padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » TEKANAN MENTAL DAN PEKERJAAN [PART A]

TEKANAN MENTAL DAN PEKERJAAN [PART A]

/ May 8, 2010 /

A. Anda Mangsa Tekanan Mental?


Tanda - tanda Tekanan Mental :
Bersikap Ganas (panas baran) - Gelisah - Gangguan Selera Makan - Gangguan Tidur - hilang Tumpuan - Kemurungan - Perasaan Bersalah

Tekanan Kerja :
Setiap dari kita mempunyai tekanan kerja. Suasana tempat kerja yang selesa dan selamat meningkatkan kecekapan mutu kerja dan keseronokan bekerja. Suasana tempat kerja yang kurang memuaskan boleh mendatangkan tekanan mental.

Tekanan kerja yang sedikit adalah perlu untuk meningkatkan daya produktiviti. Jika tekanan di tempat kerja berlebihan, ia boleh memberi kesan negatif. Masalah peribadi dan keluarga akan merumitkan lagi kesihatan mental pekerja.

Punca - punca Tekanan Mental di Tempat Kerja :
1. Jenis pekerjaan ~ suasana dan cara pengendalian kerja
2. Kerjaya ~ kurang insentif dan penghargaan dari majikan
3. Peranan ~ sering berubah - ubah
4. Perhubungan ~ konflik sesama rakan sekerja
5. Perubahan dalam Organisasi ~ meningkatkan kekeliruan
~ Nantikan "7 Langkah Menangani Tekanan Mental" ~

12 comments:

{ Faizal@PeJAY } on: 19:50 said...

jangan hantok kapla ek..

{ +qAsiH naDiRa+ } on: 21:26 said...

wah~guru release tension nie~nice post!

{ pRouD2byAyA♥♥♥ } on: 22:11 said...

Tanda - tanda Tekanan Mental :

Bersikap Ganas (panas baran)---> saya cool
Gelisah---> sy bertenang n rileks sahaja
Gangguan Selera Makan ---> mkn memang selera aje..xpernah ada masalah
Gangguan Tidur ---> pntang letak kepala..konpem tido
hilang Tumpuan ---> tak pernah hilangkan tumpuan tapi tumpuan selalu hilang dari saya
Kemurungan ---> tak pernah murung sebab nak maintain aweksss muda
Perasaan Bersalah---> tak pernah rasa bersalah sebab saya memang tak bersalah

konklusinya: saya tak ada masalah mental...yipppieee!!!

{ Nur Hidayah Yahya } on: 23:15 said...

aku ada masalah mental la ek padin sebab tekanan kerja.setiap kali tengah tahun aku akan ada masalah mental.kawan2 pon duk jauh2 sebab kena tempias.hahaha.sib baik hari raya nak akhir tahun.bleh cr kawan balik.haha.

{ padin } on: 03:10 said...

Faizal : buatpe ketok kepale sendiri, ketok kepale orang la, lalala

Qasih : hehe, just global information,

Areyaya : Bagos.. Maintainkan kehidupan anda

HidayahYahya : errkk.. maybe ade masa2nya.. he he,

{ ika honey bunny } on: 12:53 said...

saya tekanan belajar. heehee

{ amirah } on: 14:05 said...

hepi selalu...weee~
no tensen2

{ Nuraisyyah } on: 14:30 said...

aisya tekanan cuti..buhsan kat umah xtau nk watpe..gane 2..??? hahahahaah..;p

{ padin } on: 15:11 said...

ika : tekanan belajar? erkk kena la bersosial sket.. maybe boleh membantu.. gi bercuti dgn kawan2 di genting, cameron, xpon santai di pangkor

amirah : hehe kena belajar cara menghadapi tekanan,

Nuraisyyah : err, lebih baik nikmati cuti sebaik2 nya..

{ kaChaNG_dEwa } on: 18:14 said...

perghhh...serupa aku baca nota time blaja dulu.miahahaa..

lupa dah aku.kalu tak silap ada dulu paper pasal nih.personel management ke hape.aku pon lupa.lalalaa~

{ kacang } on: 22:48 said...

naseb tak de.
saye xde penyakit mental.
hoho

{ ~ ReD ~ } on: 11:45 said...

owh..saya mental...#_#

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap