padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Tips Memilih Domain

Tips Memilih Domain

/ December 8, 2010 /
Selamat Datang Ke padinno.com


Memilih domain yang bersesuaian merupakan salah satu alternatif dalam menarik pengunjung, selain beberapa tips lain yang agak praktikal seperti kaedah blogwalking, exchange link, mendaftar di blog directory dan lain - lain.


Untuk blog entri kali ini, perkongsian mengenai tips pemilihan domain mungkin boleh membantu juga. Jadi kepada individu atau organisasi yang ingin menggunakan domain sendiri, sedikit sebanyak boleh merujuk kepada perkara di bawah.


score domain padinno

1. Ringkas
Sebaiknya, bina domain di bawah 10 huruf. Lebih pendek, lebih baik. Bukan sahaja mudah di ingati, malah mengurangkan kesilapan jika di bandingkan dengan domain yang mempunyai 50 huruf.

Contoh terbaik : google.com, padinno.com
Contoh Janggal : bloginiakuyangpunya.com, mengapamembisusahaja.com, keprihatinanaku.com


2. Nama yang mudah di ingati (memorable name)
Domain yang mudah menjamin pengulangan kunjungan. Walaupun pengunjung suka pada blog kita, tapi kalau sukar untuk mengingati, menyukarkan mereka untuk berkunjung semula, dan menghilangkan sumber trafik anda. Domain unik juga mungkin lebih di ingati

Contoh terbaik : tehramuan.com, padinno.com
Contoh Janggal : 4r4hk1t4BeRbeza.com


3. Elakkan penggunaan simbol dan nombor
Elak dari menggunakan simbol atau nombor dalam memilih domain, kerana tidak membawa sebarang maksud dalam sebarang carian. Merugikan.


4. Gunakan relevan Top-Level-Domain (TLD)
Menggunakan TLD yang bersesuaian boleh membantu, walaupun bukanlah kriteria utama. Dapatkan .com, atau mungkin .net, .org dan .gov. Pautan wikipedia menerangkan berkenaan TLD.


5. Sound brandable?
Jika domain yang di pilih seperti penjenamaan, ia merupakan pilihan yang terbaik. Walaupun buat masa ini seperti bukan apa yang di jangkakan, mana tahu akan datang ia merupakan satu jenama rebutan. Tambah pulak, jarang orang suka pada jenama yang menjengkelkan.


Contoh Terbaik : padinno.com
Contoh Janggal : syurasukashusyi.com


Rujukan Utama : Tips memilih Domain


Hehee.. Kalau tengok, domain untuk padinno.com mendapat Score A. hehee.. detail boleh tengok pautan ini. Jadi kepada sesiapa yang berminat untuk memiliki domain sendiri, bolehlah mengikut tips ini, dan boleh periksa sejauh mana score untuk domain tersebut.


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap