dan kemas.


Bina Senarai Pautan
Aku melihat, konsep membina senarai pautan semakin menjadi kegemaran masakini dan ini merupakan peluang terbaik untuk mempromosikan blog anda. Membina senarai pautan umpama membina silaturrahim jaringan manusia.


Rujuk Artikel Blogger yang Berjaya
Tiada cara yang lebih baik dari merujuk kepada yang berjaya. Pengalaman, tips, panduan mereka amat berguna bagi kita yang sedang berkembang. Jangan malu untuk bertanya, dapatkan pandangan dan tunjuk ajar. Ambil masa untuk mempelajari teknik menulis dan penyampaian mereka.


Beri Nilai dan Pengajaran
Perkara penting yang aku perhatikan, anda perlu untuk memberi perhatian kepada pembangunan nilai dan pengajaran dalam penulisan anda. Samada membuat pembaca ketawa, atau membantu mereka dalam kehidupan, atau mungkin informasi mengenai blog, asalkan memberi nilai, percayalah mereka akan menjadi pembaca setia anda.


Penulis Tamu
Jika anda mahu pendedahan yang berterusan, anda juga boleh menggunakan peluang sebagai penulis tamu. Hasilkan artikel yang berkualiti, dan cuba - cuba untuk dapatkan slot di ruangan blogger lain, mana tahu rezeki anda ada di situ juga :D Aku melihat kempen seperti ini sedang berkembang dan ini merupakan peluang yang baik untuk di rebut.


Aku rasa, 7 perkara ini dah cukup untuk kita mengorak langkah setapak ke hadapan lagi. Mungkin ada perkara besar yang lain, yang perlu kita titikberatkan, tapi apapun, berpegang pada asasnya, yang lain, akan datang dengan sendiri. Usaha yang berterusan merupakan faktor terpenting dalam menentukan sesebuah kejayaan.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

1 comments:

{ diana } on: 02:14 said...

akak baca dari no satu..
dalam hati.."aku tak de yang ni..no 2,,pun tak de..3?tak pasti,,tk de kot..no 4..apa tu??no 5..ada rujuk..tapi tak reti nak buat dengan cara sendiri..no 6..ada la sikit..no 7 langsung tak de.."...
sah la banyak benda lagi nak kena buat sebelum menuju kejayaan ni...
hahahah

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap