padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

Hujan dan Panas

/ April 19, 2015 /
Malaysia adalah sebuah negara yang terletak di garisan khatulistiwa, di mana mengalami keadaan cuaca panas dan lembab sepanjang tahun.

Janganlah di rungut hari yang panas, ada rezeki di waktunya, dan janganlah di resah sang hujan, juga ada rahmat di sebaliknya. marilah kita bersyukur atas anugerah ketentuanNya. Hari yang panas membuka pintu rezeki para nelayan, menangkap ikan, menjemur ikan masin, menjemur asam keping, mengeringkan susu getah, pakaian dan sebagainya.. adakah perlu menidakkan kehadiran panas, sedangkan kumpulan tersebut memerlukannya?
Hari yang hujan pulak menurunkan rahmat pada petani, menyuburkan tanaman, menyejukkan bumi.. adakah perlu kita menidakkan hujan?

Sedarlah.. kita terus hidup bertitik tolak dari 2 anugerah ini.. kita makan nasi, yang asalnya beras yang di usahakan para petani- yang mengharapkan hujan.. kita makan ikan masin yang di usahakan oleh penjemur ikan masin- yang mengharapkan panas sepanjang masa..

Bersyukurlah... bersyukurlah apa yang kita nikmati.. sedangkan masih ada individu yang ingin bertemu dengan matahari.. masih ada yang memerlukan air yang banyak.. segala ketentuan adalah milik Yang Maha Esa.. sesungguhnya Dia Maha Berkuasa Lagi Maha Mengetahui..

Susunan semula blog entri 7 September 2009

1:43 Honda Civic EG9 SiR 1992

/ April 1, 2015 /
Tanggal 25 Mac 2015, aku menambah lagi koleksi diecast model aku, 2 buah Honda Civic EG9 SiR 1992 berskala 1:43. Model yang sentiasa aku nantikan untuk memilikinya setelah aku menggunapakai model ini skala 1:1 pada Julai 2011.

Diecast Honda CivicEG9 SiR 1992
Diecast Model Honda Civic EG9 SiR 1992

Bagi tujuan rekod, koleksi ini adalah yang ke-4 dan ke-5 bagi skala 1:43. Berikut merupakan koleksi yang ada di dalam simpanan semasa.

Koleksi 1:43

Pembelian model ini melalui pembelian atas talian melalui laman Diecast-Zone. Pelbagai model kereta dan skala dijual melalui blog tersebut. Bagi penggemar diecast bolehlah klik pautan untuk berkunjung dan membeli belah di sana.

Brochure Honda Civic '92
Brochure Honda Civic '92

MyEG9

Diecast EG9

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap