padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Gerakkan Blog Anda

Gerakkan Blog Anda

/ August 11, 2012 /
Teringat masa aku mula - mula ligat dengan blog pada pertengahan 2010 dulu. Kemeriahan berblog bukan sahaja melibatkan perkenalan rakan - rakan di blog, malah turut meriah dengan iklan Nuffnang yang muncul pada waktu dan ketikanya sahaja, masa tu bila iklan muncul memang meriah la kotak jerit masing - masing.

Kaedah blogwalking pada waktu tertentu itu memang mendatangkan hasil yang lumayan. Masa tu, aku pasti apa yang blogger tu tulis tak di pandang dah, yang penting 'bergerak ke blog lain untuk menggerakkan blog kita'.. Boleh kata kebanyakan blog ada kotak jerit lah. Senang untuk 'menggerakkan blog'.

Tapi, sampai satu masa Nuffnang dah dapat kesan kaedah fraud click tu dan telah memberi amaran besar - besaran. Maka, serentak dengan itu jugaklah merudumnya faedah kotak jerit dan masa tu jugak heboh berkenaan trafik palsu yang di bina semata - mata mengaut keuntungan bagi sebelah pihak saje. Bermacam - macam link yang tak berguna masuk ke kotak jerit.

Sumber : Link

Aku buang kotak jerit dan mula menggerakkan blog dengan kaedah lain. Aku tengok, ramai juga blogger di luar sana yang survive tanpa kotak jerit. Mula - mula memang hancus la, tapi lama - kelamaan dapat jugaklah bertahan dan sesuaikan keadaan.

Boleh kata, dalam lebih kurang 3 tahun berblog ni, memang dah banyak group yang dah jumpa, dan ada yang dah hilang, ada yang masih aktif dan ada yang dah hilang tapi masih berhubung.. ha, lebih kurang macam tu lah... hehee teringat Geng Oren, Empayar Hitam, Padinno Kopitiam.... sekarang? Entahla..

Umm, satu yang boleh aku kongsi, tak rugi berjalan - jalan ke blog orang lain. Di samping kenal kawan sedia ada, kita kenal kawan kenalan kita tu. Di samping kita berjalan, kita gerakkan blog kita juga. Satu hari pergi ke satu atau dua blog baru, ha... amacam? Barulah boleh survive, taklah duduk di kepompong sendiri aje :D

0 comments:

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap