padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Ekspedisi Gunung Arong

Ekspedisi Gunung Arong

/ April 27, 2013 /
Aktiviti hujung minggu diteruskan dengan ekspedisi mendaki Gunung Arong yang terletak di Tanjung Resang, Mersing. Gunung ini tidaklah tinggi, mengikut apa yang aku baca, ia hanyalah kurang dari 1000 kaki tetapi ia tetap dipanggil gunung. Ekspedisi kali ini bersama dengan sebahagian pelajar Semester 2, 4 dan 5.

Mengikut apa yang dimaklumkan, trek pendakian boleh dimulakan dari kolam air terjun ataupun daripada pantai. Ikut suka lah hendak bermula dari mana. Kumpulan pendakian kali ini bermula daripada pantai dan berakhir di air terjun.

pendakian pantai gunung arong
Permulaan Pendakian

Permulaan pendakian agak curam dan bagi kudrat aku, ia memenatkan. Beberapa kali aku terpaksa berhenti untuk menghela nafas dan merehatkan kaki. Pelajar rata - rata tidak bermasalah untuk mengharungi kecuraman tersebut. Bagaimanapun mereka terpaksa menunggu aku hehee.

Trek kemudiannya bercampur - campur, landai dan mendaki. Di kesempatan ini sempat untuk aku mengatur pernafasan semula dan menikmati pemandangan laut di celah - celah pokok. Tidak lama kemudian kumpulan pendaki tiba di view point, tempat di mana pemandangan yang tidak terhalang oleh pokok dan boleh melihat laut luas.

permandangan dari gunung arong
Permandangan dari view point Gunung Arong

Perjalanan diteruskan dan sampai ke kemuncak Gunung Arong. Pemandangan di puncak tidaklah bagus berbanding permandangan semasa di view point. Terdapat satu wakaf di situ dan kumpulan sempat untuk berehat dan mengumpul tenaga semula.

Perjalanan turun tidak memberi sebarang masalah, tidak menggunakan banyak tenaga tetapi aku rasa kalau trek itu digunakan untuk pendakian, rasanya lagi memenatkan. Terlalu curam dan terdapat sedikit sahaja kawasan landai. Di hujung trek, kumpulan pendaki teruja melihat air terjun tetapi malangnya kawasan air itu dikepung dengan simen menyebabkan keladak terkumpul dan air tidak begitu bersih dan tidak mendatangkan selera untuk mandi.

Dalam perjalanan pulang, kumpulan pendaki singgah di pantai Air Papan untuk menikmati air laut dan pulang menuju IKM pada jam 5 petang. Dalam hati, macamana agaknya menawan Kinabalu kelak? huhuu, 

0 comments:

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap