padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Kepentingan Menjaga Kesihatan

Kepentingan Menjaga Kesihatan

/ January 31, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno

Hujan turun sehari suntuk, dari malam membawa ke pagi, hingga ke malam semula. Pergerakan agak terbatas, namun siapa tahu semua ini ada rahmatNya. Perubahan cuaca yang tidak menentu kadangkala menyebabkan kesihatan terganggu.

Kepentingan Menjaga Kesihatan

Kita selalu mendengar, jagalah 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara, diantaranya kesihatan. Kesihatan ni sangat penting, lebih - lebih lagi kita ni sebagai benda hidup. Kalau kita tidak sihat, banyak perkara akan terbantut, pelajar tidak boleh ke sekolah, pekerja perlu mengambil cuti dan sebagainya.

Cara yang paling mudah ialah datangnya dari diri sendiri. Faktor utama ialah kebersihan diri. Membersihkan diri dengan betul, membasuh tangan, mandi, membasuh pakaian dan menjaga persekitaran supaya sentiasa bersih dapat mengelakkan dari gejala penyakit yang berbahaya.

Selain itu, pengambilan makanan yang seimbang juga penting bagi mengekalkan tahap kesihatan kita. Pengambilan makanan segera yang berlebihan tidak di galakkan, sebaliknya mengambil makanan yang tinggi zatnya dari segi protien, karbohidrat dan vitamin untuk mengekalkan tenaga harian.

piramid makanan
Sumber Gambar : dikja.blogspot.com

Melakukan aktiviti senaman juga merupakan langkah terbaik untuk kesihatan, di samping meningkatkan kecergasan, dapat juga mengeluarkan toksin melalui peluh. Lakukan senaman ringan, di galakkan sekurang - kurangnya 20 - 30 minit sehari. Tidak perlu senaman yang memenatkan, cukup sekadar memanaskan badan.

Lakukan pemeriksaan berkala, untuk memantau atau mengenal pasti tahap kesihatan kita dari masa ke semasa. Jumpalah doktor anda untuk mendapatkan nasihat tambahan supaya kita kekal sihat. Kalau malas nak jumpa doktor, boleh juga gunakan mesin - mesin yang ada di sediakan di tempat - tempat terpilih.

Aku sendiri tak pasti tahap kesihatan aku, bukan takut berjumpa doktor, tapi belum berpeluang. Hehehe.. Nak jumpa Dr Hafidzah, jauh sangat Kuantan tu hehee.. Jadi aku gunakan mesin sahaja. Terbaru, berat aku kini menurun kepada berat ideal, 63.7 kg. Bacaan sebelum ini, (2 Jan) adalah 72.3 kg. :D

Bilangan denyutan jantung adalah 92/minit. Blood pressure 146/81 dan lemak terkumpul adalah 15.7 kg! Wakakakaa banyak gila lemak! Walaupun itu adalah bacaan dari mesin sekurang - kurangnya memberi gambaran apa cerita tentang kesihatan kita.

Apa yang dapat aku simpulkan, menjaga kesihatan diri ini adalah satu amanah yang perlu kita jaga. Kehidupan yang berkualiti bermula dari kesihatan yang baik, dan sekurang - kurangnya kita dapat mengurangkan kos untuk tujuan perubatan. Cegah lebih baik dari mengubati, hehee akhir kata, jagalah kesihatan diri anda!

Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap