padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Cinta Membutakan?

Cinta Membutakan?

/ February 12, 2012 /
Kononnya, kehangatan cinta semakin membara apabila Februari kunjung tiba, bila mana tanggal 14 Februari, di angkat sebagai Hari Kekasih Sedunia. Keghairahan bercinta tiba pada kemuncaknya pada tarikh tersebut dan ramai manusia yang ingin mengabadikan kenangan indah pada waktu tersebut.


Bagi umat Islam, di ketahui bahawa hukum menyambut Hari Kekasih adalah haram. Jadi, aku tidak mahu mengulas panjang mengenainya. Jika ada di kalangan kita yang tidak tahu, segeralah mendapatkan penjelasan, dengar - dengarlah ceramah agama yang berhampiran tempat anda, atau mungkin membeli senaskah dua buku yang berkaitan agar anda terhindar dari perkara yang di tegah.Benar Cinta Itu Buta?

Benarkah cinta itu buta? Bila berhadapan dengan soal cinta, aku yakin ramai yang suka akannya, tapi tidak kurang juga ada yang mual dengan ungkapan ini. Apa sahaja erti cinta dalam hidup anda, ketahuilah ia suatu perkara yang besar, unik dan tidak boleh di nafikan.
Melihat komen pembaca yang di terima saudara Hafiz, masuk akal juga, cinta itu suci. Cinta tidak buta, tetapi manusia itu yang buta. Hati dan nafsu manusia yang buta. Meletakkan nafsu mengawal akal, sedangkan kita perlu yang sebaliknya.


Tidak hairan sekarang, kita lihat, kita baca, kita dengar pelbagai masalah yang timbul akibat cinta. Ikatan yang sepatutnya suci, tetapi di noda oleh turutan nafsu. Akibat cinta, manusia boleh lupa segalanya, hanyut dan leka. Saban hari, waktu dan ketika terbentang di dada akhbar, cerita - cerita yang kurang enak di baca.


"cinta itu buta sebab kadang2 tak mengenal usia, tak mengenal isteri atau suami orang..huhu" - Ciksembang.


Boleh jadi juga perkara seperti yang di sebut oleh Ciksembang di atas. Kadangkala, tidak perlu ada sebab untuk kita suka dan menyintai seseorang, walaupun statusnya isteri atau suami orang. Hahah, tetapi ingat,bak kata pepatah.. "Tiada beban, batu di galas".. Tak payahlah nak mencari nahas bercinta dengan isteri/suami orang. Realistik la sikit, ekekee..


Apa pandangan anda? 

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap