padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Tips Membeli Tayar Kereta

Tips Membeli Tayar Kereta

/ January 8, 2012 /
Kata orang, bila menggunakan kenderaan seperti kereta contohnya, bukan sahaja perlu tahu membawanya, tetapi kena ambil tahu juga untuk perkara - perkara lain. Bukanlah bermaksud kita perlu mengetahui 100% selok belok mengenainya, tetapi cukup sekadar perkara asas.


Tayar kereta juga merupakan komponen utama bagi sesebuah kenderaan. Ia di cipta untuk memudahkan pergerakan. Pemilihan yang tidak sesuai boleh mengakibatkan masalah dan ketidaksesuaian pada kenderaan seterusnya memberi masalah pula pada kita.

Jadi, mari kita lihat sejenak, maklumat yang ada pada sisi tayar (sidewall) kenderaan anda. 



1. Brand - Jenama pengeluar tayar.. Macam aku guna sekarang, Yokohama
2. Tyre Pattern Name - Nama spesifik untuk model berkenaan
3. Tyre Wear indicator - petunjuk ketebalan / kehausan bunga tayar
4. Tyre Construction - Bila tayar tersebut di buat, contohnya 2311 memberi maksud ia di buat pada minggu ke - 23, tahun 2011.
5. Maximum Load and Pressure - Beban maksimum yang boleh di tampung dengan tekanan yang sesuai
6. Mounting Direction - Arah rotation
7. Speed Index - Kelajuan maksimum untuk tayar tersebut, S: 180km/j, T: 190, U: 200, H: 210, V:240, W: 270 dan Y : 300. ZR untuk kelajuan melebihi 270km/j.
8. Tyre Size - 195/55R15 H, 195 : lebar tayar ialah 195mm, 55 : tinggi sisi tayar ialah 55% berbanding lebar tayar, 15 : diameter tayar ialah 15 inci, H : speed index - 210 km/j.

Jadi, kalau rasa nak pakai tayar baru, ada duit lebih sikit carilah tayar yang betul - betul sesuai dengan penggunaan dan jenis kereta anda. Kalau selalu jalan jauh, berbaloi kalau cari tayar yang bagus, taklah cepat sangat kena tukar tayar baru kan? 

Aku pun baru je pakai kereta, dan taklah cekap dan pandai sangat bab automotif ni. Tapi kena ambil tahu juga perkara - perkara sebegini. Aku gunakan petunjuk yang di berikan oleh Michelin untuk penentuan tayar  kereta aku. Jadi untuk lain kali senang aku nak beli tayar. Boleh tahan juga harganya, hee lebih kurang je harga tayar yang aku gunakan sekarang. :D



Benda - benda macam ni kita boleh tanya kawan - kawan yang dah biasa dengan kereta, atau pun mekanik yang kita dah kenal lama jugak. Saja - saja nak post di sini. Kalau ada salahnya, mohon anda betulkan. Aha, kalau anda ada tips sendiri, apa salahnya berkongsi, kan? Adios. 

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap