padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Pemantapan Kualiti

Pemantapan Kualiti

/ January 2, 2013 /
Aku memutuskan untuk menulis hal berkaitan ke arah pemantapan kualiti bagi entri pertama tahun 2013 ini. Aku tidak meletakkan sebarang pengkhususan sebaliknya anda sendiri pilih ia berkenaan apa yang sesuai dengan anda.

Kualiti mengikut kata Standards adalah menerangkan keseluruhan ciri - ciri entiti (produk & perkhidmatan) yang dapat memenuhi kehendak pelanggan. Ia termasuk

a. Memberi perkhidmatan yang terbaik
b. Memberi perkhidmatan yang terunggul
c. Memberi perkhidmatan yang menepati spesifikasi
d. Memberi perkhidmatan yang memberi kepuasan kepada pelanggan

Ringkasnya, kualiti adalah apa yang ditafsirkan oleh pelanggan, bukan apa yang menjadi tafsiran anda (pemberi perkhidmatan).

Bagi mengurus kualiti dengan berkesan, sesuatu organisasi hendaklah terlebih dahulu menentukan keperluan pelanggan dan memenuhinya pada setiap rangkaian proses dengan konsisten. Model sistem pengurusan kualiti yang dinyatakan dalam ISO 9001:2008 adalah berdasarkan kepada kitaran model pengurusan Deming, Plan-Do-Check-Act (PDCA) Cycle.

Sumber : Link

Anda perlu menentu dan merancang pendekatan proses yang sesuai. Pendekatan proses adalah aktiviti atau kumpulan aktiviti yang menggunakan sumber serta diurus supaya membolehkan transformasi input kepada output. Teorinya, pendekatan proses berkualiti menjamin kejayaan transformasi input (keperluan pengguna) tersebut.

Amekaww!!Belajar ISO:QMS pulak dah, hahaa.. Kalau ikutkan memang banyak lagi, tapi dalam konteks blog aku ni, cukuplah sekadar ini sebagai asas dalam pemantapan kualiti. Tetapi, anda jangan risau. walaupun aku tulis berkaitan organisasi di bahagian atas, ia boleh juga diimplimentasi ke dalam apa jua bentuk pemahaman yang anda suka dengan sedikit modifikasi.

Apa yang penting, ambil asas pendekatan proses,

Input (keperluan) --> Proses Kerja (Aktiviti) --> Output (penuhi input?)

Walau apa jua aktiviti, perkara, proses atau projek yang anda mahu lakukan, kembalilah kepada asas tersebut, dan pastikan proses kerja anda melalui model PDCA. Rancang aktiviti anda, laksana dan semak jika ia berjaya atau tidak. Jika anda ada mengesan sebab atau punca kegagalan (ketidakpatuhan) sesuatu aktiviti, bertindak untuk membuat pembetulan dan sebaiknya tindakan pencegahan supaya tidak berulang semula.

Aku bagi contoh. Situasi : Perjalanan balik kampung

Plan : Rancang penjalanan anda
Do : Perjalanan
Check : Semasa perjalanan, tayar meletup.
Act : Tindakan ini terbahagi kepada banyak kategori pulak, pembetulan segera : tukar tayar dan teruskan perjalanan, tindakan pembetulan/penambahbaikan : sebelum perjalanan periksa semua hal dulu....

Perjalanan balik kampung yang berkualiti adalah di mana tiada sebarang gangguan aktiviti untuk menjayakan transformasi input. 

Hahahh, paham ke tidak? Aku harapkan walaupun anda tidak faham 100%, tetapi sekurang - kurangnya anda boleh faham mengenai satu perkara, jika anda ingin berjaya dalam sesuatu perkara (aktiviti), haruslah PDCA pendekatan proses aktiviti yang mahu anda lakukan. Barulah berkualiti.

Sekian.

0 comments:

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap