padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Kebersihan Minda

Kebersihan Minda

/ May 31, 2013 /
April 2011 aku pernah rencanakan perihal pencemaran minda yang semakin menular dan meresap ke dalam masyarakat. Ia merebak dengan pantas, tambahan pula kemajuan dan kepesatan teknologi seakan sukar untuk mengubati malah dilihat menjadi mangkin kepada jenis pencemaran ini. Teknologi mengubah manusia lebih baik atau sebaliknya?

Berbalik kepada pencemaran minda di atas, aku melihat ia masih boleh diselamatkan. Kalaupun pencemaran itu sendiri tidak boleh dihapuskan, setidak - tidaknya ia dapat dikawal dan mengurangkan kesan tersebut untuk jangka masa panjang.


Kebersihan Asas Keharmonian

Apabila ada perkara yang tercemar, kita hendaklah cuba untuk membersih dan menjernihkan semula keadaan tersebut. Cuba sedaya upaya, jika anda tidak dapat untuk mengubah 100 orang, cukup untuk anda mengubah diri anda sendiri terlebih dahulu.

Kebersihan, kemurnian dan kesucian mental hendaklah bermula daripada pemikiran yang positif dan bebas dari pengaruh negatif yang merosakkan. Kebersihan minda boleh mendorong untuk mencapai keharmonian dari apa jua aspek kehidupan.

Kebersihan minda mewujudkan persekitaran yang kondusif
Minda yang positif pasti mewujudkan aura positif dalam ruang kehidupan anda. Tidak perlu gaduh - gaduh, iri hati, hasad dengki, menabur fitnah, dendam, prasangka dan sikap negatif lain.

Imbas semula lirik Apa - Apa Saja (Aboi), "Kalau kita nak enjoy boleh saja tapi jangan sampai tak ingat dunia".. dan di penghujungnya, "Buat apa gaduh - gaduh sama kita, Malaysia kita ini kecik aja, kalau semua gaduh sapa nak jaga?"...

Renung dan fikirkan. Sekian, :D

0 comments:

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap