padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Kelebihan Blog Review

Kelebihan Blog Review

/ January 5, 2011 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Minggu pertama dalam sesi pembelajaran baru ini banyak melibatkan pendaftaran pelajar kanan, pendaftaran subjek dan menyediakan dokumen - dokumen pengajaran yang baru. Kerjasama dari pelajar sendiri banyak memudahkan urusan dan mempercepatkan proses pendaftaran mereka.


Blog entri kali ini, aku cuba membincangkan kelebihan blog review, khusus untuk pembina - pembina blog (dan seumpamanya) mengikut pandangan aku sendiri. Kalau di lihat, dalam fenomena blogging masakini, memang hangat tentang segmen blog review ni.


Kelebihan Blog Review

Aku melihat, bila sesuatu blog telah di selongkar, memang banyak perkara yang boleh di perkatakan. Dari segi analisis teknikal sehinggalah kepada pendapat peribadi penulis, semuanya di telanjangkan untuk tontonan umum, samada penambahbaikan, cadangan, komen, pujian dan lain - lain.


Ini merupakan peluang terbaik untuk pembina blog (disebut blogger) mendapat pandangan serta pendapat blogger yang membuat review. Program seperti ini selain mempromosi blog, boleh juga digunakan untuk menambah bilangan pengunjung.


Secara umum, sudut pandang manusia adalah pelbagai dan subjektif. Ini merupakan peluang untuk kita mendapatkan seberapa banyak pandangan dan pendapat tentang blog yang kita bina. Tidak kira dari segi susunatur blog, pengisian dan juga isi kandungan. Kesemua pendapat dan juga cadangan adalah baik untuk proses penambahbaikan.


Selain itu, boleh juga kita jadikan blog yang di review sebagai rujukan. Jika prestasinya jauh lebih baik berbanding blog sendiri, maka itu merupakan jalan untuk kita menjadikan blog kita juga meningkat dari semasa ke semasa. Perkembangan seperti ini amat menyeronokkan.


Aku sendiri amat suka menerjah blog yang di review. Seronok, dapat melihat pandangan penulis terhadap blog yang di review, dan seronok juga melihat blog yang di review. Aku percaya, dalam komuniti ini, memang ada pelbagai idea untuk berblog, dari segi penulisan, dan susun atur dan kadang - kadang idea itu aku masukkan di dalam blog ini juga, hehee..


Di kesempatan ini juga, aku ingin merebut peluang supaya blog ini juga di review. Ingin juga mendapatkan pandangan blogger lain tentang prestasi dan persembahan blog ini kepada umum, khususnya blogger yang membuat review. Mana tahu, ada beberapa perkara yang perlu aku perbaiki.

blog review nurulchumel

Jadi, secara tidak langsung, blog entri ini juga merupakan permohonan untuk blog ini di review oleh Nurulchumel, hehehee.. Boleh terima tak penyertaan macam ni? hehehee.. Aku terlepas untuk segmen yang di anjurkan Bro gnesop, ciktom dan budak nakal. mudah - mudahan review dari Nurulchumel diperkenankan. ahaks~


Oklah aku rasa setakat ini sahaja yang dapat aku catatkan dalam penulisan kali ini. Pandangan anda pula tentang blog review?


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap