padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Tips Memulakan Penulisan

Tips Memulakan Penulisan

/ November 9, 2011 /
Aku bukan guru Bahasa Melayu, tetapi aku pernah belajar Bahasa Melayu. Kali terakhir aku di uji dalam subjek Bahasa Melayu ialah SPM 2003, dan keputusannya aku beroleh A2. Sebagai orang Melayu, kena la perkasakan bahasa kita, takkan nak suruh orang putih pulak ye tak.


Kita di ajarkan pelbagai cara, dari segi percakapan, gaya bahasa, dan termasuk juga dalam penulisan. Of course la, kalau dalam arena blogging ni, penulisan adalah yang utama. Kalau dah advance kepada Vlog, tu dah masuk bab lain.


Baik. Apa yang aku lihat, boleh di bahagi kepada 2. Ada blogger yang menulis ikut rasa hati, dan tidak memerlukan masa yang lama untuk mencatur ayat terbaik, dan ada blogger yang menggarap rapi setiap madah supaya ia boleh terkesan kepada orang lain. Chop! ada kategori lain iaitu menyalin artikel, jadi aku tak klasifikasikan ia sebagai cara menulis. Anda kategori yang mana?

tips pendahuluan penulisan

Tips Pendahuluan Penulisan


Secara jelas, pendahuluan ini sebagai nadi penggerak kepada sesuatu perkara. Lelaki memikat wanita pasti ada cara permulaan, tayangan filem juga ada permulaan cerita, sama juga bila menulis blog. Pasti ada pendahuluan, dan di ikuti dengan pengembangan cerita. Pendahuluan ini penting sebagai titik tolak entri kita akan terus di baca atau tidak.


Melalui pembacaan dan pembelajaran lepas, aku sisipkan 5 jenis permulaan, iaitu:


Tajuk : Pembunuh Senyap

1. Sejarah
Tamadun dunia merintis kemajuan. Tetapi menyedihkan bilamana manusia kembali berfikir ke belakang. Apa agaknya di fikiran Thomas Edison yang berkali - kali mencuba sebelum terhasilnya lampu, melihat dunia sekarang penuh dengan kegelapan?


2. Statistik/Fakta
Di anggarkan setiap tahun, satu pertiga penduduk dunia mati akibat serangan jantung. Di Malaysia,penyakit jantung dan penyakit pulmonari adalah pembunuh utama di hospital kerajaan. Kadar kematian akibat serangan jantung adalah 8.89 orang bagi setiap 100,000 penduduk negara ini.


3. Definisi
Apa yang anda faham mengenai pembunuh senyap? Adakah ia membunuh di waktu pagi, tatkala suasana sunyi sepi? Pembunuh senyap ialah.... bla..bla..bla...


4. Gaya Bahasa peribahasa, puisi
Orang Melayu kaya dengan peribahasa. Salah satu di antaranya, ialah "Singa di padang luas nampak, ular di tepi kaki tidak tahu". Peribahasa ini boleh di kaitkan dengan frasa pembunuh senyap di kalangan penduduk Malaysia masakini.


5. Pendapat
Pembunuh senyap ini memang amat di takuti. Mana tidaknya, senyap - senyap je dah kojol orang tu kan.. Hahah, aku rasa pembunuh senyap ni memang ada setiap masa berhampiran dengan diri kita, samada kita sedar atau tidak je.


Jadi, selepas anda baca entri ini, ada idea untuk buat pendahuluan yang menarik? Ya, contoh yang aku buat di atas ni taklah menarik, maksud aku.. sekurang - kurangnya idea untuk kita mengarang pelbagai versi pendahuluan, itu yang boleh buat lagi menarik. Ye tak? Heh,

Komen anda?

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap