padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Motivasi Diri

Motivasi Diri

/ May 10, 2011 /
Seringkali, kita di ajarkan, bilamana saat sebelum memejamkan mata, di anjurkan kepada kita untuk melakukan beberapa perkara. Antaranya membaca ayat - ayat suci, membaca doa tidur dan mungkin proses muhasabah diri.

Biar tak lama, mungkin beberapa ketika cuma, kita hendaklah merenung kembali apa yang telah kita lakukan sehari ini. Adakah ia baik dari sebelumnya, atau sebaliknya. Proses ini adalah untuk mengenal diri kita sendiri, di samping boleh mengelakkan kita hanyut.

Rahsia Sedekah


Dalam masa singkat itu juga, kita boleh memikirkan apa pula yang bakal terjadi esok. Apa motivasi untuk kita meneruskan hari esok? Diri kita sebenarnya sentiasa memerlukan motivasi. Motivasi supaya mendorong kita menjadi lebih aktif, bertenaga, berkeyakinan dalam menyelesaikan tugasan harian, contohnya.

Aku sendiri percaya motivasi ini sangat penting sebagai pendorong semangat dalam melakukan apa jua perkara, samada tindakan, pemikiran dan langkah mengatasi bagi sesuatu permasalahan yang timbul.

idolaku sebatang pokok
Sumber : blog.mohdisa.com

Sambil berkelana mencari bahan bacaan, aku berhenti pada suatu kata. Jadikan pokok sebagai idolamu. Menarik, dan bila aku habiskan bacaan, ia sememangnya memberi impak yang baik untuk menjadi motivasi kepada kehidupan.


Motivasi terbaik untuk aku minggu ini adalah, aku LULUS dengan jaya dalam Peperiksaan Jabatan Perkhidmatan Awam PLV J41. Syukur berjaya dengan cubaan pertama. :D Makin hampir dengan proses pengesahan jawatan.

Sedikit persoalan, apa perlunya motivasi dalam hidup anda?

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap