padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Jauh Berjalan Luas Pemandangan

Jauh Berjalan Luas Pemandangan

/ April 25, 2013 /
Awal bulan April lalu, aku bergerak dari selatan ke utara, dengan tujuan mengadakan taklimat pelaksanaan ISO 9001:2008 di IKM Beseri, IKM yang ke-9 aku pernah sampai daripada 23 jumlah keseluruhan IKM/KKTM seluruh Malaysia.

Pelaksanaan sistem pengurusan kualiti adalah selari dengan misi supaya dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik dan terunggul kepada pelanggan.

"Bagi kualiti dengan berkesan, sesuatu organisasi hendaklah terlebih dahulu menentukan keperluan pelanggan dan memenuhinya pada setiap rangkaian proses dengan konsisten. Model sistem pengurusan kualiti yang dinyatakan dalam ISO 9001:2008 adalah berdasarkan kepada kitaran model pengurusan Deming, Plan-Do-Check-Act (PDCA) Cycle." Baca lagi Pemantapan Kualiti

Aku sendiri bukanlah individu yang terlibat dalam pembangunan SPK di IKM Johor Bahru 2004 - 2009 (2009 tahun dipersijilkan), tetapi setelah berada di dalam jawatankuasa dan bertindak selaku setiausaha sedikit sebanyak membantu aku mendapatkan idea pelaksanaan SPK dalam organisasi.

Aku dijemput sebagai pemberi taklimat di Perlis, yang mana itu merupakan pengalaman pertama aku berhadapan dengan semua wargakerja. Menceritakan pengalaman tersebut, aku akui sedikit gementar dan aku rasa suara aku tidak keluar walaupun menggunakan pembesar suara, hahaa..

Ladang Tebu Perlis
Ladang Tebu yang mempesonakan, Sumber : Link

Kata orang, jauh berjalan luas pemandangan. Memang banyak pengalaman baru yang aku tempuh dan aku sedar perjalanan aku masih jauh. Sama juga perjalanan aku dari Johor Bahru ke Beseri, memang terasa jauh dan macam - macam yang aku jumpa dan tempuh.

Dan, antara peristiwa yang berlaku ialah disaman oleh JPJ kerana kenderaan memakai nombor pendaftaran yang tidak menepati spesifikasi (fancy) dan semasa menuju ke Johor Bahru ditahan oleh peronda lebuhraya atas kesalahan yang sama. Mujur abang polis tidak menggandakan saman, pheww..

Adakah aku merepek dan tersasar dalam entri ini? Entahlah, aku pun tak pasti. Muehehee layan je lah ye..

0 comments:

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap