padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Menjadi Yang Teratas

Menjadi Yang Teratas

/ October 13, 2011 /
Hahah, banyak perkara juga boleh buat orang geram, berdasarkan komen yang aku terima dalam blog entri "Kategori Geram" sebelum ini. Gambar aku menjerit tu pun boleh buat orang geram, hee tapi mungkin masuk kategori geram yang kedua, :D


Di akhir perenggan, aku berharap dengan keyword yang aku gunakan boleh mendapat tempat yang baik dalam enjin carian, termasuk yang popular, google. Nyata, bila aku periksa menggunakan beberapa kata kunci yang sesuai, blog entri tersebut memang berada dalam kedudukan terbaik dalam SERP. Best juga bila menjadi yang teratas di enjin carian.

menjadi yang teratas di enjin carian

Menjadi Yang Teratas di Enjin Carian


Suka aku kongsikan beberapa tips untuk menjadi yang teratas di enjin carian. Tetapi, saranan aku ini hanya tertakluk untuk beginner, yang dah tip - top dengan SEO practice, mungkin boleh jadikan sebagai bahan ulangkaji sahaja.


SEO merupakan subjek yang kompleks. Tiada formula khusus untuk menguasainya, tetapi ia boleh di optimakan dengan beberapa langkah awal. Penguasaan prinsip asas SEO akan membawa anda pergi lebih jauh, seperti tagline Shell lagaknya :D


Maka, aku simpulkan secara umum, SEO di kategorikan dalam 5 aspek :


1. Keyword Research - Sasaran kata kunci yang biasa di kehendaki pengguna/pembaca. Lakukan sedikit penyelidikan, apa yang di cari pembaca? Info kesihatan? Gadjet? Motivasi? Atau tempat perlancongan..dan lain - lain. Keyword ni boleh jadi kata kunci carian terkini, atau evergreen keyword.


2. Web/blog Mesra Enjin Carian - Banyak tips di luar sana yang menceritakan bagaimana untuk menjadikan web/blog mesra enjin carian. Apa yang penting untuk di beri perhatian, ialah "Be Found - URL betul", "Avoid Flash, Javascript", "HTML Sitemap" dan "Speed - gunakan CSS"


3. On - Page SEO - Ambil perhatian untuk page titles, page heading (penggunaan h1,h2... tag), Meta tag, ALT and attributes text & images.


4. Link Building - Pembinaan pautan, tidak kira internal atau external, boleh memberi reputasi yang baik juga untuk PageRank (PR) dan SEO. Selain itu, penggunaan anchor text yang bersesuaian dengan keyword juga di galakkan berbanding kita meletakkan "KLIK SINI".


5. Analytics - Aku pernah terbaca, sekurang - kurangnya kita letakkan satu tracking code dalam web/blog. Tak perlu pening kepala, masukkan je Google analytic, abes cerita hahahh..

panduan seo
Sumber : ariffshah.com

Seperti yang aku kata di awal tadi, practice sebegini bukanlah menjamin 100% keyword anda menjadi yang teratas dalam enjin carian, tetapi setidak - tidaknya kita dah optimakan web/blog kita.. Selamat mencuba :D


Sumber : Beginner's Guide to SEO Best Practices Part 1 | Part 2 | Part 3

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap