padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Alamak! Gambar Hilang

Alamak! Gambar Hilang

/ March 22, 2016 /
Hari ini, merakam gambar dengan telefon tersangat mudah. Boleh disimpan dan dilihat semula berulang kali pada bila - bila masa. Pelbagai aplikasi dan aturcara digital digunakan untuk menyunting gambar supaya kelihatan lebih menarik dan lebih cerita.

Bila gambar terlalu banyak dan ruang penyimpanan semakin 'sendat', terpaksa mengalihkan gambar ke peranti lain yang mempunyai ruang simpanan yang lebih besar. PR pernah alihkan kesemua gambar yang ada di dalam telefon ke laptop, tetapi malangnya tak sempat untuk beli dan memindahkan gambar ke external hard disk, laptop dah jahanam dulu.

Aduhai!

Sebenarnya kehilangan koleksi gambar 2009 - 2013 tu sebahagian daripada rasa melankolik selain kehilangan semua data kerja yang telah dibangunkan sejak 2009. Anda boleh baca  selanjutnya kisah sedih Bermula Sekali Lagi.

Untuk mengelakkan kejadian sama berulang, PR mengambil keputusan untuk memproses dan menyimpan di dalam album gambar. Terasa macam dulu - dulu pulak menyelak satu demi satu album gambar. Hahah!

photobook bandung

2016, PR tukar strategi dan tempah album gambar online. [Semua benda buat online je sekarang]. Boleh design sendiri reka letak gambar dan letak berapa banyak gambar yang suka. Hanya download software, design mengikut citarasa sendiri, pilih template cun - cun yang dah siap tersdia, tempah dan tunggu depan pintu.

PR menggunakan perkhidmatan Photobook Malaysia. Hari - hari dok tengok iklan muncul, akhirnya ambil keputusan untuk mencuba. Promosi sign up, dapat photobook percuma softcover dengan saiz 6" x 6", dan PR abadikan kenangan di Terengganu sebagai koleksi photobook yang pertama.

photobook travel

Untuk koleksi yang kedua, PR tempah hardcover 11" x 8.5". Saiz lebih besar dan lebih mesra pengguna. Semakin besar dan semakin baik kualiti tempahan, semakin tinggi harga yag anda perlu belanjakan. Tetapi jangan risau banyak promosi diskaun yang boleh anda dapatkan di laman web Photobook Malaysia sendiri atau voucher dari Lazada, Groupun atau seumpama.

Perasaan menilik gambar fizikal jauh lebih mendalam berbanding hanya melihat di paparan skrin komputer atau telefon. Oh ya! Sekadar berkongsi, selain daripada photobook, ada lagi produk lain yang disediakan oleh Photobook Malaysia termasuk stationery (kad perniagaan, penanda buku), photo gifts (iPhone cases, photo mugs) dan home decor (canvas print, kalendar).




PR dah kongsikan cara PR menyimpan gambar kenangan, anda pula bagaimana?

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap