padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » 4 Tips Meninggalkan Komen

4 Tips Meninggalkan Komen

/ August 6, 2011 /
Ehem.. sedar tak sedar dah hampir seminggu berpuasa, dan tak lama lagi rayalah pulak, hee.. Takpe cerita pasal puasa dan raya kita simpan dulu, so blog entri kali ini aku nak kongsikan tips yang agak baik untuk di praktis semasa meninggalkan komen di blog.


Selari dengan description blog, "perjalanan ini mengisahkan tips, panduan, cereka, perkongsian perjalanan hidup berdasarkan pengalaman aku sendiri" makanya aku kongsikan tips mengikut pengalaman aku dan melalui sedikit pembacaan.


Asasnya, komen adalah suatu jenis tindakbalas yang penting buat blogger untuk berinteraksi samada sesama blogger dan juga enjin carian. Penting untuk blogger sebab boleh menyatakan pendapat, pertanyaan dan juga perkongsian - mengikut kesesuaian artikel.


Juga, pautan yang ada amat berguna untuk enjin carian. Ia seolah memberitahu enjin carian bahawa pautan anda penting (idea di mana semakin banyak pautan anda muncul dan dirujuk, ia boleh menambah kualiti pautan i.e PR). Kempen bagi membina backlink memang pelbagai cara, dan yang paling mudah adalah meninggalkan komen.

penulisan padin

4 Tips Meninggalkan Komen



1. Baca keseluruhan artikel
Artikel yang panjang kadangkala memang membosankan, tapi laburlah sedikit masa untuk menghabiskannya. Membaca tajuk, perenggan pertama dan terakhir bukan langkah yang bijak sebaliknya anda harus tahu apa yang di sampaikan untuk keseluruhan artikel (mungkin boleh grab point utama kalau dah malas sangat). Komen tanpa berkaitan artikel menunjukkan siapa anda.. Jeng jeng jeng..


2. Menjadi yang terawal
Biasanya satu - satu artikel akan bertahan dalam tempoh masa yang agak panjang dan memberi peluang untuk dibaca sepanjang tempoh tersebut dan di indeks enjin carian. Matematik mudah jika 50 pelawat membaca artikel tersebut, sekurang - kurangnya 50 orang juga akan sedar kewujudan anda, dan jika kena gaya - mesti ada yang akan melawat anda juga. Trafik mudah, bukan?


3. Respon komentar lain
Respon komentar lain juga merupakan salah satu cara untuk berkomunikasi dan membina hubungan sesama blogger. Menggunakan sistem komen-boleh-reply amat berguna dalam kes ni, dalam default blogger pon boleh buat "reply to commnet" kan.. Aku lebih suka penggunaan Disqus.


4. Suarakan komen anda
Maksud jelas untuk perihal 4 adalah : komen lah sejujurnya mengikut pandapat, pertanyaan anda. Suarakan komen dengan cara yang bernas, jujur, dan tidak terlalu offense (jika ada), kerana ia boleh membina kredibiliti anda. Owner sendiri pun tidak menghiraukan anda jika hanya meletakkan ayat seperti "nice!, very informative, thanx.."


Jadi, aku rasa setakat itu sahaja. Aku rasa dengan cara ini sedikit sebanyak masih boleh menyumbang sesuatu pada blog aku ni. Any comment??

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap