padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Bicara Tentang Blogwalking

Bicara Tentang Blogwalking

/ December 6, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Masih segar dengan persembahan Natrah yang memukau, namum fokus kepada kerjaya tidak juga di lupakan. Sesekali menenangkan diri dengan aktiviti yang berbeza, apa salahnya. Kalau berpeluang lagi di masa akan datang, rasa berminat juga untuk menonton persembahan lain.


Blog entri kali ini, aku cuba membawakan perbincangan, atau molek lagi di sebut bual bicara santai tentang blogwalking. Umum, blogwalking sangat popular di kalangan blogger atau penulis persendirian untuk mempromosi dan menggerakkan blog. Tujuan promosi mungkin berbeza, mengikut agenda penulis atau pembina blog yang berkenaan.


Kalau di lihat, blogwalking ini merupakan sesi serampang dua mata, di mana di samping menggerakkan blog melalui promosi yang berterusan ke blog - blog lain, dapat juga menambah kenalan selain menjana bilangan pengunjung yang bersesuaian untuk tujuan pendapatan sampingan.


Tidak di nafikan, blogwalking merupakan cara terpantas untuk mempromosi blog. Bagi pendatang baru (blogger baru), kaedah blogwalking dapat membantu memperkenalkan blog mereka dalam masa pantas. Tidak hairan, blog yang berusia 4 bulan (sekadar contoh) mampu menyaingi statistik blog yang sudah lama, jika, usaha blogwalking berterusan dari hari ke hari.


award
Dari sudut positif, blogwalking amat bagus untuk menjana jumlah pengunjung yang ramai, memperkenalkan blog, selain mempromosi atau mencanangkan apa sahaja yang di tulis oleh penulis. Maaf la, skema betul ayat ni,huu.. Tapi....


Masih banyak juga persoalan yang boleh timbul. Tak kisah jika anda, anda dan anda juga tidak bersetuju, tapi melalui pendapat peribadi aku, sampai bila perlu berblogwalking? Juga, adakah pelawat dari blogwalking ini sekadar membalas kunjungan, dan mungkin terlepas info berguna dalam blog yang di lawatinya?


Ada di antaranya memang hebat dalam sesi blogwalking, di mana - mana ada meninggalkan jejak, tapi apa yang di promosikan? Sedangkan blog entri jarang di kemaskini, dan juga kurang mendapat sambutan dalam mendapatkan tindak balas seperti komen, cadangan dan lain - lain.


Tidak. Aku menulis entri ini bukan untuk menafikan hak seorang blogger, cuma berbincang dan memberi pendapat. Sebab apa, banyak kali juga aku terbaca "kalau tak blogwalking, trafik ciput je la"..(dan seumpamanya). Apa kata, kita ubah pemikiran, dan mencuba "bagaimana untuk maintainkan trafik kalau aku tak blogwalking ya?"


Aku juga belum mahir dalam mengendalikan kes macam ni, masih tercari - cari, masih dalam proses belajar, cuma apa yang aku boleh kongsikan, jangan sombong dan malas. Itu sahaja. Jangan malas, eh tak boleh tulis macam ni sebenarnya. Rajinkanlah diri untuk membaca posting orang lain, dan rajinkan juga untuk meninggalkan komen, cadangan, pendapat atau lain - lain.


Tipulah kan kalau posting korang, di komen, tapi korang tak suka. Hahaha.. Aku sendiri teruja kalau aku tulis berjela - jela, skema, masih ada yang sudi baca dan tinggalkan komen, suarakan pendapat. Jadi dari situ ada hubungan dua hala, dan mungkin dari situ korang akan mendapat loyal reader(s).


Nak tulis panjang, ada yang nak baca lagi ke, hehee.. Takpelah, cukup la setakat ni je. Kalau ada yang rasa nak luahkan pendapat, setuju atau tak setuju, bolehlah kita bincangkan di ruangan komen. Itu sebab aku suka pakai disqus, sebab senang nak berbincang banyak hala, hee silakan.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap