padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » 4 Kategori Manusia

4 Kategori Manusia

/ October 4, 2011 /
2 bulan lepas, aku menghadiri kursus dalaman, Kursus Ceria Bersama Rakan Sekerja. Kursus yang berlangsung selama sehari, melibatkan separuh dari keseluruhan wargakerja IKMJB. Objektif utama kursus tersebut tidak lain tidak bukan untuk menjadikan suasana kerja yang lebih positif dan mewujudkan kerjasama yang baik di kalangan wargakerja.


Antara pengisian yang dapat aku takcle semasa kursus tersebut ialah, untuk mewujudkan suasana kerja yang harmoni, perkara utama yang perlu kita ambil perhatian ialah mengenali rakan sekerja kita. Erti kata lain, dapat memahami jenis dan kategori mereka, justeru memudahkan kita dalam penyesuaian kerjasama kelak.
honda eg with me

4 Kategori Pekerja

  1. Analytical - Individu ini sering mengkaji sebelum membuat sebarang keputusan, dan ia sangat tegas dengan keputusannya. Ini menjadikan tindakan mereka jarang berlaku kesilapan. Tetapi, mereka ini selalunya di label sebagai degil, suka mencari kesalahan dan menjemukan.
  2. Controller - Terjemahan dari segi bahasa sudah cukup untuk menceritakan individu bersifat Controller. Biasanya mereka mempunyai kemahuan yang tinggi, sangat cermat dan berstruktur, berazam untuk menang, prihatin pada masa dan disebabkan itu, mereka ini terlalu cerewet, gemar mengkritik dan terlalu berkira.
  3. Facilitator - Individu kategori ini dilihat lebih mudah mesra, mudah simpati, suka menolong, sensitif dan berhati - hati. Sikap negatif bagi kategori ini pula ialah sering membuang masa, terlalu lurus dan tiada matlamat yang jelas.
  4. Promoter - Mereka ini sangat bertenaga, kreatif, bergaya, banyak idea dan gemar bergaul. Tidak hairan kebanyakan individu bersifat Promoter amat gemar bercakap tetapi kelemahannya ialah lambat dalam tindakan susulan. Bak kata orang, cakap je pandai, suruh buat? haha ini aku tambah sendiri..

Jadi inilah sedikit sebanyak input yang aku perolehi dalam kursus tersebut. Nak senaraikan semua, err sampai bulan November pun tak habis lagi nanti hehee.. Kesimpulannya, kalau kita dah boleh agak rakan sekerja kita jenis yang macamana, pandai - pandai la adjust supaya senang untuk kita bekerjasama dengan diorang.


Pssssttt.. Sebenarnya ada questionnaire, dan setelah di timbang-tara, aku jatuh ke dalam kategori Facilitator.. hahaa.. Agak - agak, anda masuk kategori mana??..

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap