padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Mahsuri Dan Lagendanya

Mahsuri Dan Lagendanya

/ December 13, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Siapa Mak Lagenda? Persoalan sebegini bukan lagi menjadi kejutan andai anda sudah mengenali gerangan Mak Lagenda. Tapi sedikit sebanyak, blog entri kali ini akan memberi pengenalan ringkas mengenai individu ini, selain bercerita mengenai lagendanya.


Mak Lagenda merupakan seorang isteri, juga ibu kepada 3 orang anak, pekerja dan yang pastinya seorang blogger. Sikapnya yang mudah mesra dan peramah membuatkan beliau cukup di kenali di dunia blog, dan tak mustahil juga di dunia sebenar.


Lagenda Mahsuri

Kalau zaman dahulunya, popular dengan lagenda Mahsuri di tanah Langkawi, kini fenomena lagenda Mahsuri seakan - akan hidup kembali dengan kemunculan LagendaMahsuri.com. Apa yang cuba di dedahkan dalam blog entri kali ini, adalah berkaitan dengan 2 perkara, iaitu Analisis Teknikal dan analisis penulis sendiri.


lagenda mahsuri


Sehingga artikel ini di tulis, kedudukan global Alexa LagendaMahsuri.com adalah 203,494 dan berkedudukan 1,074 dalam Malaysia. Suatu angka yang kelihatan baik, dan aku percaya akan lebih baik di hari akan datang.


Mengikut perkiraan yang di buat menerusi webtool ini, jumlah saiz adalah 2.05 MB dan 280 request, dan menjadikan Lagendamahsuri.com berkedudukan sederhana. Tapi seperti yang sedia maklum, mengenai dua perkara 1. Kalau kita suka blog tu, tunggu lama pun akan tetap tunggu juga; 2. Seringan mana blog tu, kalau perkhidmatan internet terganggu, jadi lambat juga. Jadi, ini bukan masalah besar.


Cuma, sebagai pandangan peribadi atau sebagai altenatif penambahbaikan, pemilihan dalam meletakkan widget yang bersesuaian sahaja di halaman utama mungkin boleh membantu. Tool lain yang boleh di gunakan untuk menguji prestasi kandungan blog boleh rujuk di sini.


C. Broken Link atau 404 Error
Meminimakan error dalam blog merupakan langkah penting juga untuk blog lebih mudah di index atau lebih mesra enjin carian. Aku pun tak pasti macamana untuk menganalisis 404 error dalam lagendamahsuri.com, cuma mungkin tutorial bagaimana membuang error 404 ini boleh membantu pemilik melakukan analisis sendiri.


D. SEO dan keywords
Jujur, aku pun tak tahu untuk menilai, tapi jangan risau. Di luar sana, bermacam - macam SEO tools yang boleh di gunakan. Mungkin, pemilik boleh mencuba satu persatu dan cuba membandingkan dengan blog lain, dan boleh melakukan analisa sendiri bagi tujuan penambahbaikan.


Cuma, pernyataan umum, lebih kerap kita muncul, lebih mudah untuk di kenali. Penerangannya,lebih kerap kita mengemaskini (menulis) blog entri, lebih mudah untuk enjin carian mengenali kita. Pengulangan kata kunci yang kerap juga boleh membantu menaikkan keywords density.


E. Blog Layout/ Template
Aku merasakan, lagendamahsuri.com berada dalam kelas tersendiri. Persembahan yang kemas, menarik merupakan ciri utama menjadikan blog ini di senangi ramai. Menggunakan tema ungu, jelas mempamerkan ketenangan dan menggamit kemesraan kepada pembaca.


F. Blog Entri
Kekuatan sebenar lagendamahsuri.com bukan terletak pada huruf "ta", tetapi pada pengisian dalam setiap blog entrinya. Penulisan yang ikhlas, sesekali mengikut emosi, membuatkan pembaca merasakan apa yang sebenarnya ingin di kongsi oleh penulis.


Tidak hairan, kenapa aku sukar untuk memilih 3 blog entri terbaik dalam lagendamahsuri.com. Sampai "kejang" laptop aku, dek kerana membuka banyak tab sekaligus hahaaa... semua yang terbaik, tapi 3 antara yang terbaik adalahG. Rumusan
Seperti yang di perkatakan saudara Gnesop dalam program blog reviewnya, lagendamahsuri.com berada dalam landasan terbaik untuk terus maju. Semangat yang di tonjolkan oleh penulis juga boleh di contohi oleh anak - anak muda yang ingin serius berblog seperti Mak Lagenda.


Sebelum terlupa, lagendamahsuri.com kini sedang hangat dengan Contest Terjah dan Geledah, jadi sesiapa yang ada kelapangan dan ingin mencuba nasib, bolehlah turut serta dalam memeriahkan acara. Segala maklumat berkaitan contest, boleh rujuk di blog lagendamahsuri.com.


Aku pun tak pasti penulisan sebegini boleh di kira menyertai contest, tapi apa yang pasti, aku tergerak untuk melakukan sedikit review berkenaan blog tu, sebab Mak adalah antara blogger awal yang memeriahkan padinno kopitiam suatu masa dahulu. Di harap, Mak berpuas hati dan blog entri ini ikhlas untuk lagendamahsuri.com.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap