padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Paling Jauh

Paling Jauh

/ February 11, 2012 /
Sebelum meneruskan pembacaan lanjut, aku nak bagi teka - teki. Apa benda yang paling jauh dengan hidup manusia?.........Umm, seminit sudah. Bagaimana? Anda sudah punya jawapan? Hehee, Sekarang mari baca pula apa jawapan yang aku berikan. Sebenarnya, mentari bukanlah jawapan sebenar, bukan juga sang rembulan.. tetapi yang paling jauh adalah masa yang berlalu.


Sampai bila pun, anda tidak dapat pergi ke masa lalu. Jika watak dongeng si robot biru Doraemon, pasti anda boleh, tetapi dalam realitinya, secanggih mana anda mencipta teknologi, ia tidak akan membawa apa - apa makna. 


Justeru, nostalgia yang bagaimana anda mahukan kelak? Semua itu terletak di bahu anda. Anda yang memilihnya, anda yang menetukannya. Jika anda mahu nostalgia anda sesuatu yang menarik, sesuatu yang manis, atau mungkin boleh memberi manfaat kepada kehidupan lain, maka...... ciptalah ia sekarang. Kerana, apa yang anda lakukan hari ini, akan pergi menjauh tanpa belas kasihan meninggalkan diri kita.Penyesalan di kemudian hari memang tiada gunanya, ibarat pepatah bila keranda di bawa, barulah bercucuran airmata. Adakah anda mahu kehidupan masa lalu yang buruk? Ya.. jika apa yang sudah berlaku sebelum anda membaca artikel ini, yang anda rasakan ia tidak berapa bagus untuk di kenang, lupakan saja. Biarkan ia berlalu. Apa yang perlu anda lakukan, fokus untuk masa sekarang dan hari yang mendatang.


Tanamkan tekad di hati, "apa yang aku lakukan hari ini, akan menjadi kenangan yang segar untuk hari esok, lusa, tulat......." Maka, ayuh kawan! Jangan cacatkan nostalgia kita dengan kesilapan demi kesilapan, sebaliknya belajar dari kesilapan. Moga, apa yang kita dapat, hanya satu perkataan.


KEBAHAGIAAN.


Note : Apa jawapan pertama anda? He Hee

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap