padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Ternak Ikan Keli

Ternak Ikan Keli

/ November 14, 2016 /
Sejak berpindah ke rumah baru, sedikit sebanyak mengubah juga rutin harian. Rumah kakitangan yang PR sewa sekarang boleh kata mempunyai kawasan persekitaran yang luas dan dihiasi dengan tanaman bunga dan pokok buah - buahan. Landskap yang menghijau perlu dijaga, termasuk kolam air bagi mengelakkan pembiakan nyamuk. [Baca juga Pindah Rumah Sewa]

PR dan ciktom bersetuju untuk membersihkan semula kolam ikan tersebut. Sekurang - kurangnya ceria juga halaman rumah, walaupun hanya menyewa. Sambil membuang dedaun dan rumput, terlihat kelibat ikan di dalam kolam. Maka, bertitik tolak dari itu, PR bercadang untuk membela ikan.

kolam ikan terbiar

Buat pertama kali, PR membeli dua ekor anak ikan puyu (RM10) beserta makanan ikan (RM2). Pada hari keempat, seekor puyu telah kecundang manakala seekor lagi berjaya bertahan sehingga saat blog entri ini ditulis. Nampak ia selesa berkawan dengan ikan sedia ada.

Cubaan Ternak Ikan Keli

Kebetulan, semasa di Terengganu PR terjumpa peniaga yang menjual benih ikan keli, maka tanpa menunggu lama PR beli anak ikan keli (RM5 - 20 ekor) dan membawa pulang ke Johor Bahru. Pada peringkat awal, PR hanya meletakkan anak ikan keli ini didalam besen dan ciktom menukar air apabila mula keruh.

Setelah seminggu berada di dalam besen, PR mula masukkan ikan keli secara berperingkat. Pada entri ini ditulis, hanya 19 ekor yang survive. PR rasa perkataan ternak tu tak berapa sesuai memandangkan bukanlah untuk tujuan komersil. Apa yang PR harapkan, ikan keli ini dapat membiasakan diri dan membesar dengan sihat seterusnya bersedia untuk......... dimakan! hahah

benih ikan keli

Pelbagai menu masakan boleh dicuba menggunakan ikan keli termasuklah ikan keli berlada, ikan keli bakar, pecal lele dan lain - lain resepi ikan keli. Tapi PR tulis sahaja di sini, sedangkan PR memang tidak makan ikan. Tunggu dan lihat sajalah apa yang akan berlaku akan datang ni.

ikan keli gergasi
Kalau besar camni, PR cabut lari dulu....

Khasiat Ikan Keli
Kaya dalam protein dan lemak asid omega-3 serta rendah kolestrol dan lemak tepu; ia adalah ideal untuk diet kesihatan

Nota Kaki :
Harapnya ikan keli ini cepat membesar sebelum berpindah masuk ke rumah baru di Nusajaya.

Sumber Gambar : Ikan Keli Gergasi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap