padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » TOLONG TEGUR AKU...

TOLONG TEGUR AKU...

/ May 31, 2010 /


Selamat Datang ke padinno.blogspot.com


Hari demi hari, dalam realiti mahupun alam maya ini, PERJALANAN INI mematangkan kita sebenarnya.. Pengalaman yang kita lalui sebenarnya mendewasakan kita, samada kita sedar atau tidak.. Banyak benda baru yang dapat kita pelajari, walaupun secebis, tetapi setiap yang memberi pengajaran kepada kita adalah di panggil ilmu.

Ilmu itu penting supaya kita tidak di perbodohkan kelak, jadi janganlah berasa segan atau malu menuntut ilmu.. Bukan sahaja ilmu formal, ilmu yang tidak formal juga tetap di katakan ilmu.. Berbalik pada tajuk entri aku kali ini, apakah perkaitan antara tolong tegur aku dan menimba ilmu?..



Ya, aku mengaku yang aku masih mentah dalam dunia blogging ni, so, secara jujurnya, aku minta tolong pada kawan - kawan di luar sana, tolong ajarkan aku tentang ilmu dan etika berblogging ni, jauh aku meronda - ronda, sedikit sebanyak aku dapat juga sedikit ilmu.. Tolong tegur aku tentang perkara - perkara yang tidak patut aku buat, dan sebagainya..

Aku pernah terbaca di satu blog sahabat ni, menyatakan tajuk entri gempak, tapi isi dalam sampah, sengaja mencari trafik murahan.. Err, sahabat tu tidak menyatakan dengan tepat kepada siapa di tujukan ucapan tu, tapi aku berasa terpanggil juga untuk memberi ulasan terhadap pernyataan tu..

Ulasan aku, jangan buruk sangka la kawan.. Aku pernah terdengar kata - kata, "biar buruk paras rupa, tapi jangan buruk sangka".. dan satu lagi "buruk sangka adalah penyakit hati yang paling bahaya" kita jangan merendah - rendahkan hak penulisan orang lain.. Itu adalah idea dia, pengolahan dia, kalau tengok iklan - iklan di tv pun, kita akan tengok ada WOW! factor di penghujung iklan.. tidak semestinya kita harus menulis secara kaku dan berprotokol..

Entri - entri aku juga menipu pembaca?? Di sini aku tunjukkan dua entri aku yang di anggap menipu pembaca,

http://padinno.blogspot.com/2010/05/kesan-kesan-berhutang.html

http://padinno.blogspot.com/2010/05/tips-menangani-tekanan-mental.html




tetapi realitinya, aku menggunakan info yang betul, cuma pengolahan aku berbeza.. Cuba la search kat
google, keyword ni, "tips menangani tekanan mental" dan "kesan berhutang".. Info yang sama, cuma pengolahan berbeza, itu dikatakan menipu?.. hehe fikir - fikir kan..

Jadi kawan - kawan, aku berharap entri ini dapat memberi sedikit idea tentang pentingnya perkongsian ilmu, pengwujudan komunikasi agar hubungan kita sesama blogger akan menjadi lebih akrab seperti di dunia nyata.. Justeru, tolong tegur andai aku telah menyinggung mana - mana pihak tanpa menyelidiki etika berblog, kerana aku masih hijau dalam dunia ini.. Tegurlah secara berhemah, agar semua pihak akan mendapat manfaat bersama.

Terima Kasih ~ Datang Lagi

14 comments:

{ snow white } on: 17:05 said...

betol kata kau tu padin..berkongsi ilmu nie tak rugi apa2..sesetengah orang simpan kemas ilmu yang ada takut orang tahu kang susah..biar aku jer blh buat..cam tu lah sesetengah org..hehehe.. snow white pun masih mentah dalam dunia Berblogging nie.. SW pun perlukan lebih bnyak ilmu..sebab tulah SW selalu terkena..hahaha. :-)

{ Maria Hajar } on: 17:32 said...

Eh,,dalam blog pun ada orang kata tipu ke? laa...citer jela apa yang nak kongsi. nak baca sudah, tak nak baca g la ke blog lain. kan padin kan? kan?

{ dunspeak♥ } on: 18:09 said...

berblog ngan cara msg2,br le x timbul masalah ni kot.. :D

{ padin } on: 18:13 said...

SW : hehe betol, bak kata pepatah ~belajar dari kesilapan

Maria : yup, dgn harapan kite bole bertukar informasi, dll

dunspeak : kadang2, ikot citarasa sendiri pon kena hentam juga, miahaha

{ sis cabai } on: 14:53 said...

betul tu padin, sis pun sama macam padin masih hijau dlm bloging ni. harap kita dapat mnegur mana yg patut sesama bloger. menegur bukan menghentam. sila la tegur sis kalau ada apa yg tak kena.

{ kaChaNG_dEwa } on: 17:59 said...

apa kes ni bro?aku pon kategori maseh ijau.huhuuu..

cyez cakap..aku memang bencik blogger yang ska men hentam-hentam orang ni.bajet bagus sangat..kalu rasa entry orang sampah,entry dia EMAS..baca je la entry sendiri.kan senang..

nak kutok-kutok entri orang sampah apa kes.kalu silap kan boleh tegur elok-elok.budi bahasa takde ke?haihh..membebel plak aku nih.huhuuu..

kasi aku link blog tu bro.nak gak baca entry kategori EMAS tu camne.

{ padin } on: 20:14 said...

sis cabai : hehe, betul setuju dgn akak..

kachang : hehe xpelah kachang.. aku taknak la tuju pada siapa2.. biar kita sama2 renungkan.. hehe

{ ASSOYFINGER67 } on: 06:59 said...

salam buat sahabatku Padin
Tertarik membaca entri kao nie ...aku baca sampai habis...sebuah essay yang baik penulisannya dan senang difahami maksudnya.Kao memang berbakat dalam penulisan,penceritaan dan penerangan.aku tak baca semua entri kao tapi aku recpect sifat ingin belajar dan rendah diri kao....tak ada entri sampah wujud dalam siber nie kerana semua nya berbayar...oleh itu jangan pedulu sangat dengan orang yang mempunyai masalah mental siber tahap ke3 tuuu..bagi aku satu penulisan yang baik olahannya walaupun tanpa apa2 info atau mesej tetap ada ilmu di dalamnya...So keep it up brother!jangan biar langau siber kacau kite hahaha

{ Abu Luqman } on: 09:40 said...

Salam perjuangan ..teruskan kampen guna barangan tempatan

{ NaNaJoe } on: 10:11 said...

chilll~~
hehehe~~ mmg pnting kongsi ilmu..
penulisan kita melambangkan diri kita~
ada masa, kita perlukan entry2 santai..
ada masa, perlu entry yg ilmiah~ :)

{ padin } on: 10:27 said...

Assoy67 : hehe Assoy ni terlalu memuji pulak, emm thanx nasihat ko tu, i'm really appreciate it!

Abu Luqman : hehe, salah channel ni, tapi xpe, aku setuju, sokonglah barangan tempatan

NanaJoe : hehe betul tu, kalau berjaya olah entri ilmiah dlm bentuk santai, tentu lagi menarik kan?.. hehe

{ amirah } on: 22:08 said...

fewit padin,
aku rasa betul gak apa kau ckp psl entri sampah, xda kualiti..
lain org lain rasa, maybe blogger tu rasa entri dia terbaik.at least x copy paste org punya dhle.biar original beb
nice post

p/s:aku pon masih baru dlm bloging ni, lau ada yg xkena tegurla aku jugek..wasalam

{ s h e e } on: 11:47 said...

padin...ekeke...da byk komen pasal n3 dan komen panas...

nk tny...gamba budak tecit tu gamba sape meyh...u kew?cumeyl...

{ padin } on: 16:14 said...

shee : a'a i le.. mase umo 3 tahun dulu hehe..

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap