padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , , » Hobi : Malaysian Coin

Hobi : Malaysian Coin

/ August 31, 2012 /
Hah.. Minta pembaca jangan bosan sebab entri ini berkait dengan entri sebelumnya, Hobi : Koleksi 2012. Seperti yang pernah aku bagitau, hobi setiap individu mungkin sama atau berbeza dan pastinya ada sebab tertentu untuk individu memilih hobi tersebut.

Bagi entri yang ke - 400 untuk Perjalanan Ini, aku ingin kongsikan satu blog yang aku rasa menyediakan informasi yang bagus tentang syiling Malaysia, dan aku rasa ia juga satu hobi yang unik dan boleh di jadikan panduan bagi penggemar atau pengumpul syiling lama.

Blog Malaysia Coin ni aku pun tak ingat sejak bila aku follow, tapi kebelakangan ini boleh kata kerap juga aku berlayar ke pautan tersebut. Dan aku rasa ada satu lagi blog yang diusahakan oleh pemilik yang sama, lunaticg.

Bagi penggemar atau pengumpul duit syiling lama, atau yang ingin berjinak - jinak dengan hobi ini, bolehlah mengunjungi blog yang aku nyatakan di atas. Aku sendiri bukan lah serius untuk mengumpul duit syiling/ duit kertas Malaysia (dan beberapa duit dari negara lain), tapi ada minat juga untuk dapatkan informasi.

Sumber : malaysiancoin.com

Sampai ada satu masa tu, aku peruntukkan sejumlah masa untuk korek tabung syiling dan perhatikan satu persatu tahun keluaran, tempaan GC pada syiling parlimen dan lain - lain informasi yang aku baca menerusi 2 blog tadi. Hahahh..


Ukiran huruf GC pada belakang duit syiling parlimen tersebut adalah initial untuk Geoffrey Colley, pereka duit syiling pertama Malaysia. Ada orang yang mengatakan bahawa ianya adalah "mint mark" tetapi sebenarnya ia hanyalah initial atau tanda ukiran perekanya.


Aku rasa, setakat ini sahaja. Sempena Hari Kebangsaan ni, aku mengucapkan Selamat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan Malaysia yang ke - 55, dan aku harap bukan sahaja sekadar melaung MERDEKA tetapi boleh menyelusuri setiap maksud dan rahsia merdeka itu sendiri.

Nota : Takde koleksi syiling RM1.. Huhuu,

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap