padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Coret - Coret Blogger

Coret - Coret Blogger

/ January 21, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Sejak seminggu lalu, aku jarang berada dalam talian, di sebabkan beberapa perkara, dan yang pastinya perkhidmatan internet yang tergendala lebih memburukkan keadaan. Namun, tiada apa yang perlu di risaukan sangat kerana blogging bukanlah perkara utama yang perlu di kejar - kejarkan.


Seperti yang aku nyatakan dalam blog entri terdahulu, aku mengikuti perkhemahan bersama pelajar - pelajar aku di Jasin, Melaka untuk suatu kem kepimpinan bagi Majlis Perwakilan Pelajar yang bakal di lantik untuk sesi Jan - Jun 2011.


Dalam pada aku berjalan - jalan mencari info dan bahan bacaan di blog rakan - rakan, sekarang ini heboh mengatakan tentang pembongkaran besar - besaran isu aktiviti blogwalking palsu dengan menggunakan software automatik. Isu ini bukan baru sebenarnya, cuma mungkin di hangatkan kembali setelah pembongkaran yang di buat oleh Pendekar Berkuda.


Secara ringkasnya, aktiviti mereka ini hanya satu, iaitu mendapatkan trafik ke blog mereka dengan cara yang mudah, cepat dan berkesan. Mereka menggunakan perisian yang membolehkan mereka menerjah masuk ke shoutbox blogger lain tanpa perlu memasuki blog tersebut. Adakah win - win situation?


Bagi mereka yang suka melakukan aktiviti blogwalking - meninggalkan jejak di shoutbox (shoutmix,Cbox dll), perkara ini mungkin sedikit sebanyak menjadikan isu yang boleh di kaitkan dengan kejujuran dan etika.


Aku juga pernah memasang shoutbox di blog aku, tapi di sebabkan aku menyedari lebih awal perkara ini, dan aku membuat keputusan untuk membuang shoutbox di blog ni. Siapa yang tidak kenal nickname Sembang Kosong? Bulan Purnama? dan ramai lagi yang menggunakan helah, meletakkan ayat - ayat manis dan kelakar, untuk menarik pengunjung.


Penggunaan ayat sama yang berulang kali, kadangkala "terlupa" menukar ayat juga menyerlahkan kebodohan! Penggunaan URL-shortcut juga belum mampu mengelabukan mata pembaca. hahaa.. Orang tamak ni memang takkan ke mana - mana. Ah, malas la aku nak ulas panjang - panjang lagi.


Sama halnya juga dengan fenomena plagiat. Memang tak dapat di nafikan, aktiviti ini memang sukar di bendung, tapi jangan lah terlalu bodoh untuk memplagiat atrikel orang lain tanpa sebarang ubahsuai. Sehinggakan gambar, permalink dan kesemua aspek turut di sedut tanpa meninggalkan apa - apa kandungan, hahahaa..


Terdesak mengeluarkan artikel sendiri? Tak perlu buat blog la, hehee.. Tu dah di kira sebagai "orang lain ada blog, kau pun nak ada blog jugak.." Tak tahu nak kategorikan orang macam ni sebagai apa, kasihan! Kalau - kalau nak guna isitilah simbiosis, apa pulangannya kepada perumah?

blogger vs wp

Umm, ketepikan hal blogwalking palsu dan plagiatirisme ni. Cakap banyak pun takde faedah apa - apa, selain boleh di muatkan dalam blog entri je, hehee.. Buat masa sekarang, aku terfikir untuk berpindah ke Wordpress. Dah lama terfikir sebenarnya, tapi aku merasakan aku serius benar nak berpindah ke Wordpress sekarang.


Aku tahu ramai di luar sana yang sangat arif tentang Wordpress, tricks, hacks dan lain - lain. Selama ni pun aku ada juga mengikuti perkembangan mengenai tutorial, trikcs dalam penggunaan Wordpress. Jadi, aku mengharapkan siapa - siapa yang boleh bantu aku untuk tujuan itu, sila angkat tangan! :D


Ada yang boleh bagi cadangan theme mana yang *best? Wakakaa...


*Best : Mudah, ringan, kemas.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap