padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Monolog Hujung Minggu

Monolog Hujung Minggu

/ October 21, 2012 /
Hehee kalau tengok cerita Allahyarham P Ramlee, jarang yang mengecewakan. Humor, nasihat, drama dan lagu - lagu yang indah menjadi igauan bagi peminat filem - filem beliau. Antara yang menarik dan sering diputar di televisyen ialah Anak Bapak.

Mak aku kata, abah dan aku banyak persamaan berbanding abang, dan memang sesuai disebut anak bapak... Antara yang paling ketara mak aku bagitahu ialah keras kepala, panas baran dan boleh berdikari dengan baik. Itu, mak aku sendiri yang cakaplah.


Bab keras kepala dan berdikari tu aku tak pasti lah, tapi bab panas baran tu aku akui dan terima. Aku jenis manusia yang cepat hilang sabar. Tapi bukanlah bermaksud aku gangster. Jangan salah faham. Aku cuma hilang sabar dan bila aku sudah reda, aku sudah boleh berada dalam situasi biasa. Biasanya tak ambil masa yang lama.

Bila bekerjaya ni, tambah pula pelanggan aku adalah pelajar, sedikit demi sedikit aku improve tahap kesabaran aku. Memang banyak cabaran bila berurusan dengan pelajar, rata - rata dalam umur perpindahan alam remaja mereka. Sebab tulah, aku kena bersabar banyak - banyak.

Tetapi kata orang sarang tebuan jangan di jolok. Kadangkala jika ujian itu terus mencabar tahap kesabaran aku, kadangkala aku kalah dan hilang sabar juga.

Hehehh,

Inilah pelajar di bawah seliaan aku, sebagai penasihat akademik. Sebenarnya, bukan sahaja untuk kepentingan akademik, tetapi termasuk juga pembinaan modal insan dan kemahiran insaniah. Aku yakin 3 tahun di IKM tidak memberi banyak perubahan kepada mereka, tetapi aku cuba untuk memberi sebanyak mana inspirasi yang boleh mereka terima.

Walaupun mereka tidak banyak berubah sebelum dan selepas belajar di IKM, jauh di sudut hati aku mengharapkan mereka akan lebih cepat matang dan bersedia untuk memperbaiki sikap mereka sedikit demi sedikit. 

Sekian, ini sahaja monolog hujung minggu aku. Hehee,

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap