padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Hukum Melukis Gambar

Hukum Melukis Gambar

/ August 12, 2011 /

Hukum Melukis Gambar Menurut Islam

  1. Pengenalan Mengenai Lukisan

  2. Hukum Melukis Objek Manusia dan Binatang

  3. Hukum Menggantung/ Mempamer Lukisan

  4. Pendapat Peribadi

  5. Penutup

Pengenalan Mengenai Lukisan

Seluruh para ulama Islam bersepakat bahawa seseorang individu dibenarkan untuk melukis gambar-gambar benda yang merupakan hasil ciptaan manusia itu sendiri seperti melukis gambar rumah, kereta, masjid, komputer dan sebagainya.

Para fuqaha Islam juga telah bersependapat mengatakan bahawa seseorang itu dibenarkan untuk melukis gambar-gambar alam semulajadi seperti gambar tasik dan sebagainya. Tetapi, sekiranya gambar yang di lukis bertujuan untuk aktiviti penyembahan oleh orang bukan Islam, ia menjadi haram kerana ia digunakan untuk tujuan kekufuran.

Hukum Melukis Objek Manusia dan Binatang

3 mazhab utama ( mazhab Al-Imam Abu Hanifah, Al-Imam Al-Syafie dan Al-Imam Ahmad ibnu Hanbal) tidak membenarkan melukis objek manusia dan binatang manakala Al-Imam Malik membenarkan sekalipun makruh.

Bermakna , individu muqallid (individu yang tidak sampai tahap mujtahid) yang melukis objek hidup seperti manusia dan binatang adalah di benarkan, tetapi jika ia dilukis sempurna maka ia adalah makruh.

Hukum Menggantung/ Mempamer Lukisan

Mempamer lukisan alam semulajadi adalah di benarkan. Sekiranya gambar tersebut merupakan objek bernyawa seperti manusia dan binatang, dilukis secara sempurna ia adalah makruh (mengikut Al-Imam Malik). Namun, jika gambar tidak sempurna seperti hanya kepala dan sebahagian badan maka para ulama membenarkan tanpa sebarang hukum makruh.
lukisan

Pendapat Peribadi

Aku sukakan seni terutamanya seni lukisan. Aku juga suka melukis termasuk permandangan alam semulajadi, bahan ciptaan manusia dan juga objek bernyawa seperti manusia dan binatang.

Mengikut apa yang aku paham, ia adalah bergantung pada niat. Kalau kita melukis bukan berniat untuk mencabar kekuasaan Allah, aku rasa takde masalah dan di benarkan untuk melukis. Sebagai koleksi peribadi atau untuk menterjemahkan apa yang kita rasa dalam bentuk lukisan.

Menggantung gambar juga seperti di dinding di benarkan asalkan gambar tu bukan tujuan untuk pemujaan, kemuliaan dan lain - lain tindakan yang boleh menyebabkan kekufuran.

Penutup

Jadi ia bukan halangan untuk kita berkarya, dan selagi kita masih dengan niat yang tidak terpesong, insyaAllah ia boleh menghindarkan diri daripada dosa.


Rujukan | Hukum Melukis Gambar Menurut Pandangan Islam

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap