padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Sukan dan Kesihatan

Sukan dan Kesihatan

/ February 10, 2011 /

Faedah Bersukan

Kehidupan yang berkualiti boleh di definasikan dengan pelbagai cara dan kaedah, antaranya memiliki kebahagiaan, kesenangan hati dan tidak kurang pentingnya elemen kesihatan. Badan yang sihat, cergas dan aktif melahirkan kehidupan yang sempurna.


Elemen - elemen ini sebenarnya memberi gambaran sejauh mana kita menghargai dan merasa nikmat yang telah di anugerahkan kita. Sebagai tanda bersyukur, kita hendaklah sentiasa menjaga amanah yang di berikan supaya tidak mendatangkan sebarang perkara yang tidak di ingini berlaku.


Blog entri kali ini mengisahkan kaitan antara faedah bersukan dan kepentingannya dalam kesihatan. Tidak dapat tidak, untuk mendapatkan kesihatan yang baik, antara faktor yang perlu diambil perhatian ialah bersukan. Definisi sukan adalah meluas, dan kita boleh ambil kira sebahagian daripada senaman, riadah atau sukan yang lebih berat.


Bersukan memberikan kita banyak faedah dan manfaat. Sukan merupakan salah satu cara untuk kita mengekalkan kecergasan diri. Keseimbangan mental dan fizikal amat perlu untuk menjana kehidupan yang berkualiti. Kurang bersenam, akan mengakibatkan badan akan merasa cepat letih dan lesu, sekaligus membantutkan banyak perkara.


Selain itu, bersukan juga membolehkan kita menambahkan kemahiran, tambahan pula jenis sukan yang berbeza mempunyai disiplin yang berbeza. Ini merupakan peluang untuk extra skill dan membolehkan kita dilihat sebagai individu yang versatile. Biasanya, individu seperti ini akan mendapat banyak kelebihan.


pasukan bolasepak ikmjb

Sukan juga di lihat sebagai alat untuk menjalinkan jaringan hubungan sosial antara rakan - rakan, jurulatih dan siapa sahaja yang terlibat. Sukan juga boleh memupuk semangat muhibah di kalangan individu, selain merapatkan silaturahim, malah juga boleh mengisi masa lapang.


padin memanah
Nah, bersukan bukan sahaja penting dalam menjaga kesihatan, malah juga mempunyai banyak faedah yang lain. Persoalannya, adakah masyarakat kita meletakkan bersukan dan kesihatan ini perkara utama dalam kehidupan? Aku sendiri kadang - kadang mengabaikan tahap kesihatan aku, kurang kawalan pemakanan, kurang bersenam dan lain - lain.


Tapi, elok aku nyatakan di sini, boleh di katakan aku masih aktif bersukan, dan aku memang minat bersukan. Cuma kalau dulu, aku hanya menumpukan pada sukan berat iaitu bolasepak sahaja, tapi sekarang aku mahu mencuba sukan lain yang lebih santai dan sesuai dengan peringkat umur aku sekarang hehee.


Sebagaimana yang tertulis dalam surat lantikan, aku sekarang mengepalai sukan memanah di IKMJB, dan ini merupakan peluang untuk aku lebih serius dengan sukan memanah. Lain - lain sukan, bowling umpamanya, takraw, bola tampar dan badminton. Selain bersukan untuk outdoor, boleh juga terlibat dengan indoor seperti karom, dart dan juga Saidina! hahaa..


skor boling padin

Sebagai rumusan, aku menyimpulkan bahawa selain untuk mendapatkan kesihatan yang terbaik, bersukan juga mempunyai faedah - faedah lain yang sangat menguntungkan. Justeru, marilah kita bersukan, tidak kira beriadah santai, senaman ringan atau sukan berat supaya kita semua akan mendapat manfaat darinya.


Note : IKMJB sedang membuat pemilihan atlet untuk Sukan Staff IKM/KKTM SeMalaysia, agak - agak aku terpilih tak? Huhuu..


Terima Kasih ~ Datang Lagi

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap