padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi

padinrose | Tips, Hobi dan Motivasi
Home » » Ingat Sejarah

Ingat Sejarah

/ June 1, 2012 /
Sejarah. Sewaktu di bangku sekolah dulu, subjek ini bukanlah subjek kegemaran aku jika hendak di bandingkan dengan Fizik, Kimia dan Bahasa Arab Tinggi. :D Keputusan percubaan SPM, aku hanya mendapat D, lebih teruk berbanding subjek Bahasa Inggeris.

Hampir 10 tahun meninggalkan alam persekolahan, aku tak pastilah silibus pelajaran bagi subjek Sejarah ada perubahan atau sebaliknya, tapi bagi aku Sejarah SPM terlalu banyak sangat, setebal - tebal buku tu penuh dengan tulisan dan bagi aku sendiri, sangat membosankan dan aku mengaku sendiri, dah tak ingat pun apa yang pernah belajar dahulu.

Sejarah adalah penting. Bagi individu yang berkebolehan menghafal tulisan itu dengan baik, baguslah. Tetapi bagi aku, jenis yang kurang dalam menghafal dan lebih kepada konsep dan pemahaman ilustrasi, memang payah untuk menguasai perkara sedemikian.

Aku lebih baik mengingati perkara yang di terangkan dalam bentuk ilustrasi. Aku kira, lebih ramai individu gemarkan begitu untuk mengingati sesuatu perkara. Contohnya bacaan komik / kartun. Individu lebih mengingati setiap babak yang di terbitkan dalam setiap keluaran. Komik Dragon Ball, One Piece, Lingkaran Terkunci (sekadar beberapa contoh) lebih mudah di ingati berbanding Revolusi Perindustrian dalam Sejarah Peradaban Dunia Ting. 4.

Lingkaran Terkunci Bil. 99 (Episod Akhir)

Jika subjek Sejarah itu di terbitkan dalam bentuk ilustrasi - kisah bagaimana Portugis menawan Melaka, bagaimana keadaan Tanah Melayu dalam era penjajahan British dan Jepun.... aku rasa, pelajar lebih mudah ingat dan boleh score dalam peperiksaan. Mengambil contoh filem Shaolin Soccer, walaupun sudah lama tidak menontonnya, tetapi hampir semua babak dalam filem itu boleh di ingat dengan mudah.

Lagi sekali aku ulang, Sejarah adalah penting. Sebenarnya tidak kira perkara apa pun, sejarah itu perlu di ketahui dan di ingat supaya kita sering beringat. Supaya kita lebih menghargai. Supaya kita lebih berwaspada. Apa pun yang kita ada sekarang, kita lalui sekarang, ingatlah pada sejarah. Apa asal usul kita, apa peristiwa lampau yang membawa kita kepada hari ini.

Paling tidak jika anda tidak dapat mengingati dan menghayati sejarah dunia, sejarah Malaysia... setidak - tidaknya ingatlah sejarah keluarga anda, dan yan paling penting dan mustahak, ingat sejarah diri sendiri!! Jangan sampai orang gelarkan diri anda "orang lupa diri". Teruk sangat tu, takut nanti jadi kes Si Tanggang pula.

Umm, panjang lebar pula, asalnya tadi mahu menulis 2 - 3 perenggan sahaja. Tapi takpelah, kalau anda dah habiskan bacaan ke perenggan ini, ulang semula ke perenggan 5, dan kalau boleh aku nak tahu, babak mana yang anda paling suka dalam filem Shaolin Soccer? heheee...

0 comments:

Archives

Facebook Pages

 
Lifestyle BlogsReal Time Web Analytics
Copyright © 2009-2017 padinrose - Tips, Hobi dan Motivasi, All rights reserved | Disclaimer | Sitemap