padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » , » Jatuh Bangun Semula

Jatuh Bangun Semula

/ January 9, 2013 /
Pernah aku karangkan hal hidup ini singkat sahaja. Ia dipisahkan diantara huruf B dan D. Huruf C itulah yang perlu difikirkan sedalamnya, samada mahu memilih hidup yang baik atau sebaliknya. Ketinggalan membacanya anda jangan resah, boleh baca entri Hidup Yang Singkat. :D

Realitinya, sebagai insan biasa memang sentiasa diuji yang tidak lain tidak bukan untuk mematang, membentuk dan memberi dorongan supaya sentiasa bersedia dan berusaha menjadi manusia yang hampir sempurna. Pokoknya, sejauh mana manusia itu tahan diuji dan bagaimana mereka menghadapinya.

Dari sudut pandang positif, jika anda jatuh, gagal dan kecewa ia bukanlah suatu pengakhiran. Sebaliknya, sebagai manusia yang tidak mudah putus asa, anda perlu melihat kegagalan atau pengakhiran itu suatu permulaan. Sikap tidak mengalah dan sentiasa berfikir masih ada peluang untuk anda memperbaiki kesilapan lalu akan menjadikan anda lebih matang dan rasional dalam membuat tindakan yang mendatang.


Benarlah kata - kata "pengalaman mendewasakan", andai anda melihat pengalaman itu suatu pengajaran. Sesuatu yang mengajar anda untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya. Anak kecil yang berulangkali jatuh, cuba bangun dan gigih untuk berdiri dan memulakan langkah yang pertama.

Sekadar berkongsi pengalaman yang aku lalui, aku hampir sahaja putus asa dalam pelajaran semasa awal pengajian di universiti kerana aku sangat bermasalah dengan pembelajaran dan penyampaian dalam Bahasa Inggeris. Apa yang menyedarkan aku ialah harapan keluarga yang telah banyak berkorban. Aku bangkit dan walaupun tidak setinggi mana tetapi aku berjaya menamatkan pengajian.

Jika mahu dicoretkan pengalaman lain dalam halaman ini, aku pasti ia akan mengambil ruang yang panjang maka aku hanya meletakkan satu contoh sahaja sebagai perkongsian. Apa yang aku mahu sampaikan, hanya sebaris ayat yang ringkas. Kegagalan bukanlah suatu penamat. Ia sebagai permulaan bagi kisah anda yang baru.

Terima kasih jika anda sampai ke baris terakhir ini. :D

Note : Inspirasi dari blog entri maCy

0 comments:

Archives

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap