padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Doodle

Doodle

/ August 15, 2011 /
Hahah.. Emm setaip hari bermacam je kan blogger, tak kira la pengguna platform blogger, wordpress dan lain - lain mengemaskini laman masing - masing. Ada yang update pasal jurnal harian, menu berbuka, resepi, berita terkini, pendapat dan yang paling hangat sekarang ni doodle.


Setuju atau tidak? Heheh terpulang la kan tapi aku tengok semakin hari semakin ramai blogger yang mencuba untuk melukis 'doodle', mengikut kemahiran masing - masing. Menariknya masing - masing ada karakter sendiri dan tambah menarik apabila mereka bertukar - tukar doodle.


Baik, sebelum tu mari kita tengok apa sebenarnya doodle ni?


A doodle is an unfocused drawing made while a person's attention is otherwise occupied. Doodles are simple drawings that can have concrete representational meaning or may just be abstract shapes. Stereotypical examples of doodling are found in school notebooks, often in the margins, drawn by students daydreaming or losing interest during class. Other common examples of doodling are produced during long telephone conversations if a pen and paper are available.[1]

doodle padin
Mengikut apa yang aku paham, doodle ni berbeza dengan sketching, di mana ia seakan contengan bebas tanpa makna dan hasil yang jelas. Membiarkan tangan melukis dan bergerak dan kadang - kadang kita tak memikirkan realitinya.


Macam yang diterangkan dalam Wiki di atas, keadaan di mana kita hilang fokus time kuliah, atau berbual dalam telefon. Kalau ikutkan keadaan ni, memang banyak je contengan yang aku buat dalam buku nota aku dulu hehee..


Berbalik kepada fenomena blogger sekarang, doodle ni seakan kartun, atau contengan manusia yang di kartunkan, tapi awas! Ia bukan karikatur atau potrait. Doodle ni diterima sebagai salah satu cabang seni dalam kartun. Betul ke? aku agak je keh3..

watizit
Aku belek - belek semula lukisan koleksi peribadi aku terjumpa la satu kartun yang aku ciptakan masa sekolah menengah dulu.. Keh3, kalau ikut penerangan Wiki, gambar ni mungkin tak tepat sebagai doodle tapi.. ha ada tapinya. Karakter ni muncul masa aku doodling dalam kelas Sejarah Peradaban Dunia, tingkatan 4.


Banyak lagi contengan - contengan aku dalam buku nota, tapi tak boleh nak tunjuk la pasal kamera handphone aku ni cikai betul.. Sekadar satu gambar je la. Boleh kan? eee.. Ok aku rasa setakat ini saja, sebelum terlupa gambar kat atas tu tak sempurna lagi tapi aku saja publish awal.

Photobucket

Blogger yang tolong buatkan gambar ni adalah ---- NanaD!! hahah.. kalau berkenan, atau nak mintak tolong ke boleh contact dia lah, blogger lain pun ramai rasanya yang berbakat dalam penghasilan doodle ni, heh.. Sekian saja, babai..

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap